Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk domare beslutar om Johaugs öde

Therese Johaug har tagit astmamediciner vid problem med luftvägarna.
Johaugs öde klarnar under de kommande månaderna. Therese Johaug har tagit astmamediciner vid problem med luftvägarna. Bild: Heidi Koivunen/AOP astma,mediciner,skidgrenar,skidåkning,Therese Johaug

En finländare spelar stor roll då Therese Johaugs dopningsdom tas upp i idrottens skiljedomstol Cas. Markus Manninen är en av tre domare som ska besluta i målet.

En finländare och en amerikan utgör två av tre domare som bestämmer om Therese Johaug ska få delta i OS eller inte.

Som Yle Sporten tidigare rapporterade ska bägge parter – alltså Therese Johaug och internationella skidförbundet Fis, som överklagat Johaugs avstängning – utse en domare var.

Nu har det skett.

Therese Johaug har utnämnt amerikanen Jeffery G. Benz medan Fis valt Markus Manninen. Parterna hade en lista på 300 kvalificerade jurister att välja på.

Avråddes från att välja finländare

Då det tidigare spekulerades i domarvalen avrådde tidigare Cas-domaren Bård Racin Meltvedt Johaug från att välja en finländsk domare.

– Jag skulle kanske akta mig för Finland och i stället sikta mig in på Danmark, Nederländerna eller Sverige, sa Meltvedt till NRK förra veckan.

Johaugs advokat Christian B. Hjort vill inte kommentera valet av Manninen.

Benz förkortade Sjarapovas dom

Jeffery G. Benz var delaktig i Cas-processen mot tennisspelaren Maria Sjarapova. Sjarapovas dom förkortades från två år till 15 månader av Cas.

Johaugs nya advokat Mike Morgan försvarade Sjarapova.

– Vi har gjort en bedömning och letat efter en domare som baserat på tidigare domar visar en kompetens som är lämplig för vårt fall, säger Hjort till NRK.

Enligt NRK har Morgan försvarat idrottare framför Benz i Cas tre gånger. Två gånger förkortades domen och en gång frikändes idrottaren helt.

Ska utse huvuddomare

Till följande ska Manninen och Benz tillsammans utse en tredje domare, som agerar huvuddomare i fallet.

De båda parterna kan fortfarande komma med invändningar gällande valen av Benz och Manninen, för att garantera opartiskhet. Hjort har meddelat till NRK att han inte kommer att ifrågasätta valet av Manninen.

Therese Johaug blev avstängd i 13 månader på grund av clostebol. Fis är missnöjd med straffet och vill se en strängare dom. Om Cas skärper domen missar Johaug högst antagligen OS.

 • Skarv i sitt bo, Vasa skärgård

  "Vi är ganska maktlösa inför skarven"

  Gerby-Västervik skärgårdsförening vill mota bort skarven.

  Inte bara yrkesfiskarna räds skarvens framfart. Den är också ett hot mot stugägare, paddlare och båtfolk säger Mats Söderlund, ordförande för Gerby-Västervik skärgårdsförening.

 • Ingången till en skattebyrå.

  Två Hangöföretagare dömdes till fängelse för grovt skattebedrägeri

  Straffet är villkorligt.

  En 65-årig far och hans 37-årige son har i Västra Nylands tingsrätt i Raseborg dömts till villkorligt fängelse för grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott. De dömdes också till att jämte räntor betala drygt 75 000 euro i utebliven källskatt och drygt 3 300 euro i obetalda socialskyddsavgifter till Skatteförvaltningen.

 • Barns stövlar på rad

  Utredning kring Åbodaghem fortsätter

  För lite behörig personal, visar granskning.

  Utredningarna kring verksamheten på ett privat daghem i Åbo fortsätter. Granskningen gäller Touhula-daghemmet i Kråkkärret.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Sport