Hoppa till huvudinnehåll

Emaljera smycken med smältpulver

Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.
Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars emalj,emaljarbeten,emaljering,Gör-det-själv,metallarbeten,pyssel,Smycken,Strömsö (tv-program)

Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.

Beskrivningen är gjord av Fredrik Borgmästars och Christoffer Forsblom som studerar till slöjdlärare.

Du behöver:

  • kopparplåt 1-1,5 mm tjock
  • smältpulver för emaljering
  • plåtsax/figursåg
  • metallfil
  • slippapper och stålull
  • ättika
  • sked
  • sil
  • papper
  • tång
  • pincett
  • mallar/former för mönster i emaljeringen
  • värmeplatta

Gör så här:

En hand ritar med grön tusch runt en pappersmall av en snögubbe, på en bit kopparplåt.
En hand ritar med grön tusch runt en pappersmall av en snögubbe, på en bit kopparplåt. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program)
En snögubbe av kopparplåt är fastspänd i ett skruvstäd mellan två träklossar och filas med en metallfil.
En snögubbe av kopparplåt är fastspänd i ett skruvstäd mellan två träklossar och filas med en metallfil. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program)

Börja med att rita ut valfri figur på kopparplåten. Klipp eller såga ut din form. Slipa kanter och hörn med fil och slippapper. Borra hål i figuren om du vill använda den som ett hänge eller nyckelring. Putsa till sist kopparbiten med stålull så att ytan och kanterna blir släta och fina.
En hand som håller en våt snögubbe av kopparplåt med en pincett.
En hand som håller en våt snögubbe av kopparplåt med en pincett. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program)

Putsa bort smuts och fett från figuren med ättika eller låt den ligga i ättiksbad i fem minuter. Rör inte biten med händerna efter detta, använd tång eller pincett.
En hand som skakar ett svart färgpulver på en metallbit med hjälp av en liten sil.
En hand som skakar ett svart färgpulver på en metallbit med hjälp av en liten sil. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program)

Sätt kopparbiten på ett papper. Ta lite smältpulver med en sked och häll det i silen. Pudra försiktigt smältpulvret över kopparbiten. Försök att få ett så jämnt lager som möjligt.

Sätt kopparbiten på en plåtbit och för över den till en värmeplatta. Håll koll på emaljeringen. Det syns när smältpulvret börjar smälta. När det har smält ut till en jämn yta tar man bort metallbiten från värmeplattan och låter den svalna. Obs! Metallen och emaljen kan bli mycket heta. På smältpulvret står det hur mycket det ska hettas upp.

Man kan också sätta flera lager emaljering på varandra. Vill man t.ex. ha en gul smiley med svart mun och ögon så gör man först hela biten svart. Sen låter man biten svalna. När den är kall strör man över gult smältpulver och ”ritar” ut ögon och mun och smälter ner det gula lagret. Man också göra konturer i papper eller använda färdiga mallar för att göra mönster i emaljen.

Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.
Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars emalj,emaljarbeten,emaljering,Gör-det-själv,metallarbeten,pyssel,Smycken,Strömsö (tv-program)

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med varmrökt laxhuvud

    Varmrökt laxhuvud

    En saftig delikatess att värna om!

    Laxhuvuden innehåller mycket kött; kinder, nacke, tunga och inte minst köttet kring halsfenorna är fett och smakrikt. Fiskhuvuden har man traditionellt ätit i fiskesamhällen runtom i Finland - en saftig delikatess som vi absolut ska värna om. Mums!

  • Grästrädgård på Strömsö

    Grästrädgården - det nya stenpartiet

    En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

    De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

  • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

    En dörr är en perfekt målarduk

    Släpp loss din inre konstnär!

    En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

  • Mathylla i S-market i Ekenäs.

    Lagförslag: Också köttet i färdigmat måste ursprungsmärkas

    I Finland behöver bara helköttsprodukter märkas.

    I Finland har vi lag på att tillverkarna måste märka ut varifrån helköttsprodukter kommer. Det är ändå mer sannolikt att dåligt kött hamnar i halv- och helfabrikat, vars kött för tillfället inte behöver ursprungsmärkas, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm.

  • Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer

    Brasilien efter krismöte: Köttexporten är trygg

    Flera misstänkta köttfabriker har stängts.

    Brasilien försökte på söndagen försäkra omvärlden om att landets köttexport är trygg och inte utgör någon fara trots mutskandalen inom köttproduktionen. President Michel Temer kallade i söndags till krismöte på grund av skandalen, i mötet deltog också jordbruksministern Blairo Maggi.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

    Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

    "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

    Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Närbild på pillerburk med kalcium, magnesium och zink.

    Mångsidig mat vinner ännu över alla piller

    D-vitamin är det enda kosttillskott du kan behöva.

    Burkarna med kosttillskott upptar allt fler hyllmeter i hälsokostaffärerna, apoteken och matbutikerna. Här trängs vitaminer med mineraler, fettsyror, växtextrakt och proteinpulver. Marknaden har vuxit enormt, men hur mycket av det här behöver vi på riktigt?

  • Pia Lehtinen

    På en mula över Anderna

    Tvåbarnsmamman Pia Lehtien red över Anderna på en mula.

    Tvåbarnsmamman Pia Lehtinen är en av 350 människor som i modern tid har avverkat den historiska rutten i krigaren San Martins fotspår mellan Chile och Argentina - ridandes på en mula.

  • Kaj Arnö sitter framför buddhastatyer

    Kaj Arnö: Besök i Burma

    Selfies, Ronaldo och glada möten i en krympande värld.

    Kolonialism, fredskämpe och vansinnigt vackra byar - vart man sig än i världen vänder känner man igen sig och tar selfies.