Hoppa till huvudinnehåll

EK förklarar Mattilas löneutspel - lönerna ska inte sänkas

Stanna upp för statyn
Stanna upp för statyn Bild: YLE stanna upp för statyn: tre smeder

Näringslivet EK vill rätta till de missuppfattningar som uppstått efter de uttalanden om lönenivån som EK:s nye ordförande Veli-Matti Mattila kom med i en intervju för Helsingin Sanomat i söndags.

I ett pressmeddelande poängterar EK att Mattila inte hade sagt att lönerna borde sänkas med 10-15 procent, utan att lönenivån är 10-15 procent för hög i Finland i jämförelse med våra konkurrentländer.

Uttalandet väckte mycket debatt, inte minst på svenska.yle.fi.

Oppositionspolitikerna var inte sena med att rikta hård kritik mot Mattila. De grönas ordförande Ville Niinistö kallade det girigt och Vänsterförbundets ordförande Li Andersson sade att det visade hur förlegad EK:s syn på konkurrenskraften är.

Arbetstagarsidan har dragit sitt strå till stacken

Många fäste uppmärksamhet bland annat vid att Mattila själv förtjänar 70 gånger mer än en vanlig löntagare, och att arbetstagarna i somras gick med på att förlänga arbetstiden, frysa lönerna och försämra semesterförmånerna.

Tjänstemannacentralen STTK:s chefsekonom Ralf Sund förundrade sig för sin del i en intervju för Yle varifrån Mattila tagit siffran 10-15 procent.

- Det stämmer inte längre att vi ligger så långt ifrån konkurrentländerna. I och med bland annat konkurrenskraftavtalet har avståndet tagits in rejält, säger Sund.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes