Hoppa till huvudinnehåll

HS: Jämnt mellan de tre stora inför kommunalvalet

SDP:s ordförande Antti Rinne på en presskonferens den 9 mars om kommunalvalet
Socialdemokraterna med Antti Rinne i spetsen leder inför valet enligt HS mätning. SDP:s ordförande Antti Rinne på en presskonferens den 9 mars om kommunalvalet Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Antti Rinne,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP),socialdemokraterna

Skillnaderna i väljarstöd är små mellan Socialdemokraterna, Centern och Samlingspartiet tre veckor före kommunalvalet, visar en opinionsmätning som gjorts för Helsingin Sanomat.

Stödet för oppositionspartiet SDP är 19,9 procent, medan regeringspartierna Centern och Samlingspartiet stöds av 19,6 respektive 19,0 procent av finländarna, visar mätningen.

I kommunalvalet 2012 låg valresultatet för de tre stora partierna inom 1,1-1,4 procentenheter jämfört med siffrorna i motsvarande opinionsmätning en månad före valet, uppger Helsingin Sanomat.

I kommunalvalet 2012 fick Samlingspartiet 21,9 procent av rösterna före SDP med 19,6 procent och Centern med 18,7 procent av rösterna.

De gröna större än Sannfinländarna

Regeringspartiet Sannfinländarna stöds enligt Helsingin Sanomats mätning av 9,4 procent av finländarna, medan stödet för oppositionspartiet De gröna är 11,4 procent.

Stödet för Vänsterförbundet ligger på 9,1 procent och stödet för Svenska folkpartiet på 4,8 procent. Kristdemokraterna stöds av 3,9 procent av väljarna, visar mätningen.

43 procent av dem som svarade på mätningen uppgav att de inte tänker rösta eller att de inte vet eller inte vill säga vem de ska rösta på.

År 2012 var valdeltagandet i kommunalvalet 58,3 procent.

Felmarginalen i opinionsmätningen är plus minus 2 procentenheter för de stora partiernas del.

Artikeln uppdaterades klockan 10.35 så att stödet för Kristdemokraterna återges.