Hoppa till huvudinnehåll

Kritik: Betalar Johaugs kostnader – men har inte råd att fylla kvinnokvoten i världscupen

Therese Johaug under förhören, januari 2017.
Therese Johaug kämpar om OS-deltagande i Cas. Therese Johaug under förhören, januari 2017. Bild: All Over Press Therese Johaug

Det norska skidförbundet betalar advokatkostnaderna för en dopningsavstängd mångmiljonär, men har inte råd att fylla ut kvinnokvoten i världscupen.

Therese Johaug slåss om OS-deltagande i idrottens skiljedomstol Cas – med en stjärnadvokat bredvid sig. Johaug, som nyligen gjorde en miljonaffär, ser ut att få advokatkostnaderna täckta av det norska skidförbundet.

– Förutsatt att förbundet inte har satt något tak på utgifterna är Johaug i den positionen att hon kan välja advokat utan att tänka på pris, säger juristen och Cas-experten Robin Mackenzie-Robinson till NRK.

Enligt VG har förbundet inte satt ett pristak för Johaug. Det är inte alla som tycker om att förbundet öppnar kassan för den clostebol-avstängda stjärnan.

– Skidförbundet har pengar till att anställa en stjärnadvokat från London i ett dopningsfall, men tycker samtidigt att det är för dyrt att fylla kvinnokvoten till världscupavslutningen, skriver VG:s Leif Welhaven.

I Quebec har det norska förbundet har fyllt kvoten på herrsidan, men tycker att det är för dyrt att fylla kvinnokvoten.

Det är dåligt av dem att inte fylla upp kvinnokvoten

”Vad är pengarna till för?”

Är förbundets spargris till för att hjälpa till i obehagliga situationer? Eller borde pengarna användas för att skapa mest möjlig aktivitet, i toppen och i bredden, för dagens och morgondagens längdåkare? Den frågan ställer sig Welhaven i sin kolumn.

Åkare som Silje Øyre Slind får inte chansen att visa upp sig i Kanada eftersom förbundet tycker att det är för dyrt. Samtidigt betalar man advokatkostnaderna för en dopningsavstängd mångmiljonär.

– Det är dåligt av dem att inte fylla upp kvinnokvoten, sade Slind tidigare till NRK.

Silje Øyre Slind åker med gul väst.
Silje Øyre Slind får stanna hemma då kollegorna åker till Kanada. Silje Øyre Slind åker med gul väst. Bild: All Over Press Silje Øyre Slind,Längdåkning

– Vi åker dit med fler kvinnor än det ursprungligen var tänkt i vår budget. Fis gjorde förändringar i kvoterna vid nyåret, säger landslagschefen Vidar Løfshus till NRK.

Världscupavslutningen ordnas i Kanada på veckoslutet.

Läs också