Hoppa till huvudinnehåll

Smycken av tomburkar och burköppnare

Ett metallarmband skapat av fyra bottnar från dryckesburkar.
Det här armbandet är gjort av av bottnar från fyra aluminiumburkar. Ett metallarmband skapat av fyra bottnar från dryckesburkar. Bild: Privat/Alexander Nyblom armband,Dryckesburk,Gör-det-själv,Hantverk,metallarbeten,pyssel,smycken,Strömsö (tv-program),återanvändning

En helt vanlig aluminiumburk kan bli fräsiga armband. Förutom burken kan du behöva tyger, trådar och kanske lite ståltråd. Enkelt och snabbt är ett måste för alla som gillar att återanvända.

För beskrivningen står Alexander Nyblom, Roland Wahlsten, Matilda Byström och Jasmine Hermansson som alla studerar till slöjdlärare.

Det här kan du behöva:

  • en burk
  • öppnare (öglan som man öppnar burken med)
  • tyg, ståltråd eller annan typ av tråd
  • mattkniv
  • guldsmedssax
  • avbitare
  • näbbtång
  • punsar
  • kulhammare
  • gummihammare
  • körnare
  • popnittång
  • popnitar
  • virknålar
  • synålar
Ett metallarmband skapat av olika delar av en dryckesburk.
Ett metallarmband skapat av olika delar av en dryckesburk. Bild: Privat/Alexander Nyblom armband,Dryckesburk,Gör-det-själv,metallarbeten,pyssel,smycken,Strömsö (tv-program),återvinning

Armband av en burk

Skissa upp hur ditt smycke ska se ut. Skär upp burken och klipp ut en lämplig bit med guldssmedssax. Bocka in vassa kanter. Gör valfritt mönster med hjälp av en punsar. Märk ut hål för öppnarna med en körnare. Slå tillräckligt hårt med körnaren så att hålet passar för en popnit (3mm). Popnita fast öppnaren i aluminiumbiten. Fäst valfri tråd i öppnaren. Virka, knyt eller fläta ihop armbandet.

Olika metallsmycken och föremål gjorda av återvunna dryckesburkar.
Olika metallsmycken och föremål gjorda av återvunna dryckesburkar. Bild: Privat/Alexander Nyblom armband,Gör-det-själv,Hantverk,metallarbeten,pyssel,smycken,Strömsö (tv-program),återvinning

Armband av öppnare

Du behöver:

  • öppnare (öglan som man öppnar burken med)
  • tyg, ståltråd eller annan typ av tråd
  • avbitare
  • näbbtång
  • virknålar
  • synålar

Skissa upp hur din produkt ska se ut. Välj vilken teknik du vill använda, här finns exempel på tekniker du kan använda (beskrivningarna är hämtade från Pinterest). Välj tråd och lämplig virknål. Börja virka ett armband, ett halsband eller vad som helst!

Halsband av dryckesburksöppnare och murartråd, placerade på en sten.
Halsband av dryckesburksöppnare och murartråd, placerade på en sten. Bild: Privat/Jasmine Hermanson Dryckesburk,Gör-det-själv,Halsband,Hantverk,pyssel,Smycken,Strömsö (tv-program),virkning,återvinning

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Nyvattnade jordgubbsplantor

    Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • bygga en gärsgård

    Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Vindsocka med mönster av mjölbatik.

    Batikmönstrade vindsockor

    Batikmönster med mjöl och vatten.

    Batikvågen har slagit över oss det senaste året och nu är det dags att skapa i mjöl och vatten.

  • Hemlagad yoghurt rinner av i sil med silduk.

    Hemgjord yoghurt

    Bra utdelning efter en arbetsinsats på tre minuter.

    Otroligt lätt i konsistensen är den hemgjorda yoghurten. Det tar två dygn för yoghurten att bli färdig men din arbetsinsats är bara 3 minuter. Ganska bra utdelning på kort tid alltså.

  • Jordbrukare Christer Finne vid åkern i Solf.

    Grönsaksodlaren får jobba hårt för att hinna ikapp

    Tjälen sitter ställvis kvar i marken.

    Visst är våren sen jämfört med de senaste åren, men den är inte exceptionellt sen. Det säger jordbrukare Christer Finne i Solf, som kommer ihåg långt sämre säsongstarter. Men det är ändå intensivt arbete på åkern som gäller framöver för att hinna ikapp.

  • två personer rullar ett traktordäck

    Lådodla i däck

    Odla i däck

    Småskaligt, lätthanterligt, lättplacerat och passar vem och var som helst - så kan man beskriva lådodling. Lådodling är trendigt just nu. Ibland kallas den cityodling eller boxodling - vi valde att odla i däck.

  • omogna jordgubbar

    Odla bär i tunnor

    Nordiska bär är lättodlade och sprängfyllda med vitaminer.

    Vi har en ovärderlig skatt i våra bär, både odlade och vilda. De är formligen sprängfyllda med nyttiga vitaminer och antioxidanter, de är lättodlade och anpassade för vårt klimat.

  • fästing på ett finger

    Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid