Hoppa till huvudinnehåll

Gymnastik passar bra i fabrikshall

Redskapsgymnaster tränar.
Medlemmar i Vasa redskapsfantaster tränar. Redskapsgymnaster tränar. Bild: Yle/Roger Källman redskapsgymnastik,Artistisk gymnastik herrar

I en industrihall i Runsor i Vasa har maskinerna fått ge vika för trampoliner, räck, barrar och andra gymnastikredskap. Det är föreningen Vasa redskapsfantaster som har flyttat in i lokalen med sin träningsverksamhet.

- Sen år 2009 har vi hållit till i en lokal i Hotel Silveria, men vi är runt 400 gymnaster, så vi behövde ett större utrymme, säger tränaren Lumia Puhakainen.

Efter flera år av letande hittade man lokalen i Runsor. I februari flyttade flickorna in dit, medan pojkarna - som utgör en mindre del av föreningsmedlemmarna - fortsätter träna i Silveria.

I taket hänger en travers och skvallrar om vad hallen ursprungligen är byggd för. Traversen har körts till ena ända änden av hallen, för att gymnasterna inte ska slå i den då de snurrar runt på barren.

Träning fyra gånger i veckan

Just den här kvällen tränar tre grupper runtom i hallen. Flickorna i en av grupperna gör i tur och ordning sin rutin på barr. De är Tilde Bergström, Li Häggblom, Tilda Nystrand, Fanny Sandström och Siiri Sulkakoski.

- Vi tränar tränar fyra gånger i veckan, två och en halv timme per gång, berättar de. Bom är bäst säger en. Barr säger följande.

Redskapsgymnsterna, Tilde Bergström, Li Häggblom, Tilda Nystrand, Fanny Sandström och Siiri Sulkakoski, samt tränaren Lumia Puhakainen.
Redskapsgymnsterna, Tilde Bergström, Li Häggblom, Tilda Nystrand, Siiri Sulkakoski och Fanny Sandström, samt tränaren Lumia Puhakainen. Redskapsgymnsterna, Tilde Bergström, Li Häggblom, Tilda Nystrand, Fanny Sandström och Siiri Sulkakoski, samt tränaren Lumia Puhakainen. Bild: Yle/Roger Källman redskapsgymnastik

Den intensiva träningen ger också utdelning. Föreningens gymnaster klarar sig rätt så bra i tävlingar, speciellt mot de andra österbottniska föreningarna.

Finns det då österbottniska förebilder att se upp till? Jo, säger Lumia, som nämner Salla Rudnäs från Jakobstad som ett exempel på en tävlande på FM-nivå.

- De får också jättemycket vänner via gymnastiken. Då man ses fyra gånger i veckan så måste man ju umgås, säger Lumia.

Redskapsgymnaster tränar på barr
Redskapsgymnaster tränar på barr Bild: Yle/Roger Källman redskapsgymnastik,gymnastik,gymnastik med redskap,artistisk gymnast

Läs också