Hoppa till huvudinnehåll

De Ungas Vänner på Högsåra får nästan 25.000 euro i reparationsstöd

Rött gammals föreningshus Sunnanland på Högsåra i Kimitoön.
Taket på föreningshuset Sunnanland kan nu repareras då föreningen har beviljats reparationsstöd. Rött gammals föreningshus Sunnanland på Högsåra i Kimitoön. Bild: YLE/Ville Hupa. sunnanland

Staten har beviljat 130 300 euro i reparationsstöd för att upprätthålla föreningshus i regionen. I hela landet är stödsumman 1,7 miljoner euro. Med hjälp av stödet vill staten upprätthålla det värdefulla byggnadsarv som föreningshusen representerar.

Den största summan går i år till De Ungas Vänner på Högsåra på Kimitoön som beviljas 24 700 euro i stöd. Pengarna ska användas för att reparera taket på föreningshuset Sunnanland som är byggt 1925.

- Vi är otroligt chockade över nyheten om att vi har fått bidrag för verksamheten, säger Camilla Hagstén vid De Ungas Vänner på Högsåra. Vi är otroligt glada och tacksamma över att vi har fått understödet och nu kan vi äntligen reparera vårt föreningshus.

Enligt Hagstén kan föreningen inte riktigt tro att det är sant att föreningen har fått understöd.

I listan över beviljade understöd hittas bland annat frivilliga brandkåren i Salo som får 15 000 euro för att måla fönsterkarmar och piffa upp fasaden på sitt föreningshus.

Reparationsstödet kanaliseras via Finlands hembyggdsförbund och riktas till föreningar som äger föreningshus som är i allmänt bruk.

Artikeln uppdaterad 17.3.2017 klockan 16.02 med kommentarer från föreningen De Ungas Väl på Högsåra.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland