Hoppa till huvudinnehåll

Armadis Rama gör reggae på österbottniska

Gruppen Small Axe på scen i Tammerfors
Ett annat projekt av Robban Hagnäs; gruppen Small Axe på scen i Tammerfors. Gruppen Small Axe på scen i Tammerfors Bild: Jyrki Kallio konserter,Reggae,small axe

Reggae på österbottniska. Ja så kan Armadis Rama nya album beskrivas med tre ord.

Det är efter flera år av funderingar och planer, som projektet äntligen blivit verklighet.

- Det är något vi började fundera på för några år sedan. Det fungerar ju faktiskt att sjunga reggae på österbottniska, på dialekt, säger Robban Hagnäs som är upphovsman bakom projektet.

Hagnäs, känd från Wentus Blues Band, har plockat med sig en lång rad andra musiker på projektet. Medverkar gör Frippe Wenelius, Charlotta Kerbs, Jessica Riippa, Callo Rönngård, Tumba Haldin, Micke Sahlström, Rickard Slotte, Michael Ford och Juho Kinaret. Skivsläpp väntar bakom hörnet, i april.

- Vi tänkte att vi plockar ihop det här gänget och så gör vi en fullängdsskiva. Det här är en stek som blivit marinerad i flera år kan man säga, säger Hagnäs.

Bandets första singel släpptes på fredagen. Det är en cover av Peps Perssons låt "Spela för livet".

- Peps är ju som en husgud för oss som vi alltid tyckt om. Callo Rönngård som är med på trummor har spelat i Sverige och med Peps Persson ganska mycket. Vi hade en tanke att ha med Peps på ett litet hörn, han har dock hälsobekymmer. Så låten är lite av en österbottnisk hyllning till Peps Persson, säger Hagnäs.

Blandning av gammalt och nytt, allt i ny tappning

Utöver olika covers av redan kända låtar har bandet även skrivit egna låtar.

- Vi har faktiskt översatt en Bob Marley-låt, säger Hagnäs men vill inte avslöja vilken.

- Det får ni se sen.

Hagnäs beskriver urvalet av låtar som ett hemkok av ingredienser från Österbotten, Jamaica och Skåne.

- Vi har gjort reggaeversioner också av klassiska folklåtar från våra bygder.

Många dialekter

På skivan är ett flertal österbottniska dialekter representerade, såväl dialekt från Jakobstad och Karleby som Lepplax ryms med i blandningen.

Reggae kommer ju från Jamaica, där har man ju sin variant av engelska. Det kanske inte fungerar på högsvenska utan måste vara på dialekt? Som Peps på skånska och ni på österbottniska?

- Man måste vara sig själv. Det känns helt naturlig. Det är roligt att fler sjunger på sitt eget språk, det var inte så vanligt förr. Dialekterna lever upp och får vara kvar, och det är ett roligt sätt att uppnå just det, genom sång, säger Hagnäs.

Förhoppningar

Så vart vill bandet nå? Enligt frontmannen Hagnäs är målet kanske inte topplistorna, utan att göra människor som lyssnar glada.

- Det är ju marginalmusik, det är främst för att sprida lycka. Det är ju sommarmusik, reggae är ju väldigt lite vinter. Vi hoppas nå ut med musiken. Få in beställningar på spelningar och få åka ut.

Datum för skivsläpp är inte helt fastslaget än, men Robban Hagnäs kan i alla fall säga:

- Strax före påsk.

Text: Jonathan Sjöberg, praktikant på Yle Österbotten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten