Hoppa till huvudinnehåll

Aretha Franklin lägger av – efter 50 år på toppen!

Aretha Franklin sjunger
Aretha Franklin fyller sjuttiofem år den 25 mars 2017. Nu tänker hon dra sig tillbaka. Aretha Franklin sjunger Bild: EPA/Jeff Kowalsky Aretha Franklin

Inför sin nära förestående sjuttiofemårsdag har soulens okrönta drottning meddelat att hon drar sig tillbaka från offentligheten och ämnar sluta uppträda och turnera. En ny skiva utlovas ändå inom det närmaste halvåret.

Aretha Franklin fyller sjuttiofem år den 25 mars och står i beråd att lämna offentligheten – eller i varje fall det ansträngande turnélivet. Det beskedet har hon gett i amerikanska medier.

Just nu befinner sig den stora souldivan på en omfattande avskedsturné i USA. Till Europa kommer hon tyvärr inte. I själva verket är det mer än trettio år sedan Aretha Franklin senast besökte Europa. En svår flygskräck har sedan 1984 hindrat henne från att uppträda utanför USA.

Sam Cooke inspirerade

I dag kan Aretha Franklin se tillbaka på en ovanligt lång och framgångsrik musikalisk karriär. Den började redan på 1950-talet, då hon som tonåring turnerade som gospelartist i baptistkyrkorna tillsammans med sina två systrar. Sin första skiva, gospelalbumet Songs of Faith, spelade hon in 1956, fjorton år gammal.

1960 var det dags att pröva vingarna som popartist. Inspirerad av sin goda vän Sam Cooke, som några år tidigare debuterat som soulsångare, tog Aretha Franklin steget över från den religiösa gospelgenren till den kommersiella popmusiken.

Redan då var hon ett namn. Skivbolagen stod i kö för att skriva kontrakt med flickan med den unika sångrösten. Det blev anrika Columbia Records som tog hem spelet. På Columbia blev Aretha omhändertagen av den berömda producenten John Hammond, som trettio år tidigare hade upptäckt Billie Holiday.

Ungdomsporträtt av Aretha Franklin med studiomikrofon
Aretha Franklin slog igenom 1967 efter att ha bytt skivbolag från Columbia till Atlantic. Ungdomsporträtt av Aretha Franklin med studiomikrofon Bild: Atlantic Records Aretha Franklin

Soul på Atlantic

Framgången kom ändå inte omedelbart. Trots många fina inspelningar på Columbia lyckades Aretha Franklin inte få en enda hit på topplistorna under sina sex år med bolaget. John Hammond har efteråt beklagat att man inte lyckades göra rättvisa åt Arethas potential.

Först 1967, då Aretha flyttade över till skivbolaget Atlantic, började det hända saker. Under ledning av producenten Jerry Wexler lämnade hon underhållningsmusiken för att i stället rikta in sin karriär på den betydligt tuffare och mera jordnära soulgenren.

Redan de första singlarna på Atlantic blev framgångar. I april 1967, för ganska precis femtio år sedan, kom låten Respect, som blev Aretha Franklins stora genombrott. Singeln toppade både rhythm and blues-listan och den allmänna poplistan i USA och blev startskottet för hennes stjärnkarriär.

Världsstjärna

Respect följdes av en lång rad hitsinglar redan samma år. Innan året var slut var Aretha Franklin känd i hela världen för sånger som Think, Chain of Fools och (You Make Me Feel Like A) Natural Woman.

Genom åren har Aretha Franklin lyckats förnya sig och följa med sin tid utan att förlora det personliga och unika i sitt uttryck. Hon har tagit till sig också de allra modernaste R'N'B- och hip hop-trenderna och låtit dem berika sin musik.

Nu har hennes berömmelse varat i femtio år. Mest vilar den på hennes unika röst – intensiv och genomträngande men samtidigt känslig och uttrycksfull – men också på hennes förmåga att tilltala en bred publik.

Vare sig Aretha Franklin sjunger sånger av svarta Motownartister eller låtar av Lennon-McCartney och Paul Simon gör hon det med samma bravur och på sitt eget unika sätt.

Stevie Wonder ger Aretha Franklin en puss på kinden.
Stevie Wonder ska enligt uppgift producera Arertha Franklins nya skiva. Här möts de vid Superbowl XL 2006. Stevie Wonder ger Aretha Franklin en puss på kinden. Bild: EPA/Tannen Maury Aretha Franklin,Stevie Wonder

Skiva med Stevie Wonder

Nu fyller Aretha Franklin sjuttiofem och ska sluta uppträda, men skivor vill hon ännu fortsätta att göra. Ett nytt album har utlovats i september, och det ska enligt uppgift produceras av Stevie Wonder.

Vem vet, kanske vi får höra de två superstjärnorna sjunga duett på den nya skivan? Det vore i så fall första gången. På scen har de två soulikonerna uppträtt tillsammans men veterligen aldrig på skiva.


Hör mer om Aretha Franklins liv och musik i Fokus på Aretha Franklin i Yle Vega och på Arenan.

 • En gång i veckan slåss hon som en viking

  Emelie Lytz har en vikingahobby.

  Vikingatiden och medeltiden har igen blivit populär tack vare serier som Game of thrones och Vikings, men vikingahobbyn är väldigt sällsynt i Finland. Närpesbon Emelie Lytz är en av de få som håller på med det.

 • UPM vill bli av med industrimuseum i Jakobstad

  Jakobstad vill inte ha fler gamla byggnader för tillfället.

  UPM i Jakobstad vill sälja bort allt som inte hör till fabrikens kärnverksamhet. Industrimuseet Jakobstads Cikoriafabrik hör till det som UPM vill bli av med och det här är sista sommaren som museet är öppet.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Åländsk youtubare: Ha kul och kör ditt eget race

  Målet är att få andra att må bra.

  Bland barn och unga har det blivit allt vanligare att man har en egen Youtubekanal. Åländska Linus ”Lidde” Westergård är en av dem. Men föräldrar ska se till att hänga med i sina barns förehavanden, uppmanar Dan Sundqvist på Rädda barnen.

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Ironisk hissmusik och Windows 95-estetik – Vad är vaporwave?

  Flera Vaporwave-klubbar har ordnats i Helsingfors.

  Vaporwave är en nostalgisk musikgenre där nedsaktad 80-talsdisco och hissmusik kombineras med bilder på grekiska skulpturer framför element från Windows 95-operativsystemet. "Artisterna använder ljud och bild som andra nittiotalister känner igen från instruktionsvideor eller tidiga internetsidor", säger Sofia Sahlén. Helsingfors har en egen vaporwave-scen med entusiaster, artister, dj:er och klubbar.

 • Malin Kivelä: Jag längtar efter en grön diktator

  Vem var Simona Kossak? Kan man leva som hon?

  Kan man leva i en urskog utan el och vatten med små barn? Det frågar sig Malin Kivelä, som i sitt sommarprat tampas med frågor om konsumism, identitet och klimat.

 • Miss Li längtar till Finland

  Miss Li uppträder på Allsång på Skansen den 18.7

  Miss Li uppträder på Allsång på Skansen i det fjärde programmet, den 18 juli.

 • Mia Hafrén hade turen att bli skådespelare

  Mia Hafrén berättar om sin karriär.

  Skådespelare, manusförfattare och “forkare”. Mia Hafrén är känd från bland annat a capella-gruppen Fork och Mamma Mia pjäsen som gick på Svenska Teatern år 2014. Benny Törnroos träffade Mia för att samtala kring hennes karriär som skådespelare och hur hon håller alla bollar i luften med Fork samtidigt som hon står på teaterscenen.