Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk domare beslutar om Johaugs öde

Therese Johaug har tagit astmamediciner vid problem med luftvägarna.
Johaugs öde klarnar under de kommande månaderna. Therese Johaug har tagit astmamediciner vid problem med luftvägarna. Bild: Heidi Koivunen/AOP Therese Johaug,skidåkning,skidgrenar,astma,mediciner

En finländare spelar stor roll då Therese Johaugs dopningsdom tas upp i idrottens skiljedomstol Cas. Markus Manninen är en av tre domare som ska besluta i målet.

En finländare och en amerikan utgör två av tre domare som bestämmer om Therese Johaug ska få delta i OS eller inte.

Som Yle Sporten tidigare rapporterade ska bägge parter – alltså Therese Johaug och internationella skidförbundet Fis, som överklagat Johaugs avstängning – utse en domare var.

Nu har det skett.

Therese Johaug har utnämnt amerikanen Jeffery G. Benz medan Fis valt Markus Manninen. Parterna hade en lista på 300 kvalificerade jurister att välja på.

Avråddes från att välja finländare

Då det tidigare spekulerades i domarvalen avrådde tidigare Cas-domaren Bård Racin Meltvedt Johaug från att välja en finländsk domare.

– Jag skulle kanske akta mig för Finland och i stället sikta mig in på Danmark, Nederländerna eller Sverige, sa Meltvedt till NRK förra veckan.

Johaugs advokat Christian B. Hjort vill inte kommentera valet av Manninen.

Benz förkortade Sjarapovas dom

Jeffery G. Benz var delaktig i Cas-processen mot tennisspelaren Maria Sjarapova. Sjarapovas dom förkortades från två år till 15 månader av Cas.

Johaugs nya advokat Mike Morgan försvarade Sjarapova.

– Vi har gjort en bedömning och letat efter en domare som baserat på tidigare domar visar en kompetens som är lämplig för vårt fall, säger Hjort till NRK.

Enligt NRK har Morgan försvarat idrottare framför Benz i Cas tre gånger. Två gånger förkortades domen och en gång frikändes idrottaren helt.

Ska utse huvuddomare

Till följande ska Manninen och Benz tillsammans utse en tredje domare, som agerar huvuddomare i fallet.

De båda parterna kan fortfarande komma med invändningar gällande valen av Benz och Manninen, för att garantera opartiskhet. Hjort har meddelat till NRK att han inte kommer att ifrågasätta valet av Manninen.

Therese Johaug blev avstängd i 13 månader på grund av clostebol. Fis är missnöjd med straffet och vill se en strängare dom. Om Cas skärper domen missar Johaug högst antagligen OS.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Norge nära EM-fiasko

  Förlorade även den andra matchen i EM.

  EM-final i Sverige för fyra år sedan – nu en hårsmån från att åka ut i gruppspelet i Nederländerna. Norge åkte på sin andra raka förlust i årets fotbolls-EM när Belgien vann med 2–0.

 • Purola klar för final i U20-EM

  10,55 gav en andra plats i semifinalheatet.

  Samuel Purola fick en dålig start i semifinalen på 100 meter i U20-EM men han tog sig till final. Purola avslutade starkt och slutade tvåa i sin semifinal.

 • Klart: Sauli Väisänen flyttar till Serie A

  Skrivit på för 3+1 år med Spal.

  Landslagbacken Sauli Väisänen lämnar AIK och flyttar till Spal i den italienska ligan. Väisänen har skrivit på för 3+1 år med klubben som är nykomlingar i Serie A.

 • Åtta ryska friidrottare fria att tävla

  EM-bronsmedaljören Sergej Litvinov en av dessa.

  Ytterligare åtta ryska friidrottare är nu fria att tävla igen meddelar internationella friidrottsförbundet IAAF. Totalt får nu 49 ryssar tävla under neutral flagg.

 • Direkt: Publikfest då Nederländerna jagar kvartsfinalplats

  Nederländerna och Danmark inledde EM med var sin seger.

  Det är upplagt för fotbolls- och publikfest då Nederländerna tar sig an Danmark i kväll i Rotterdam. Matchen är utsåld sedan länge och förväntningarna i värdnationen höjdes rejält efter segern över Norge i öppningsmatchen. Sändningen på TV2 och Arenan kör i gång klockan 21.35.

 • Juniorhockeyn i knipa i Esbo på grund av Uniteds problem

  United ger över juniorverksamheten till Blues Juniors

  Planen var att Espoo United skulle ta över Blues Juniors juniorverksamhet. Det gick ändå inte som planerat: Espoo united drabbades av ekonomiska problem. Blues Juniors meddelade i veckan att United nu begärt att Blues Juniors ska ta tillbaka juniorverksamheten, vilket kom som en överraskning för Blues Juniors.