Hoppa till huvudinnehåll

Dekorera träföremål med karvsnitt

En ljus träskiva som dekorerats med ett runt ornament i träsnitt.
Med karvsnitt kan man få enkla träföremål att kännas mera exklusiva. En ljus träskiva som dekorerats med ett runt ornament i träsnitt. Bild: Privat/Johan Lindqvist Strömsö (tv-program),Karvsnitt,träarbeten,slöjd,Slöjd,hantverk,Gör-det-själv

Karvsnitt är en dekorationsteknik inom trähantverk. Karvsnitt baseras mestadels på geometriska mönster som skärs in i trä med hjälp av en för ändamålet speciell kniv eller en mycket vass och tunn täljkniv.

Tekniken i sig används oftast för att dekorera t.ex. smyckesskrin, ramar, svepaskar. Genom att dekorera med sniderier får man på ett lätt sätt en enkel produkt att se påkostad och exklusiv ut. Karvsnitt är utmärkt för den som inte har tillgång till en verkstad eller ett snickeri, då man bara behöver utgångsmaterialet och ett skärverktyg. Karvsnitt kan man syssla med hemma i köket - det dammar inte och resulterar bara i ett dekorerat föremål och lite flisor som lätt går att sopa upp.

Beskrivningen är gjord av slöjdlärarstuderande Johan Lindqvist och Philip Holm.

Du behöver:

  • en vass kniv (Det finns speciella knivar för karvsnitt men det går också att använda en mattkniv med stadigt handtag.)
  • trävirke i önskat format (mjuka träslag är att föredra, t.ex. asp, lind och björk)
  • passare, linjal och penna
  • sandpapper
  • brynstenar för vässning och polering av kniven

Gör så här:

Börja med att planera mönstret. För inspiration kan man söka på nätet med sökorden ”chipcarving patterns”.

Skiss av ett ornament i blyerts på en ljus träskiva.
Skiss av ett ornament i blyerts på en ljus träskiva. Bild: Privat/Johan Lindqvist Strömsö (tv-program),Karvsnitt,träarbeten,slöjd,Slöjd,hantverk,Gör-det-själv

När man är nöjd med sitt mönster för man över det på produkten.
Dubbla rader med pilar i en cirkel, skissade i blyerts på en ljus träskiva och en hand som håller en kniv med kort egg, som används för karvsnitt.
Dubbla rader med pilar i en cirkel, skissade i blyerts på en ljus träskiva och en hand som håller en kniv med kort egg, som används för karvsnitt. Bild: Privat/Johan Lindqvist Strömsö (tv-program),Karvsnitt,träarbeten,slöjd,Slöjd,hantverk,Gör-det-själv

Säkerställ att kniven är sylvass innan du börjar skära i träet. Kniven bör brynas med ungefär 10 minuters mellanrum.
En ljus träskiva som dekorerats med grafiska mönster i träsnitt.
En ljus träskiva som dekorerats med grafiska mönster i träsnitt. Bild: Privat/Johan Lindqvist Strömsö (tv-program),Karvsnitt,träarbeten,slöjd,Slöjd,hantverk,Gör-det-själv

Det finns tre olika huvudtyper av snitt inom sniderier: tresnitt, raka skär och böjda skär. Med dessa tre kan man mer eller mindre skära ut vilka mönster som helst. I princip håller man alltid kniven i 65° vinkel, vilket leder till att olika breda snitt blir olika djupa. Här får man känna och pröva sig fram till det som ger bästa resultat.

Ta stöd med handen på materialet. Använd andra handen som hjälp till att skjuta på kniven för att minska risken för misstag. Man strävar alltid efter att enbart skära ett snitt per linje, för att få ett så rent snitt som möjligt. När mönstret är klart putsas det lätt med sandpapper för att få bort eventuella blyertsrester. Ytbehandling görs efter behag. Här är olika typer av träoljor/vaxer lämpliga.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid