Hoppa till huvudinnehåll

Drama i kvalet – PIF håller matchserien vid liv

PIF:s Samuel Leandersson skjuter skott mot mål.
PIF och HC HIK kommer att mötas i en tredje och avgörande kvalmatch. PIF:s Samuel Leandersson skjuter skott mot mål. Bild: Yle/ Patric Westerlund handboll,handbollsspelare,Hangö,Hangö IK,hangö ik handboll,hc hik,hc hik- pargas if 9.3.2017,hicken,ligakval,Pargas,Pargas IF,samuel leandersson,Västnyland

Pargas IF utjämnade ikväll matchserien i kvalet till handbollsligan. Laget besegrade HC HIK på hemmaplan efter ett ordentligt handbollsdrama och nu väntar en sista och avgörande match nästa vecka.

Ligalaget Pargas IF gick på en ordentlig mina i den första kvalmatchen mot Hangölaget HC HIK. Laget förlorade då med hela tolv bollar och var nu pressat att vinna för att hålla matchserien vid liv.

Och det lyckades man med efter ordentlig dramatik. HC HIK ledde med fyra bollar efter 30 minuter men i den andra halvleken kom Pargas IF tillbaka och när Daniel Söderlund satte 28–27 var laget nära seger.

Men med endast åtta sekunder kvar på klockan kvitterade Johan Holmström och HC HIK tvingade matchen till förlängning.

Där var det sedan Pargas IF som var starkare och laget vann till slut med 34–32. Det betyder att det nu är utjämnat i kvalserien och att lagen kommer att mötas i en tredje och avgörande match på tisdag i Hangö.

Mentalt viktig seger för Pargas

Pargas IF:s Fredrik Lundén satte in femton bollar. Han hade räknat med en tajt match och säger att det kändes konstigt att avgörandet kom efter förlängning.

– Det var en strong match av oss mentalt, vi hade sex eller sju måls underläge. Vi kunde vända matchen och det var mentalt starkt. I första halvleken hade vi problem i mittförsvaret som läckte som ett såll. Men vi visste hela tiden var problemet fanns.

Lundén lyfter på hatten för motståndarlaget och konstaterar att HC HIK:s spelare, både yngre och äldre, har gjort ett lyft sedan mötena i divisionen. Han säger att de måste gå ännu hårdare in i tisdagens avgörande match, A och O är att täppa försvaret ända från början och försöka få en så bra start som möjligt.

– Jag är inte orolig för vårt anfall och inte heller för försvaret bara vi får bort problemen som nu i andra halvleken och förlängningen. Dom kunde inte komma igenom från mittplanen utan måste spela mot kanterna och det är så vi vill ha det.

Efter en ligasäsong med förluster i alla 18 matcher och förlust mot Hangö i den första kvalmatchen kunde Pargas nu ta sin första seger. En väldigt viktig seger, konstaterar Lundén.

– Det bevisar att vi tror på vårt eget spel och vågar tro att bara vi kör vårt eget race så håller det hela vägen. En vinst är en bekräftelse på att man gjort någonting rätt.

Åtta sekunder från matchslut leder Pargas IF med 28-27, men HC HIK kvitterar.
Med endast åtta sekunder kvar på klockan kvitterade Hickens Johan Holmström och matchen gick till förlängning. Åtta sekunder från matchslut leder Pargas IF med 28-27, men HC HIK kvitterar. Bild: Yle/Peter Petrelius handboll,hc hik,Pargas IF

Avgörande match på tisdag

HC HIK:s Janne Korpimäki var besviken och konstaterade att det tog på att komma till Pargas en lördag kväll och sedan ta stryk efter förlängning.

– Vi fick inte lägen på samma sätt under den andra halvleken. Lundén pangade på mål efter mål efter mål. Vi fick inte fast honom tillräckligt bra och i hemmamatchen kontrade vi, men det lyckades inte nu och matchen blev betydligt jämnare.

På tisdag avgörs om HC HIK kan kliva till handbollsligan och Korpimäki säger att det ger extramotivation.

– Vi såg hur det gick senast på hemmaplan, där har vi bra stöd från hemmapubliken. Jag hoppas det här känns skit för alla i laget. Vi ska bita ihop och komma med en jäkla inställning till tisdagens match.

Resultat:

Pargas IF – HC HIK 34–32

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Sport