Hoppa till huvudinnehåll

Parkerade på helikopterplattan - sjuktransport tvingades vänta

En räddningshelikopter i färd att landa på en snöig landningsplats.
Helikoptern tvingades vänta i luften på att bilen avlägsnade sig. Arikvbild från helikopterföretaget Finnhems. En räddningshelikopter i färd att landa på en snöig landningsplats. Bild: © Jouni Porsanger Lappland,räddningshelikopter

En sjuktransport per helikopter fördröjdes i torsdags av en privatbil som stod parkerad på helikopterns landningsplatta invid sjukhuset i Rovaniemi.

Medan läkarhelikoptern med en patient i behov av vård ännu var på väg mot Lapplands centralsjukhus, anlände en ambulans till helikopterplattan för att ta emot patienten. Ambulanspersonalen tvingades konstatera att helikoptern inte skulle kunna landa, eftersom en personbil stod parkerad på landningsplatsen. Det återstod då 15 minuter tills sjuktransporten skulle vara framme.

Man försökte nå bilens ägare genom utrop i sjukhusets högtalare, men utan resultat. Man kontaktade också polisen som inte heller fick kontakt med bilägaren. Därför tillkallades brandkåren för att flytta bort fordonet från landningsplattan.

Föraren gasade iväg

Just som brandmännen stod i färd med att dra undan bilen, dök ägaren upp. Hon uppmanades flytta fordonet omedelbart.

Föraren satte sig i bilen och gasade genast iväg från platsen, utan att reda upp det skedda.

Efter det kunde helikoptern landa, efter att ha tvingats vänta tio minuter i luften.

En läkarhelikopter landar invid en väntande ambulans.
På arkivbilden från företaget Finnhems syns helikopterplattan utanför Centralsjukhuset i Rovaniemi och en korrekt parkerad ambulans. En läkarhelikopter landar invid en väntande ambulans. Bild: Finnhems räddningshelikoptrar,ambulanser

Bilförarens identitet är känd för polisen och hon blir föremål för en brottsutredning. Brottsrubriceringen klarnar senare.

Enligt polisinrättningen i Lappland har kvinnan ignorerat ett trafikmärke med förbud mot att köra ut på helikopterplattan och orsakat allvarlig fara. Fallet kan också betecknas som äventyrande av patientsäkerheten.

"Varje minut kan vara avgörande"

Helikopterbesättningen har för sin del anmält fallet till Trafiksäkerhetsverket Trafi.

Vid läkarhelikopterföretaget Finnhems vill man inte uppge detaljer om situationen för patienten som drabbades av fördröjningen.

På ett allmänt plan säger man vid företaget att i vissa fall kan varje minut vara avgörande. Det gäller till exempel vid hjärninfarkter. I andra fall kan en tio minuters fördröjning vara ofarlig för patienten.

Lapplands centralsjukhus
Lapplands centralsjukhus Lapplands centralsjukhus Bild: Yle Lappland