Hoppa till huvudinnehåll

Bulgarien anklagar Turkiet för att blanda sig i valet

Bulgariens president Rumen Radev i Berlin i februari 2017
Bulgariens president Rumen Radev i Berlin i februari 2017 Bulgariens president Rumen Radev i Berlin i februari 2017 Rumen Radev,Bulgarien

Bulgariens president Rumen Radev anklagar Turkiet för att blanda sig i det bulgariska parlamentsvalet i slutet av mars. I en tv-intervju säger Radev att det är ett faktum att Turkiet blandar sig i valet, och att Bulgarien inte kan tillåta det.

Relationerna mellan Bulgarien och Turkiet har försämrats de senaste veckorna efter att Turkiet öppet har stött ett parti för den turkiska minoriteten i Bulgarien. Partiet deltar för första gången i ett bulgariskt val.

Den bulgariska ledningen har bett Turkiets ambassadör om en förklaring och kallade i går hem den bulgariska ambassadören i Turkiet för konsultationer.

Bulgarien ordnar val om en vecka på söndag.

Bulgarien har också utvisat en turkisk medborgare som anklagas för att uppvigla till antibulgariska stämningar i regioner med både bulgarer och etniska turkar.

Det bor 700 000 etniska turkar i Bulgarien som har en befolkning på sju miljoner. Dessutom finns det 200 000 turkar i Turkiet som har bulgariska pass, och många av dem röstar i bulgariska val.

Den senaste tiden har det också uppstått spänningar mellan Turkiet och EU. Flera EU-länder har förbjudit turkiska politiker att ordna politiska möten inför den folkomröstning om maktfördelningen som Turkiet ordnar i april.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes