Hoppa till huvudinnehåll

Aretha Franklin lägger av – efter 50 år på toppen!

Aretha Franklin sjunger
Aretha Franklin fyller sjuttiofem år den 25 mars 2017. Nu tänker hon dra sig tillbaka. Aretha Franklin sjunger Bild: EPA/Jeff Kowalsky Aretha Franklin

Inför sin nära förestående sjuttiofemårsdag har soulens okrönta drottning meddelat att hon drar sig tillbaka från offentligheten och ämnar sluta uppträda och turnera. En ny skiva utlovas ändå inom det närmaste halvåret.

Aretha Franklin fyller sjuttiofem år den 25 mars och står i beråd att lämna offentligheten – eller i varje fall det ansträngande turnélivet. Det beskedet har hon gett i amerikanska medier.

Just nu befinner sig den stora souldivan på en omfattande avskedsturné i USA. Till Europa kommer hon tyvärr inte. I själva verket är det mer än trettio år sedan Aretha Franklin senast besökte Europa. En svår flygskräck har sedan 1984 hindrat henne från att uppträda utanför USA.

Sam Cooke inspirerade

I dag kan Aretha Franklin se tillbaka på en ovanligt lång och framgångsrik musikalisk karriär. Den började redan på 1950-talet, då hon som tonåring turnerade som gospelartist i baptistkyrkorna tillsammans med sina två systrar. Sin första skiva, gospelalbumet Songs of Faith, spelade hon in 1956, fjorton år gammal.

1960 var det dags att pröva vingarna som popartist. Inspirerad av sin goda vän Sam Cooke, som några år tidigare debuterat som soulsångare, tog Aretha Franklin steget över från den religiösa gospelgenren till den kommersiella popmusiken.

Redan då var hon ett namn. Skivbolagen stod i kö för att skriva kontrakt med flickan med den unika sångrösten. Det blev anrika Columbia Records som tog hem spelet. På Columbia blev Aretha omhändertagen av den berömda producenten John Hammond, som trettio år tidigare hade upptäckt Billie Holiday.

Ungdomsporträtt av Aretha Franklin med studiomikrofon
Aretha Franklin slog igenom 1967 efter att ha bytt skivbolag från Columbia till Atlantic. Ungdomsporträtt av Aretha Franklin med studiomikrofon Bild: Atlantic Records Aretha Franklin

Soul på Atlantic

Framgången kom ändå inte omedelbart. Trots många fina inspelningar på Columbia lyckades Aretha Franklin inte få en enda hit på topplistorna under sina sex år med bolaget. John Hammond har efteråt beklagat att man inte lyckades göra rättvisa åt Arethas potential.

Först 1967, då Aretha flyttade över till skivbolaget Atlantic, började det hända saker. Under ledning av producenten Jerry Wexler lämnade hon underhållningsmusiken för att i stället rikta in sin karriär på den betydligt tuffare och mera jordnära soulgenren.

Redan de första singlarna på Atlantic blev framgångar. I april 1967, för ganska precis femtio år sedan, kom låten Respect, som blev Aretha Franklins stora genombrott. Singeln toppade både rhythm and blues-listan och den allmänna poplistan i USA och blev startskottet för hennes stjärnkarriär.

Världsstjärna

Respect följdes av en lång rad hitsinglar redan samma år. Innan året var slut var Aretha Franklin känd i hela världen för sånger som Think, Chain of Fools och (You Make Me Feel Like A) Natural Woman.

Genom åren har Aretha Franklin lyckats förnya sig och följa med sin tid utan att förlora det personliga och unika i sitt uttryck. Hon har tagit till sig också de allra modernaste R'N'B- och hip hop-trenderna och låtit dem berika sin musik.

Nu har hennes berömmelse varat i femtio år. Mest vilar den på hennes unika röst – intensiv och genomträngande men samtidigt känslig och uttrycksfull – men också på hennes förmåga att tilltala en bred publik.

Vare sig Aretha Franklin sjunger sånger av svarta Motownartister eller låtar av Lennon-McCartney och Paul Simon gör hon det med samma bravur och på sitt eget unika sätt.

Stevie Wonder ger Aretha Franklin en puss på kinden.
Stevie Wonder ska enligt uppgift producera Arertha Franklins nya skiva. Här möts de vid Superbowl XL 2006. Stevie Wonder ger Aretha Franklin en puss på kinden. Bild: EPA/Tannen Maury Aretha Franklin,Stevie Wonder

Skiva med Stevie Wonder

Nu fyller Aretha Franklin sjuttiofem och ska sluta uppträda, men skivor vill hon ännu fortsätta att göra. Ett nytt album har utlovats i september, och det ska enligt uppgift produceras av Stevie Wonder.

Vem vet, kanske vi får höra de två superstjärnorna sjunga duett på den nya skivan? Det vore i så fall första gången. På scen har de två soulikonerna uppträtt tillsammans men veterligen aldrig på skiva.


Hör mer om Aretha Franklins liv och musik i Fokus på Aretha Franklin i Yle Vega och på Arenan.

Läs också