Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska TPS ta guld - Julia Tunturi: "Vi har absolut chansen"

Julia Tunturi, våren 2017.
20-åriga Julia Tunturi är tillbaka i TPS efter två säsonger med Åland United. Julia Tunturi, våren 2017. Bild: Yle / Peter Karlberg Julia Tunturi

Sedan november är Julia Tunturi tillbaka i TPS efter en sejour i Åland United. Efter två säsonger på Åland ser Tunturi nu sig själv som en av TPS nyckelspelare i Damligan. Säsongens mål är solklart. TPS ska ta guld.

Åbolaget inleder ligan med en bortamatch i Karleby mot GBK. Julia Tunturi är väldigt laddad inför lördagens seriepremiär.

- Jag har längtat så mycket efter den här matchen och nu är den äntligen här. Det ska bli väldigt kul, speciellt då jag var skadad nästan hela förra säsongen. Därför har det känts som en nästan dubbelt så lång väntan. Det är roligt att säsongen äntligen drar igång, men samtidigt också lite nervöst. Man får inte överladda till en seriepremiär. Alltså man får inte tänka för mycket på matchen och vara för uppspelt. Man måste också kunna ta det lugnt.

Förra säsongen blev Åland United sexa i ligan, medan TPS tog silver. Tiden på Åland var väldigt lärorik och flytten tillbaka till TPS var inget som landslagsspelaren Tunturi hade planerat långt i förväg.

- Jag var egentligen bara här tillfälligt i höstas och tränade, men då det kändes så bra bestämde jag mig för att jag skulle bli kvar här i Åbo. Tiden på Åland var bra och jag lärde mig jättemycket där. Jag har vuxit både som person och spelare. Nu kan jag lära mina medspelare här i TPS hur jag tränar och fungerar utanför planen, så nu kan de ta exempel av det.

Julia Tunturi, 2013.
Julia Tunturi har återvänt till Åbo och TPS efter en sejour i Åland United. Julia Tunturi, 2013. Bild: Yle/Marie Söderman ligalag

TPS ligatrupp består av hela 28 spelare, en bredd som enligt Pargasfostrade Tunturi kan bli väldigt värdefull under en lång säsong.

- Vi har bra spelare på alla positioner och vi har bra spelare på bänken, så situationen ser bra ut. Det är hård konkurrens och alla vill spela i ligan, men vi har också möjlighet att spela med NiceFutis i division 1. Vilket är ett bra alternativ om man inte tar en plats i ligalaget.

"Om Ria kan göra det så kan vi andra också göra det"

Ria Öling som de tre senaste säsongerna har spelat i Åbolaget, och som säsongen 2014 valdes ligans bästa spelare, har dock nyligen flyttat till Spanien.

- Det är klart att vi känner av det då Ria just har åkt till Spanien, men jag vet att vi har många andra spelare som kan ersätta henne och erbjuda andra sorters talanger på planen.

Hoppa över Twitterpostning

22-åriga Ria Öling fortsätter karriären i den spanska klubben Santa Teresa. Kontraktet sträcker sig över vårsäsongen 2017 och innehåller en option för säsongen 2017–2018. 20-åriga Julia Tunturi som också siktar på ett kontrakt med någon utländsk klubb inspireras av Ölings framgångar.

- Nog får man inspiration av det här, nu förstår man att steget kanske inte är så stort. Om Ria kan göra det så kan vi andra också göra det. De största skillnaderna mellan finska ligan och bättre utländska ligor är att nivån är lite jämnare och att tempot är lite högre utomlands.

Julia Tunturi
Julia Tunturis mål är att bli en nyckelspelare även i landslaget. Julia Tunturi Bild: Yle tunturi

Hemvändaren Julia Tunturi ser nu sig själv som en av TPS nyckelspelare och som en spelare som trots sin unga ålder kan tillföra mycket erfarenhet till laget. Med allt från att hålla bra tempo på träningarna till att ställa krav på sina medspelare.

- Men man får inte se på det som att man har ett jättestort ansvar att lyfta alla andras nivå, utan man måste fokusera mer på vad kan jag göra för att förbättra min prestation. Jag måste alltid göra mitt bästa på träningarna och jag kan liksom inte slappa. Allt måste vara 100 procent och då ser också alla ett exempel på hur det ska vara. Med hjälp av det kan man sedan lyfta laget.

"Alla vill ha guldet"

Din lagkamrat Tiia Savolainen sade nyligen till damligans webbsida att ni siktar på en bättre placering än förra säsongen, vilket alltså innebär att TPS siktar på att vinna ligan. Håller du med henne?

- Ja och jag tror att alla i vårt lag är inne på samma linje. Alla vill ha guldet. Vi har ett starkt lag och självförtroendet är på topp. Vi har absolut chans att vinna.

Vilka av de tio lagen i ligan ser du som de blivande topplagen?

- Vi har mött de regerande mästarna PK-35 under försäsongen och de har ett jättebra lag. Sedan tror jag att HJK och FC Honka säkert också kan utmana. Jag tror att det kommer att vara ganska jämnt i år.

Skip Instagram post

Julia Tunturi var på landslagsläger i Spanien i januari och nyligen var hon och TPS-lagkamraten Riikka Ketoja med på landslagets senaste läger i Serbien. För Tunturis del är landslagsambitionen väldigt tydlig.

- Mitt mål den här säsongen är att bli en nyckelspelare även i landslaget. Snart kommer landslaget att åka till Polen och Danmark, så jag hoppas på att jag får en inbjudan dit också.

Hoppa över Twitterpostning

Länkar:
Mer om TPS damlag
Spelschema för Damligan
Damligans webbsida

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland