Hoppa till huvudinnehåll

Emaljera smycken med smältpulver

Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.
Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program),emalj,emaljering,emaljarbeten,metallarbeten,Smycken,pyssel,Gör-det-själv

Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.

Beskrivningen är gjord av Fredrik Borgmästars och Christoffer Forsblom som studerar till slöjdlärare.

Du behöver:

  • kopparplåt 1-1,5 mm tjock
  • smältpulver för emaljering
  • plåtsax/figursåg
  • metallfil
  • slippapper och stålull
  • ättika
  • sked
  • sil
  • papper
  • tång
  • pincett
  • mallar/former för mönster i emaljeringen
  • värmeplatta

Gör så här:

En hand ritar med grön tusch runt en pappersmall av en snögubbe, på en bit kopparplåt.
En hand ritar med grön tusch runt en pappersmall av en snögubbe, på en bit kopparplåt. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program)
En snögubbe av kopparplåt är fastspänd i ett skruvstäd mellan två träklossar och filas med en metallfil.
En snögubbe av kopparplåt är fastspänd i ett skruvstäd mellan två träklossar och filas med en metallfil. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program)

Börja med att rita ut valfri figur på kopparplåten. Klipp eller såga ut din form. Slipa kanter och hörn med fil och slippapper. Borra hål i figuren om du vill använda den som ett hänge eller nyckelring. Putsa till sist kopparbiten med stålull så att ytan och kanterna blir släta och fina.
En hand som håller en våt snögubbe av kopparplåt med en pincett.
En hand som håller en våt snögubbe av kopparplåt med en pincett. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program)

Putsa bort smuts och fett från figuren med ättika eller låt den ligga i ättiksbad i fem minuter. Rör inte biten med händerna efter detta, använd tång eller pincett.
En hand som skakar ett svart färgpulver på en metallbit med hjälp av en liten sil.
En hand som skakar ett svart färgpulver på en metallbit med hjälp av en liten sil. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program)

Sätt kopparbiten på ett papper. Ta lite smältpulver med en sked och häll det i silen. Pudra försiktigt smältpulvret över kopparbiten. Försök att få ett så jämnt lager som möjligt.

Sätt kopparbiten på en plåtbit och för över den till en värmeplatta. Håll koll på emaljeringen. Det syns när smältpulvret börjar smälta. När det har smält ut till en jämn yta tar man bort metallbiten från värmeplattan och låter den svalna. Obs! Metallen och emaljen kan bli mycket heta. På smältpulvret står det hur mycket det ska hettas upp.

Man kan också sätta flera lager emaljering på varandra. Vill man t.ex. ha en gul smiley med svart mun och ögon så gör man först hela biten svart. Sen låter man biten svalna. När den är kall strör man över gult smältpulver och ”ritar” ut ögon och mun och smälter ner det gula lagret. Man också göra konturer i papper eller använda färdiga mallar för att göra mönster i emaljen.

Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.
Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program),emaljering,emalj,emaljarbeten,Smycken,metallarbeten,pyssel,Gör-det-själv

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Pintxosrunda på rekordtid i domarnas fotspår

    Tamperradan i Tammerfors är landets största matfestival.

    Den här veckan ordnas en festival och tävling för baskiska pintxos i Tammerfors. För att domarna skulle kunna utse en vinnare gick de en smakrunda till 42 utvalda restauranger. Svenska Yle följde med.

  • Utbudet av ekologisk hårvård ökar i Österbotten

    Hårfärgning med växtfärg är den populäraste behandlingen.

    Peter Bergfeldt, som driver Salon Peter & Jina, var en av deltagarna i den nya tilläggsutbildningen för ekofrisörer vid Yrkesakademin (YA) i Österbotten och kan nu titulera sig ekofrisör. Han har jobbat som frisör i 33 år och blev nyfiken på vad en ekofrisörutbildning kunde erbjuda.

  • "Ta en erfaren vän med till svampskogen"

    Här ger svampexperten sina tips för en lyckad skogsutfärd.

    Hösten svampskörd börjar växa fram i de östnyländska skogarna. Känner du dig osäker på hur du ska gå till väga? Här ger svampexperten sina tips för en lyckad skogsutfärd.

  • Evira: Insektgiftet fipronil används inte i Finland

    Läkemedel övervakas mycket noga i Finland.

    Enligt livsmedelsverket Evira är det omöjligt att med säkerhet säga om nederländska giftägg kommit in på den finländska marknaden. Sannolikheten att en liknande äggskandal som i Nederländerna skulle ske här är ändå mycket liten, enligt Evira.

  • Sjöscouter förbereder sig för jätteläger i Lovisa

    Omkring 2 800 scouter väntas delta i Nothamn VII 2018.

    I Rönnäs i Lovisa ordnar sjöscoutkårerna Seaboys och Sailors ett gemensamt läger. Men redan nu riktas blicken mot nästa år. Då ordnas Nothamn VIII, en av de största händelserna för Finlands svenska sjöscouter.

  • Taggiga kvistar och rosor åt en död älskarinna

    Trädgårdsskötsel är en givande men tidskrävande hobby.

    Rosor med historia, egen nypotatis och det sköna i att få riva upp ogräs då man har en dålig dag lockar trädgårdsentusiaster. Trädgårdsskötsel är en givande men tidskrävande hobby. Det vet medlemmarna i Borgå trädgårdsförening.

  • Villa Elma renoveras med varsam hand

    Villan deltar i evenemanget Lovisa historiska hus.

    Michael Vuojärvi och Jaana Kolu-Vuojärvi har renoverat Villa Elma på Pernågatan i Lovisa redan i ett år, och en hel del arbete kvarstår. I samband med evenemanget Lovisa historiska hus i slutet av augusti kan allmänheten kika in i huset som renoveras med omsorg.