Hoppa till huvudinnehåll

Lovisapolitiker tänker kämpa för polisstationen

Kontroll av långtradare i Lovisa
Kontroll av långtradare i Lovisa Bild: Yle/Sune Bergström kontroll av långtradare

En delegation med beslutsfattare från Östnyland planerar att besöka polischefen i Vanda. Kärnkraftverket och motorvägen kräver polisnärvaro i Lovisa enligt beslutsfattarna.

En arbetsgrupp vid Östra Nylands polisinrättning föreslår att polisstationen i Lovisa endast ska bli en arbets- och pauslokal för poliser, och att största delen av kundservicen därmed skulle flyttas till Borgå polisstation.

Lovisas stadsstyrelseordförande Mia Heijnsbroek-Wirén tänker inte låta kundservicen försvinna från staden utan kamp.

- Jag besökte polisstationen i morse och förslaget hade kommit som en överraskning också för de som jobbar där, säger Heijnsbroek-Wirén.

Mia Heijnsbroek-Wiren
Mia Heijnsbroek-Wirén Mia Heijnsbroek-Wiren Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,Mia Heijnsbroek-wiren,mia heijnsbroek-wirén

Hon anser att det är en medborgerlig rättighet att ha myndigheternas service nära. Enligt förslaget skulle exempelvis ärenden gällande pass och id-kort flyttas till Borgå och ärenden gällande skjutvapen och väktarkort skulle skötas i Vanda.

- Vi har ett kärnkraftverk i Lovisa och det bor 1,4 miljoner människor på nittio kilometers radie härifrån. Det måste finnas beredskap att trygga området. Motorvägen går också här förbi, ja det finns många argument för varför vår polisstation är jätteviktig, säger Heijnsbroek-Wirén.

ingången till polishuset pryds av en gammal lykta.
ingången till polishuset pryds av en gammal lykta. Bild: YLE/Jonas Blomqvist Lovisa,polisstationen i lovisa

Som första åtgärd tänker hon samla ihop en delegation som ska träffa polischefen Kari Rantala.

- Bland annat riksdagsledamot Mikaela Nylander har redan lovat komma med och hon har lämnat in ett skriftligt spörsmål där hon efterlyser åtgärder för att trygga servicen.

Heijnsbroek-Wirén ser också att stadens ledning och beslutsfattare från regeringspartierna måste engagera sig i frågan för att de ska kunna trygga verksamheten i Lovisa.