Hoppa till huvudinnehåll

Emaljera smycken med smältpulver

Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.
Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program),emalj,emaljering,emaljarbeten,metallarbeten,Smycken,pyssel,Gör-det-själv

Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.

Beskrivningen är gjord av Fredrik Borgmästars och Christoffer Forsblom som studerar till slöjdlärare.

Du behöver:

  • kopparplåt 1-1,5 mm tjock
  • smältpulver för emaljering
  • plåtsax/figursåg
  • metallfil
  • slippapper och stålull
  • ättika
  • sked
  • sil
  • papper
  • tång
  • pincett
  • mallar/former för mönster i emaljeringen
  • värmeplatta

Gör så här:

En hand ritar med grön tusch runt en pappersmall av en snögubbe, på en bit kopparplåt.
En hand ritar med grön tusch runt en pappersmall av en snögubbe, på en bit kopparplåt. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program)
En snögubbe av kopparplåt är fastspänd i ett skruvstäd mellan två träklossar och filas med en metallfil.
En snögubbe av kopparplåt är fastspänd i ett skruvstäd mellan två träklossar och filas med en metallfil. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program)

Börja med att rita ut valfri figur på kopparplåten. Klipp eller såga ut din form. Slipa kanter och hörn med fil och slippapper. Borra hål i figuren om du vill använda den som ett hänge eller nyckelring. Putsa till sist kopparbiten med stålull så att ytan och kanterna blir släta och fina.
En hand som håller en våt snögubbe av kopparplåt med en pincett.
En hand som håller en våt snögubbe av kopparplåt med en pincett. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program)

Putsa bort smuts och fett från figuren med ättika eller låt den ligga i ättiksbad i fem minuter. Rör inte biten med händerna efter detta, använd tång eller pincett.
En hand som skakar ett svart färgpulver på en metallbit med hjälp av en liten sil.
En hand som skakar ett svart färgpulver på en metallbit med hjälp av en liten sil. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program)

Sätt kopparbiten på ett papper. Ta lite smältpulver med en sked och häll det i silen. Pudra försiktigt smältpulvret över kopparbiten. Försök att få ett så jämnt lager som möjligt.

Sätt kopparbiten på en plåtbit och för över den till en värmeplatta. Håll koll på emaljeringen. Det syns när smältpulvret börjar smälta. När det har smält ut till en jämn yta tar man bort metallbiten från värmeplattan och låter den svalna. Obs! Metallen och emaljen kan bli mycket heta. På smältpulvret står det hur mycket det ska hettas upp.

Man kan också sätta flera lager emaljering på varandra. Vill man t.ex. ha en gul smiley med svart mun och ögon så gör man först hela biten svart. Sen låter man biten svalna. När den är kall strör man över gult smältpulver och ”ritar” ut ögon och mun och smälter ner det gula lagret. Man också göra konturer i papper eller använda färdiga mallar för att göra mönster i emaljen.

Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.
Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva. Bild: Privat/Christoffer Forsblom och Fredrik Borgmästars Strömsö (tv-program),emaljering,emalj,emaljarbeten,Smycken,metallarbeten,pyssel,Gör-det-själv

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Reflexbälten och andra reflextips

    Dekorera med korsstygn i tusch.

    Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Petter Lindberg: C-kassetten – en kärleksförklaring

    När Rec + play fångade en helt tidevarv.

    Om det är något föremål som jag förknippar med min barn- och ungdom, så är det C-kassetten. Dessa oansenliga och ömtåliga små plastföremål bjöd på en usel ljudkvalitet, men i förhållande till storebrodern LP-skivan, hade de ändå en klar fördel. På C-kassetterna kunde man nämligen banda sina favoritlåtar. Rec + Play Jag har fördrivit många timmar vid kassettbandspelaren i mitt pojkrum.

  • Riko Eklundh: Det finns roligare saker än träning

    Svårt att komma igång med träningen? Här är några tips.

    Skådespelaren Riko Eklundh är missnöjd med sin kondition. Därför har han antagit utmaningen att under en veckas tid träna målmedvetet och försöka hitta en konditionsform han skulle gilla.

  • Strömsökorv på svamp och vildsvin

    En hel måltid inuti en korv.

    Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

  • Sy kuddar med fåglar

    Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

    Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

  • Kimitoön kan bli Åbolands matmecka

    Första restaurangdagarna ordnas denna vecka.

    Den här veckan satsar många restauranger på Kimitoön lite extra på maten och lokala råvaror lyfts också fram. Dagarna till ära provöppnar också en helt ny restaurang i Kimito.

  • Vardagsrummet blev ett terrarium - här får hemlösa ormar kärlek

    Hemma hos Anna-Carolina Ojaharju bor tidigare hemlösa ormar.

    Flera hemlösa ormar och en iguana har hittat ett hem hos Anna-Carolina Ojaharju i Laihela. Den största av dem alla, en borneo-pytonorm, har Ojaharju köpt som liten och den fungerar dessutom utmärkt som terapiorm för sonen.

  • Mer "slow living" med Frank och hans familj

    Säsong 17 av serien En tvättäkta lantis.

    Välkommen tillbaka till Frank och hans familj på Kastaniegården. Det är högsommar och Frank njuter av livet med djuren och odlingarna. Säsong 17 av En tvättäkta lantis bjuder också på kalkbränning, fortsatta byggprojekt och tillverkning av äppelcider.

  • Skulle du klara dig på 7€ per dag?

    Journalisten My Tengström antog utmaningen.

    Journalisten My Tengström utmanade sig i en vecka med att leva på arbetslöshetsunderstöd, för att få lite perspektiv på sin egen konsumtion och sina vanor. Bort föll en stor del av hennes sociala aktiviteter, och då hon blev sjuk blev hon tvungen att stjäla toapapper för att klara budgeten.