Hoppa till huvudinnehåll

Dekorera träföremål med karvsnitt

En ljus träskiva som dekorerats med ett runt ornament i träsnitt.
Med karvsnitt kan man få enkla träföremål att kännas mera exklusiva. En ljus träskiva som dekorerats med ett runt ornament i träsnitt. Bild: Privat/Johan Lindqvist Gör-det-själv,Hantverk,Karvsnitt,slöjd,Slöjd,Strömsö (tv-program),träarbeten

Karvsnitt är en dekorationsteknik inom trähantverk. Karvsnitt baseras mestadels på geometriska mönster som skärs in i trä med hjälp av en för ändamålet speciell kniv eller en mycket vass och tunn täljkniv.

Tekniken i sig används oftast för att dekorera t.ex. smyckesskrin, ramar, svepaskar. Genom att dekorera med sniderier får man på ett lätt sätt en enkel produkt att se påkostad och exklusiv ut. Karvsnitt är utmärkt för den som inte har tillgång till en verkstad eller ett snickeri, då man bara behöver utgångsmaterialet och ett skärverktyg. Karvsnitt kan man syssla med hemma i köket - det dammar inte och resulterar bara i ett dekorerat föremål och lite flisor som lätt går att sopa upp.

Beskrivningen är gjord av slöjdlärarstuderande Johan Lindqvist och Philip Holm.

Du behöver:

  • en vass kniv (Det finns speciella knivar för karvsnitt men det går också att använda en mattkniv med stadigt handtag.)
  • trävirke i önskat format (mjuka träslag är att föredra, t.ex. asp, lind och björk)
  • passare, linjal och penna
  • sandpapper
  • brynstenar för vässning och polering av kniven

Gör så här:

Börja med att planera mönstret. För inspiration kan man söka på nätet med sökorden ”chipcarving patterns”.

Skiss av ett ornament i blyerts på en ljus träskiva.
Skiss av ett ornament i blyerts på en ljus träskiva. Bild: Privat/Johan Lindqvist Gör-det-själv,Hantverk,Karvsnitt,slöjd,Slöjd,Strömsö (tv-program),träarbeten

När man är nöjd med sitt mönster för man över det på produkten.
Dubbla rader med pilar i en cirkel, skissade i blyerts på en ljus träskiva och en hand som håller en kniv med kort egg, som används för karvsnitt.
Dubbla rader med pilar i en cirkel, skissade i blyerts på en ljus träskiva och en hand som håller en kniv med kort egg, som används för karvsnitt. Bild: Privat/Johan Lindqvist Gör-det-själv,Hantverk,Karvsnitt,slöjd,Slöjd,Strömsö (tv-program),träarbeten

Säkerställ att kniven är sylvass innan du börjar skära i träet. Kniven bör brynas med ungefär 10 minuters mellanrum.
En ljus träskiva som dekorerats med grafiska mönster i träsnitt.
En ljus träskiva som dekorerats med grafiska mönster i träsnitt. Bild: Privat/Johan Lindqvist Gör-det-själv,Hantverk,Karvsnitt,slöjd,Slöjd,Strömsö (tv-program),träarbeten

Det finns tre olika huvudtyper av snitt inom sniderier: tresnitt, raka skär och böjda skär. Med dessa tre kan man mer eller mindre skära ut vilka mönster som helst. I princip håller man alltid kniven i 65° vinkel, vilket leder till att olika breda snitt blir olika djupa. Här får man känna och pröva sig fram till det som ger bästa resultat.

Ta stöd med handen på materialet. Använd andra handen som hjälp till att skjuta på kniven för att minska risken för misstag. Man strävar alltid efter att enbart skära ett snitt per linje, för att få ett så rent snitt som möjligt. När mönstret är klart putsas det lätt med sandpapper för att få bort eventuella blyertsrester. Ytbehandling görs efter behag. Här är olika typer av träoljor/vaxer lämpliga.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

    Sumpmarksträdgård

    Skapa en egen sumpmark i trädgården.

    Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

  • en port och dörr i trädgården

    Port och dörr till trädgård

    En port med dörr mitt i trädgården.

    Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.

  • Glasassietter limmade på fönster.

    Glas på glas

    Camilla gör ett insynskydd med udda assietter.

    Om du har några udda assietter i skåpet kan de komma till användning på ett helt nytt sätt. Har du dessutom ett gammalt fönster kan du skapa ett alldeles unikt insynskydd.

  • Ett fotocollage med ett tygarmband med pärlor, en hembygd radiostyrd lyftkran, etn träskiva med karvsnitt och ett virkat cykelsitsöverdrag.

    Från smocking till radiostyrning - här är en glimt av framtidens slöjd

    Strömsö har samarbetat med framtida slöjdlärare.

    Vad skulle framtidens slöjd kunna handla om? Allt från traditionella tekniker som karvsnitt och tovning till nymodigheter som RC-stydning och metallåtervinning, blir svaret man frågar blivande slöjdlärare. I samband med Slöjdkryssningen 2017 gjorde Strömsö ett samarbete med en grupp slöjdlärarstuderande vid Åbo Akademi. Här hittar du deras instruktioner.

  • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

    Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

    "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

    Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Jasmine Kuusla och Matilda Kajander

    Sibboungdomar tog VM-brons i synkroniserad konståkning

    Juniorerna tränar upp till 20 timmar i veckan.

    Jasmine Kuusla och Matilda Kajander från Sibbo var med i laget som tog brons i junior-VM i synkroniserad konståkning i Kanada. Bronsmedaljen är ett resultat av hårt arbete – de tränar upp till 20 timmar i veckan.

  • Havre växer på åker, ax i närbild.

    Ekologisk odling vinner terräng

    Ekoprodukter odlas mest i de österbottniska landskapen.

    Ekologisk odling vinner terräng i Finland. Ekoprodukter odlas mest i de österbottniska landskapen. Över hälften av ekoskörden var havre.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.