Hoppa till huvudinnehåll

Dalsbruk bjöd nya invånarna på välkomstkaffe

Man håller ett barn i famnen.
Ettåriga Peik Tiainen trivdes i Khaled Al Bakours famn. Man håller ett barn i famnen. Bild: Yle/Monica Forssell syrier,Taalintehdas - Dalsbruk,peik tiainen

Uppemot sjuttio personer bänkade sig för en kopp kaffe i Folkets hus i Dalsbruk på lördag. Huvudpersoner var de tjugo syriska flyktingar som anlände till Dalsbruk i början av februari.

Mänskor tar för sig av kaffe och bakverk.
På plats var också en del av den grupp flyktingar som anlände för ett år sedan. Mänskor tar för sig av kaffe och bakverk. Bild: Yle/Monica Forssell Taalintehdas - Dalsbruk,kaffe,syrier

Totalt bor det nästan femtio syrier i Dalsbruk i dag då en syrisk flyktingfamilj från Tammerfors också bosatt sig i Dalsbruk.

Två små tvillingflickor.
Bisan och Baylasan Mukadam är tvillingar och var bara 1 år då de kom till Kimitoön. Två små tvillingflickor. Bild: Yle/Monica Forssell Taalintehdas - Dalsbruk,tvillingar,baylasan mukadam

För trakteringen stod Röda korset och stämningen i salen var på topp. Det bjöds på bakverk, kaffe och saft och som grädde på moset en liten dansuppvisning.

Pojkar dansar.
Efter den egentliga dansuppvisningen fick publiken prova på. Pojkar dansar. Bild: Yle/Monica Forssell Taalintehdas - Dalsbruk,dansuppvisning
Pojke med saft och kakor på ett fat.
Alaan Algasem trivdes på kalaset. Pojke med saft och kakor på ett fat. Bild: Yle/Monica Forssell dalsbruk

Något gemensamt språk har de nya och gamla ”Bruksarna” inte men med hjälp av tolk, lite engelska och gestikulerande går det bra att luska ut till exempel vad för slags hobbyer de nya invånarna önskar sig.

- Simma och lyfta tyngder. Och prova på aikido, berättar Ali och Mahmud Al Bakour. Tävlingsritt hör också till framtidsdrömmarna.

På frågan vad de tycker om Dalsbruk svarar de att de trivs.

- Vi har det bra i Dalsbruk. Dalsbruksborna är jättetrevliga!

Killarna har redan tidigare kommit i kontakt med Dalsbruksbor via Röda korsets ungdomar som ställt upp med regelbundna träffar. Ungdomarna har under en kort tid hunnit umgås, spela fotboll, promenera och diskutera. Det sistnämnda bland annat med hjälpa av översättningsappar.

- De försöker lära oss arabiska och vi försöker lära dem något ord på engelska, svenska eller finska, skrattar sjuttonåriga Frida Sjöblom som i början av året tog initiativ till en egen grupp för ungdomarna.

- Det har varit jätteroligt och massor av unga har velat vara med!

Ungdomar i grupp.
Över 20 ungdomar deltar i Röda Korsets grupp för unga i Dalsbruk. Frida Sjöblom fjärde från vänster. Ungdomar i grupp. Bild: Yle/Monica Forssell ungdomar,dalsbruk

Ungdomarna är alla i tonåren och viljan att träffas och få nya bekantskaper är ömsesidig.

- Man märker hur glada de blir över att vi vill träffa dem, säger Sjöblom.

Susan Holmberg, aktiv inom Röda Korset och en av dem som på lördag hjälpte till med kaffeserveringen, berättar att många av de nya Dalsbruksborna är glada men att de också, efter allt de varit med om, bär på mycket sorg inom sig.

- Men visst är de glada över att vara här i trygghet och är tacksamma över all den hjälp vi gett dem intygar Holmberg. Att det stämmer blev också klart då några av syrierna ställde sig upp under välkomstkaffet för att presentera sig och samtidigt passade på att ösa tack över Dalsbruksborna, finländarna och den finländska regeringen.

Helt utan problem har integrationen av de nya invånarna ändå inte på alla fronter varit. Fjortonåriga Sidra Mukadam, som bott i Dalsbruk ett år nu, går i skola i Dalsbruk och berättar att hon trivs i skolan men inte lyckats få några vänner bland de finländska eleverna.

- Jag är så annorlunda, tror Sidra om orsaken.

Flicka.
Sidra Mukadam började i skolan i Dalsbruk för ett år sedan. Flicka. Bild: Yle/Monica Forssell sidra mukadam

Idén med välkomstkaffet var att föra nya och gamla invånare samman.

- De vill ju träffa oss ortsbor och Kimitoöbor, förklarar Susan Holmberg.

Enligt henne har Kimitoöborna visat prov på stor hjälpvilja då många donerat möbler, kläder och husgeråd åt de nya familjerna. Många har också hört sig för om hur de borde gå till väga för att lära känna och få kontakt med de nya invånarna. Holmbergs råd är att ta mod till sig och till exempel ringa på hos familjerna. Ett annat sätt är att delta i evenemang som till exempel det kaffekalas som ordnades i Folkets hus på lördag.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland