Hoppa till huvudinnehåll

Första träffen: Två motpoler möts då Merkel besöker Trump

Porträtt på USA:s tresident Donald Trump och tyska förbundskanslern Angela Merkel
Hur går det då "den skräniga" möter "den sakliga"? President Donald Trump får besök av förbundskansler Angela Merkel på fredagen. Porträtt på USA:s tresident Donald Trump och tyska förbundskanslern Angela Merkel Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Angela Merkel,USA,Tyskland

Det är ett möte som hela världen ser fram emot med stor spänning. Idag träffas USA:s president Donald Trump och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för första gången. Egentligen skulle de två ha träffats redan i tisdags, men en snöstorm stoppade Merkels resa.

Det är två politiska världar som krockar. Å ena sidan president Donald Trump och det han står för. Det på gränsen till kaotiska och skräniga, med bland annat påhopp mot dagens gäst.

Å andra sidan förbundskansler Angela Merkel och det hon står för. Det ordnade, sakliga och för det mesta rätt tystlåtna.

Där Trump flera gånger har gått till direkt attack mot Merkel har hon valt att sällan kommentera, varken honom som person eller hans politik.

Nämnde inte ens Trump vid namn

Vid säkerhetskonferensen i München för några veckor sedan valde Merkel att inte ens nämna den amerikanske presidenten vid namn.

Den hittills enda öppna kritiken från hennes sida har gällt det planerade inreseförbudet i USA.

För Merkel som är van vid att hålla god min i svåra lägen är det här säkert en egenskap som kommer att sättas på prov också idag.

När de två nu träffas för första gången kommer varje rörelse och varje blick att tillmätas en viss betydelse.

För stor export

I sak kommer mötet sannolikt mest att handla om ekonomi och handelspolitik. Trump och hans administration ogillar den ojämna handelsbalansen mellan USA och Tyskland.

I dagens läge är värdet på de tyska varor som går västerut betydligt högre än värdet på de amerikanska varor som når Tyskland.

I reda pengar handlar det om en skillnad på nästan 50 miljarder euro och här vill man från amerikansk sida se ändringar.

Det finns nog plats för tyska bilar i New York.― Angela Merkel

Man anser att Tyskland på konstgjord väg håller värdet på euron nere. Tyskland vägrar i det här skedet gå in för bilaterala förhandlingar och man hänvisar till att handelspolitiken hänger på EU och inte på Berlin.

– Det finns nog fortfarande plats för tyska bilar i till exempel New York. Visserligen drar vår export nytta av den svaga euron, men det här hänger ihop med besluten vid den europeiska centralbanken och inte på Tyskland, konstaterade Merkel vid säkerhetskonferensen i München.

USA har i alla fall hotat med nya importtullar och därför kommer Merkel till Washington med cheferna för Siemens och BMW i släptåg.

Deras uppgift är att intyga amerikanerna om att de tyska firmorna står för en hel del arbetsplatser i USA.

Finansministrarna möttes

Meningsskiljaktigheterna mellan USA och Tyskland var uppe till diskussion också igår då finansminister Wolfgang Schäuble träffade sin amerikanske kollega Steven Mnuchin.

Enligt Schäuble fördes samtalen i god anda och Mnuchin intygade under en gemensam presskonferens att Trump inte är ute efter att starta handelskrig.

Mnuchin är i Tyskland för att delta i ett finansministermöte för G20-länderna.

Vid mötet som inleds idag kommer ordförandelandet Tyskland att plädera för fortsatt frihandel.

Hur ser det ut med vänskapen?

På åtminstone en punkt hoppas den amerikanske presidenten att Merkel ska kunna ge svar på en del frågor.

Enligt en talesman för Vita huset hoppas Trump kunna ta del av Merkels erfarenheter när det gäller kontakten till Rysslands president Vladimir Putin.

Den ur tysk synvinkel viktigaste frågan är ändå att få någon som helst klarhet i hur relationerna länderna emellan kommer att utvecklas med Trump som president.

Den speciella vänskap som man i Tyskland så gärna talar om prövas nämligen hårt just nu och förtroendet för den nye presidenten är rekordlågt.

En opinionsundersökning från början av februari visar att sju av tio tyskar anser att man inte längre kan lita på USA.

Omvänt kan man säga att USA nu ses som endast snäppet mer pålitligt än Putins Ryssland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.