Hoppa till huvudinnehåll

USA tros ligga bakom blodig moskéattack - "Moskén var inte vårt mål"

Karta över Syrien och staden Al-Jineh
Karta över Syrien och staden Al-Jineh Karta,Syrien

Över 40 personer miste livet i en attack mot en moské i en rebellkontrollerad by i norra Syrien. USA lovar utreda uppgifterna om att amerikanska plan kan ha utfört attacken.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) säger att minst 42 människor dödades i en flygräd mot en moské i norra Syrien. Moskén ligger i byn al-Jineh i ett rebellkontrollerat område.

SOHR uppger att attacken utfördes under kvällsbönen då moskén var fylld av människor. Över hundra personer skadades och flera tros ännu vara fastklämda i rasmassorna.

SOHR, som brukar kunna avgöra vem som ligger bakom attacker, säger att det den här gången är oklart.

Hoppa över Twitterpostning

Samtidigt har USA bekräftat att man utförde en dödlig räd mot ett av terrorgruppen Al-Qaidas möten och dödade flera terrorister.

- Vi har inte riktat en attack mot en moské, men den byggnad som vi riktade vår attack emot ligger cirka 15 meter från en moské, sade överste John J. Thomas som är talesman för USA:s centralkommando.

Enligt Thomas har den amerikanska militären inte fått några uppgifter om att attacken skulle ha orsakat civila dödsoffer.

- Vi kommer att undersöka alla anklagelser om civila offer i denna attack. Vi tar det på stort allvar, säger Thomas.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Donald Trump lägger sin hand på Klagomuren i Jerusalem

  Trump besökte klagomuren i Jerusalem

  Trump fortsatte sin kritik mot Iran.

  USA:s president Donald Trump besökte Klagomuren i Jerusalem som den första sittande amerikanska presidenten någonsin. På tisdag ska Trump besöka Betlehem och palestinska ledare där.

 • Den ukrainska parlamentarikern, journalisten och aktivisten Mustafa Nayyem.

  Ukrainsk parlamentariker: EU borde straffa Ukraina om reformerna uteblir

  ”Nu har vi moroten, men det behövs också en käpp”.

  I Ukraina går arbetet med demokratiska reformer alltför långsamt säger den ukrainska parlamentarikern, journalisten och Majdan-aktivisten Mustafa Nayyem. EU kunde hjälpa med hårdare krav. Nu står det ukrainska civilsamhället rätt ensamt i kampen mot den gamla eliten, säger Nayyem.