Hoppa till huvudinnehåll

Venezuela griper sockerbagare - mjölet måste användas till bröd

Hemgjorda delikata croissanter
Hemgjorda delikata croissanter Bild: YLE/Strömsö croissant

Den ekonomiska krisen i Venezuela tar sig utryck på allt mer makabra sätt. Den här veckan har fyra bagare gripits för att de har bakat kakor istället för bröd.

Venezuela har skakats av en ekonomisk kris de senaste tre åren, som bland annat har resulterat i matbrist. President Nicolas Maduro och hans regering har blivit allt mer desperata i sina försök att underlätta situationen.

En av de färskaste reglerna är att 90 procent av vetemjölet måste användas för vanligt bröd och inte för dyrare sötsaker och kakor. Den här veckan har presidenten skickat inspektörer och poliser till över 700 bagerier i huvudstaden för att försäkra sig om att bagarna följer reglerna.

Fyra bagare greps under räderna. Två av dem hade använt en för stor andel vetemjöl för söta bakverk och croissanter med skinkfyllning. De två andra hade bakat brownies med gammalt vetemjöl.

Regeringen anklagar bagarna för att vara delaktiga i ett ekonomiskt krig i ett försök att destabilisera Venezuela.

- De som ligger bakom" brödkriget" kommer att få betala. Låt dem inte säga senare att det är politisk förföljelse, varnade Maduro tidigare under veckan.

Maduro hotar också att ta kontrollen över bagerier som bryter mot reglerna. Efter den här veckans räder ska staten tillfälligt ha övertagit åtminstone ett bageri.

"Man kan inte baka utan mjöl"

En representant för Venezuelas bagare säger att många bagerier måste baka också dyrare bakverk för att klara sig ekonomiskt. Representanten har bett om ett möte med Maduro efter att mjölregeln infördes.

Omkring 80 procent av brödtillverkarna i landet säger att de inte har något vetemjöl kvar i lagren.

- Regeringen importerar inte tillräckligt med vete. Om du inte har vete, har du inte mjöl, och om du inte har mjöl, har du inte bröd, sade Juan Crespo, som är chef för bagarfacket Sintra-Harina.

Enligt Crespo kommer regeringens åtgärder inte att lösa problemet.

- Regeringen gör vad den kan för att få slut på brödköerna. Men de försöker komma åt problemet på helt fel sätt, sade Crespo.

Sjunkande oljepriser bakom krisen

Venezuela har världens största oljereserv men måste importera nästan allt annat. Oljan står för 95 procent av landets intäkter och de rasande oljepriserna har utlöst en djup ekonomisk kris.

De minskande exportintäkterna har lett till akut brist på basvaror som mat, mediciner och andra dagligvaror.

I fjol sade den internationella valutafonden IMF att inflationen i Venezuela är 50 procent i månaden, och väntas öka.

En undersökning om levnadsförhållandena i landet visade att sju av tio venezuelaner tappade 8,7 kilo i vikt i genomsnitt ifjol.

Krisen har också lett till politisk oro och omfattande protester och demonstrationer över hela landet.

Människor köar för mat utanför en supermarket.
Människor köar för mat utanför en supermarket. Människor köar för mat utanför en supermarket. Bild: EPA Miguel Jorge Castellanos Brödkö,Venezuela