Hoppa till huvudinnehåll

Sumpmarksträdgård

Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten
Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm trädgård

Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex. iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

Skillnaden mellan vatten- och sumpmarksväxter är att sumpväxterna odlas i ett växtunderlag som har kapacitet att behålla en stor mängd vatten, medan vattenväxterna planteras i öppet vatten som t.ex. i en damm.

Har du redan en gammal damm i din trädgård så kan du enkelt omvandla den till en fungerande sumpmark.

Annars gör så här:

  • Gräv en grop. Gör gärna ena delen av gropen lite grundare och den andra delen lite djupare, t.ex. i terasser om 30, 40 och 50 cm djupa. Här är det bra att ha en vision om växtvalet, vad som skall planteras var och hur djupt.
  • Bred ut en dammduk i gropen för att behålla vattnet. Låt dammduken gå en bit upp över kanten och förankra dammduken på kanten.
  • Fyll på med en blandning av ogödslad torv och gödslad växttorv. Sumpmarksväxterna trivs i ett växtunderlag med lågt ph värde (ph 5-6). Både dy och växttorv eller en blandning av bägge lämpar sig som växtunderlag.
  • Placera ut gjutblock som underlag för eventuella stegplattor.
    Torvblandad jord i en stor rabatt med trampstenar
    Torvblandad jord i en stor rabatt med trampstenar Bild: Yle/Monica Storm Strömsö (tv-program),trädgårdsarbete
  • Vattna torven ordentligt.
  • Plantera.
  • Vattna tills växtunderlaget blir helt genomdränkt och inte längre bär din kroppstyngd.
  • Iris pseudocarpus - Vit svärdslilja
  • Iris sibirica - Blå strandiris
  • Euphorbia plaustris - Kärrtörel
  • Caltha palustris - Kabbeleka
  • Menyanthes trifoliata - Vattenklöver
  • Calla palustris - Missne
  • Butomus umbellatus - Blomvass
  • Schoenoplectus tabernaemontani - Blåsäv
  • Typha augustifolia - Smalbladigt kaveldun

    Förkolnade granstubbar

    Svartbrända stubbar ramar in frodig växtlighet i rabatt
    Svartbrända stubbar ramar in frodig växtlighet i rabatt Bild: Yle/Strömsö/Monica Storm Strömsö (tv-program),Trädgårdskonst,trädgårdsodling,stubbar,brända stubbar

    Gör så här:
  • Rada upp stubbarna i en ring och tänd en brasa i mitten. Efterhand som ytan förkolnar, rulla runt stubbarna så att de blir brända helt omkring, även bägge ändorna.
  • Räkna med att det tar några timmar innan stubbarna är förkolnade.
  • Den förkolnade ytan gör att stubbarna håller mycket längre än obehandlade stubbar, den brända ytan fungerar alltså som impregnering.
  • Stegplattor i betong

    Gråsvart betongtrampsten, avgjuten av ett pestskråpblad
    Gråsvart betongtrampsten, avgjuten av ett pestskråpblad Bild: Yle/Monica Storm Pestskråp,trädgårdar,Strömsö (tv-program),betong,organisk form

    Gör så här:
  • Välj ett stort blad som gjutform. Rabarber, klippstånds (Ligularia) och pestskråp (Pestilensis) är bra alternativ. Pestskråpens blad liknar rabarberblad både till storlek och form men är lite rundare i formen än rabarber.
  • Smörj in bladen med matolja så lossnar de lättare från betongen
  • Använd färdig torrbetong enligt önskad mängd stegplattor, tillsätt bara vatten o blanda om, enligt förpackningens instruktioner
  • Lägg bladen på marken på en bit plast och täck dem med betong. Pressa in gallret som armering och avlsuta med mera betong. Forma till stegplattorna enligt bladformen
  • Täck över med plast och låt torka några dygn. Vänd gärna plattorna efter halva torktiden.
  • När plattorna är helt torra går det bra att spraymåla dem i önskad färg.
  • Tänk dej en vårkväll - temperaturen sjunker, grodorna kväker och en lätt dimma lägger sej över våtmarken, virvlar upp och försvinner. Stäng ögonen och känn vårdoften!
    Det är det här som trädgårdsanläggning handlar om – att skapa och återuppleva stämningar och upplevelser. Lite dimma fixar du lätt med en dimmaskin för utomhusbruk nersänkt i en hink i rabatten. Dimmaskiner finns i olika storlekar och går lätt att få tag på i bl.a. nätbutiker.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • En tripod står alltid stadigt

    En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

    En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

  • Svävande stenar

    Stenar i lera svävar bättre!

    Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

  • Stjärna av vass

    Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

    Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid