Hoppa till huvudinnehåll

Slott lyfts upp som alternativ till skolbarack i Sjundeå

Svidja slott, gården på framsidan.
Svidja slott, gården på framsidan. Bild: Yle/Linus Westerlund Västnyland,Sjundeå,Svidja slott,vinter,herrgårdar

Nu seglar Svidja slott med kringliggande fastigheter upp som ett alternativ i Sjundeå kommuns jakt på tillfälliga skollokaler. Det finns totalt runt 3 000 kvadratmeter som kommunen kunde använda som kontor och klassrum berättar Gustav Rehnberg som är en av slottets ägare.

Sjundeå kommun har problem med inomhusluften i alla tre skolor som finns i kommunen. Både eleverna i Päivärinteen koulu och Aleksis Kiven koulu behöver tillfälliga skollokaler i höst.

Planen är att kommunen låter bygga så kallade barackbyggnader norr om sportplanen i centrum. Tanken är att alla finskspråkiga elever ska få plats i de tillfälliga lokalerna.

- Vi vill gärna öppna en diskussion och erbjuda alternativ till de här barackerna som kommunen är på väg att hyra. Vi tror att vi kan erbjuda ett prisvärt alternativ och en trevlig miljö för barn och ungdom, säger Rehnberg.

Gustav Rehnberg
Gustav Rehnberg vill erbjuda alternativ till baracker. Gustav Rehnberg Bild: Yle/Veronica Montén Västnyland,Sjundeå,Svidja slott,gustav rehnberg

Han gissar sig fram till att det kunde rymmas flera hundra elever i fastigheterna om kommunen skulle ta i bruk alla tänkbara lokaler på området.

Gustav Rehnberg köpte Svidja slott tillsammans med Henrik Rehnberg och Antti Herlin för runt två år sedan. Helsingfors universitet hade en försöksgård i Svidja fram till år 2006.

Wrede-salen

Ett kort stycke norr om slottsbyggnaden finns Wrede-salen som var i aktiv användning senast 2006 när Helsingfors universitet använde lokalerna som föreläsningssalar. I dag ansvänds lokalen ganska sällan. Föreningar eller andra organisationer ordnar ibland möten i salen.

- Här brukar rymmas runt 100 vuxna. Man kunde kanske dela in de här lokalerna i två eller tre klassrum, tror Rehnberg.

Han menar att det inte finns risk för fuktproblem i byggnaden.

- Den här byggnaden är byggd i början av 1900-talet. Byggnaden har stenväggar och står på berg.

Stenbyggnad intill Svidja slott.Wredesalen
Bild: Yle/Veronica Montén

Sidobyggnaden

Kommunen hade tidigare sitt tekniska kontor i sidobyggnaden som ligger alldeles intill slottet. Rehnberg kan tänka sig att också lokalerna i sidobyggnaden kunde byggas om till klassrum.

Svidja slotts sidobyggnadSidobyggnaden/Svidja slott
Bild: Yle/Veronica Montén

Svidja slott

Själva slottsbyggnaden lämpar sig inte som klassrum men kan kanske användas av administrationen, tror Rehnberg. De lokaler som Rehnberg tror att skolans administration har nytta av finns i översta våningen. Slottet är i dag i sparsam användning.

Ägarna hyr ut delar av slottet som festlokal eller mötesrum.

Svidja slott, baksidan av slottet.Svidja slott, andra våningen
Bild: Yle/Linus Westerlund, Yle/Minna Almark

Harjulinna

Harjulinna som är 2 000 kvadratmeter är den största byggnaden på Svidja slotts område. Just nu är Harjulinna uthyrd till Finlands röda kors som driver en flyktingförläggning i byggnaden.

- Flyktingarnas antal verkar minska så vi vet ju inte hur deras verksamhet kommer att fortsätta, men det är ju möjligt att fastigheten blir ledig.

Gymnastiksalen förvandlas till catwalk.
Bild: Yle/Veronica Montén, Yle/Laura Törnroos

Virkun talli

Det gamla stallet fungerar främst som lager. Helsingfors universitet använde lokalen fram till 2006.

Stallbyggnad vid Svidja slott.En av byggnaderna vid Svidja slott.
Bild: Yle/Veronica Montén

Det finns toaletter i byggnaderna men de är inte lika många som de vanligtvis brukar vara i skolbyggnader.

Kraven för fastigheter där barn ska vistas är ganska höga. Tror du att de här lokalerna fyller alla krav, Gustav Rehnberg?

- Jag är ju ingen expert så jag har svårt att svara på den frågan. Men det är ju en krissituation så man måste kanske räkna med att alla krav inte kan uppfyllas till punkt och pricka. Det här skulle ju vara en tillfällig lösning under den tid skollokalerna i Sjundeå renoveras.

Arbetsamaskiner och skolbarn

I Svidja finns också ett antal bostadshus, ekonomibyggnader och en ladugård. Gårdskulla gård bedriver lantbruk på området. Rehnberg ser inte traktortrafiken som något hinder för skolverksamheten.

- Vi måste ju anpassa oss om det blir en skolverksamhet eller eventuellt en dagisverksamhet här. Vi måste ju komma överrens om var man kör och var man inte kör. Här finns nog utrymme tillräckligt för båda verksamheterna.

Svidja ligger ett stycke från centrum. Kan det här vara ett problem?

- Bussar och bilar torde nog kunna ta sig den här fem kilometer långa sträckan. Det är kanske tre kilometer till Päivärinne härifrån.

Ingen mådde dåligt i de gamla byskolorna

Gustav Rehnberg som själv är Sjundeåbo himlar sig över alla fastigheter i Sjundeå som är i så dåligt skick.

- De gamla byskolorna som byggdes i stock höll i flera hundra år. Man vädrade på rasterna och ingen mådde illa. Nu undrar man ju vart världen är på väg när man bygger med miljonbelopp och så efter 15 år ska man igen lägga ut miljonbelopp. Det är nog oansvarigt.

Nu återstår att se hur Sjundeå kommun reagerar på Rehnbergs erbjudande.

Intressant idé värd att utreda

Förslaget om att inhysa skolfunktioner på slottet väcker intresse hos Rabbe Dahlqvist, SFP, ordförande för tekniska nämnden i Sjundeå.

Porträttbild av Rabbe Dahlqvist.
Rabbe Dahlqvist leder tekniska nämnden i Sjundeå. Porträttbild av Rabbe Dahlqvist. Bild: Yle/Minna Almark Rabbe Dahlqvist,Sjundeå,Västnyland

- Tanken är ju inte helt främmande och en idé som är värd att beakta. Vi ska ta upp det med bildningssidan som avgör såna här frågor.

Uppfyller då byggnaderna kring Svidja slott skolvärldens krav?

- Det är svårt att säga ännu men alla möjligheter är värda att diskutera. Vissa beslutsfattare hoppas på att vi nu ska bygga allting nytt men det har vi nog inte råd med.

Avståndet behöver heller inte ställa till problem, bedömer Dahlqvist.

- Det är inget märkvärdigt med avståndet, det är ungefär lika långt från kommuncentrum till Päivärinne skola. Men det blir aktuellt att kolla vad hyran är.

Hur går man nu vidare med frågan?

- Vi kontaktar vår tekniska chef Markus Moisio och diskuterar den här möjligheten. Det är att observera att investeringsbudgeten kommer att spricka, med alla utgifter kommunen har för skolorna just nu. Det är också viktigt att notera att vi talar om tillfälliga lösningar. Men varje modul vi kan spara in på är ju hemåt, säger Rabbe Dahlqvist.

Sjundeå fullmäktige håller aftonskola på måndag 20.3 och på onsdag 22.3 är det invånarmöte om luftproblemen i kommunens byggnader.

Artikeln uppdaterades fredag 17.3 klockan 08.55 med en kommentar av tekniska nämndens ordförande Rabbe Dahlqvist, SFP.
Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland