Hoppa till huvudinnehåll

Krista Siegfrids: Drömmen är att få jobba i hela Norden!

Krista Siegfrids uppräder i femte avsnittet av Nästan unplugged.
Krista Siegfrids uppräder i femte avsnittet av Nästan unplugged. Krista Siegfrids uppräder i femte avsnittet av Nästan unplugged. Bild: Henkka Niemistö nästan unplugged,Yle Fem,Krista Siegfrids

Krista Siegfrids har ända sedan barnsben velat bli artist! Hon stod redan som liten flicka och mimade till Melodifestivalen hemma i Kaskö. Carola var en av favoriterna. Som Finlands representat tog hon sig också hela vägen till Eurovision Song Contest. Nu är hon aktuell som huvudartist i Nästan unplugged och drömmer om att jobba i hela Norden.

Krista Siegfrids har med sin gränslösa ambition och via otaliga projekt, konserter, ja till och med nån musikal blivit en av Finlands mest kända underhållare. Nu är det dags att ta nästa steg.

- Jag vill nog jobba i hela Norden, men det har varit fint att växa upp i Österbotten, säger Krista.

- Det har gett mej en grundtrygghet som gjort att jag är stark i mej själv. Därför vågar jag testa gränser och vara lite galen. Samtidigt har jag också varit lite naiv och trott att allting alltid är så bra och ibland fått en liten chock när jag kommit ut i stora världen och allting inte är det.

- Jag vill underhålla folk och vill att alla ska ha “feelis”, skrattar Krista. Därför håller jag på med så många olika saker på en gång, tillägger hon.

Vad är viktigast för dej?

- Det finns mycket. Men det är nog familjen, vänner och kärlek, säger Krista. Men sen är det nog också viktigt att det man sysslar med är roligt. Man måste hitta en balansgång mellan allt helt enkelt.

Kan du nämna nån svag sida hos dej själv?

- Jag har ett kort tålamod och vill att allting skall hända genast. De kan betyda att man ibland gör förhastade beslut som inte alltid är så bra. Sen har jag också ett temperament som kan vara jobbigt för andra men också för mej själv. Ena sekunden kan jag vara “On top of the world” och andra sekunden så lågt nere och tycker att “livet är skit”.

Finns det nånting du ångrar?

- Jag är inte en person som går omkring och ångrar saker. Jag står för allt jag gör fast vissa saker ibland inte är så bra. Jag kan fråga mej när jag ser nån gammal bild eller så att "hur kan jag ha sett ut sådär?" Men det var då och nu är nu!

Krista Siegfrids tillsammans med Kimmo Blom på Alexandersteaterns scen.
Kimmo Blom och Krista Siegfrids uppträder i Nästan unplugged. Krista Siegfrids tillsammans med Kimmo Blom på Alexandersteaterns scen. Bild: Henkka Niemistö avsnitt 5,Yle Fem,Krista Siegfrids,Kimmo Blom
Alla andra springer hundra meter men jag måste springa hundrafemtio meter häck!― Krista Siegfrids

Krista har fått chansen att delta i Melodifestivalen i Sverige de två senaste åren! Ingen av gångerna har givit en finalplats. Deltagandet har dock varit en bra chans att få synlighet och har även gett en hel del nya erbjudanden i vårt västra grannland.

- Jag har en hel del emot mej då jag kommer från Finland. Alla svenska artister kämpar i ett hundrameterslopp men det känns som om jag måste springa hundrafemtio meter häck bredvid, säger Krista lite besviket.

Vilken var din första känsla genast efter resultatgivningen i år?

- Jag blev bara tom och chockad, svarar Krista. Det kändes supertråkigt för det var ett snyggt nummer. Vad gör man?

Och nu då?

- Revansch är en skitstor drivkraft för mej. Man måste alltid hitta nya vägar. Nu har fått visa vad jag kan och folk tyckte faktiskt att jag var duktig. Så nu gäller det att ta vara på de kontakter jag fått och börja bygga på dem.

I Kristas avsnitt av Nästan Unplugged ser vi en stor bredd på hennes artisteri. Hon framför allt från egna låtar till favoriter som Veronica Maggio och Janis Joplin. Dessutom hör vi hennes tankar om livet och karriären.

Text: Niklas Rosström

Programmet Nästan unplugged – ett liveporträtt är en musikalisk resa genom tre artisters och tre musikgruppers unika karriärer. Artisterna berättar om sina liv, sina visdomar, erfarenheter och om de positiva och negativa
sidorna av att vara artister och låtskrivare i en allt mer hårdare musik- och mediavärld. Programmen är inramade i en liveinspelning från den anrika Alexandersteatern i Helsingfors.

Säsongen består av sex avsnitt där de fyra första sändes innan Melodifestivalen och de två avslutande avsnitten efter.

Till serien hör också avsnitt för radio där vi för njuta av liveframträdanden och Niklas Rosström samtalar med veckans artist om livet och musiken. Avsnittet med Krista Siegfrids sänds i Yle Vega måndag 20.3.2017 kl. 19.22 i programmet Vår musik. Vill du tjuvlyssna på radioprogrammet redan innan tv-sändningen så publiceras det på Arenan på fredag 17.3.2017 kl. 8.00. Delar ur radioavsnitten kommer också att sändas samma dag i programmet Vega Kväll.

Nyligen publicerat - Yle Fem