Hoppa till huvudinnehåll

Filmrecension: Skönheten och odjuret – sagan vi aldrig tröttnar på

Skönheten Belle dansar i gul klänning tillsammans med Odjuret.
Filmens kanske vackraste scen när skönheten Belle (Emma Watson) dansar med Odjuret (Dan Stevens). Skönheten Belle dansar i gul klänning tillsammans med Odjuret. Bild: © 2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.. Skönheten och odjuret,Emma Watson,Dan Stevens,Emma Watson Cast in Disney's Live-Action 'Beauty and the Beast'

Disneys nya musikal erbjuder en lång glittrande, överväldigande sockerrush som är svår att värja sig emot. Låter man sagan svepa en med upptäcker man att man sitter där i biomörkret och ler.

Beauty and the beast eller Skönheten och odjuret handlar om Belle (Emma Watson), en ung kvinna som lever tillsammans med sin far (Kevin Kline) i en liten småstad i Frankrike. Hon gillar att läsa och därför anses hon lite ”underlig” av alla andra.

Dessutom är hon inte ett dugg intresserad av den stroppige soldaten Gaston (Luke Evans) som hela tiden uppvaktar henne. Han vill gifta sig medan Belle drömmer om något mer, något större bortom den lilla provinsiella småstaden.

När sedan Belles far en dag inte återvänder från marknaden, endast hans häst kommer galopperande i rasande fart, förstår Bella att nåt hemskt har hänt. Hon beger sig ut för att leta och spåren leder fram till ett stort slott. Där finns en bortskämd och självisk prins (Dan Stevens) som bestraffats med att bli förvandlad till ett odjur och hela hans hov förtrollade till hushållsföremål.

Förtrollningen kan brytas om Odjuret kan lära sig älska en annan och den personen älskar honom tillbaka.

Odjuret (Dan Stevens) visar sitt bibliotek för Belle (Emma Watson).
Odjuret och Belle delar båda ett intresse för böcker. Odjuret (Dan Stevens) visar sitt bibliotek för Belle (Emma Watson). Bild: (c) 2016 Disney Enterprises inc. All Rights Reserved. Skönheten och odjuret,Emma Watson,Dan Stevens

En uppdaterad saga

Jag ska erkänna direkt att jag alltid haft svårt för sagan om Skönheten och odjuret. En kvinna i fångenskap som måste ”rädda” sin fångvaktare (mannen / odjuret) att hitta sitt hjärta och lära sig älska samtidigt som hon skall bli förälskad i honom.

Det här är en gammal, fransk saga från 1700-talet och har berättats i otaliga former och versioner som till exempel filmatiseringar av Jean Cocteau (1946) och Disneys animation (1991). (Den första animationen som blev nominerad till en Oscar i kategorin bästa film).

Varje version av sagan berättas på olika sätt och speglar sin tid. Så när Disney nu uppdaterar sagan gör de Belle till en mycket självständig och kompetent hjälte, som inte heller är så värst intresserad av att bli en klassisk prinsessa. Det hela understryks ytterligare då Belle spelas av Emma Watson (som är känd för sin roll som den duktiga och intelligenta Hermione Granger i Harry Potter-filmerna och är även goodwill-ambassadör för FN:s jämställdhetsorgan UN Women).

Vidare har man nu för första gången i en liten biroll en homosexuell karaktär, Gastons vapendragare LeFou (Josh Gad) som är olyckligt förälskad i Gaston. Och så har man sett till att skådespelarensemblen är mångkulturell (och inte helvit).

LeFou (Josh Gad) och Gaston (Luke Evans) sitter på varsin häst och talar med varandra.
LeFou (Josh Gad) lyssnar intensivt då Gaston (Luke Evans) lägger ut texten om sin egen förträfflighet. LeFou (Josh Gad) och Gaston (Luke Evans) sitter på varsin häst och talar med varandra. Bild: © 2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.. Skönheten och odjuret,Josh Gad Joining Disney's Live-Action 'Beauty and the Beast' (Exclusive),Luke Evans

Det gamla i ny förpackning

Disney har insett att det inte bara lönar sig att ge ut gamla filmer på nytt eller skapa musikaler av dem. Publiken vill även se nyfilmatiseringar i live action, alltså med riktiga skådespelare. Vi har fått Alice i Underlandet (2010), Maleficent (2014), Cinderella (2015) och nu senast Djungelboken (2016).

Skönheten och odjuret är därför en naturlig fortsättning. Dessutom finns det en hängiven publik som säkert gärna vill återuppleva minnen och känslor. 26 år är en så pass lång tid att den publik som var unga i början av 90-talet nu är tillräckligt gamla för att tjusas av nostalgin och dessutom kan de föra traditionen och sagan vidare till följande generation.

Njutbar sockerrusch

I den här nya versionen har man utgått från animationen, med musik av Alan Menken och lyrik av Howard Ashman, men gjort allt större, glittrigare, kusligare och vackrare. Och längre, filmen är över två timmar lång.

Det finns scener som är så överväldigande och överdrivna och överdådiga att man som åskådare önskar att man kunde få filmen att snurra i slow motion för att hinna njuta av allt.

När kandelabern Lumière (Ewan McGregor) berättar om livet på slottet i sitt bravurnummer ”Be our guest” är det som att ta del av en omåttligt, njutbar sockerrusch. Men ändå är det inte de stora och påkostade scenerna och specialeffekterna som stannar i minnet.

Den förtrollade klockan, tekannan, ljusstaken och dammvippan i Skönheten och odjuret.
De magiska föremålen klockan Cogsworth, tekannan Mrs. Potts, kandelabern Lumière och dammvippan Plumette Den förtrollade klockan, tekannan, ljusstaken och dammvippan i Skönheten och odjuret. Bild: (c) 2016 Disney Enterprises inc. All Rights Reserved. Skönheten och odjuret

Nej, de scener som gör intryck är de till synes enkla och mer stillsamma som när tekannan fru Potts (Emma Thompson) sjunger sin ballad medan Skönheten och Odjuret dansar runt i en enorm balsal.

Det är det enkla som gör en glad.

För vem vill inte ta del av en saga som lär oss att erkänna fel och misstag, våga förändras och uppmanar oss att inte bedöma en annan enligt utseendet. För som det heter i den svenska översättningen av Ingela ”Pling” Forsman ”sagan ger oss svar, varje väsen har, skönhet inuti.”

Skönheten Belle (Emma Watson) dansar i gul klänning tillsammans med Odjuret (Dan Stevens).
Skönheten Belle (Emma Watson) dansar i gul klänning tillsammans med Odjuret (Dan Stevens). Bild: © 2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved Skönheten och odjuret,Emma Watson,Dan Stevens

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje