Hoppa till huvudinnehåll

Laukkanens tårögda hyllning till den avlidne tränaren: ”Jag vill tro på att han såg hur fint jag åkte”

Det blev en emotionell seger för Mari Laukkanen i Oslo på lördagen. På målrakan räckte åkaren upp sina händer mot himlen och den avlidne tränaren Asko Nuutinen, en hyllning från hela laget säger hon till Yle.

Det var tidigt på lördagsmorgonen som laget fick sorgebeskedet. Den långvarige skyttetränaren Asko Nuutinen hade somnat in under natten.

Efter sin andra seger på lika många dagar säger Laukkanen till Yle att det var svårt att få igång kroppen inför dagens tävling.

– Det var verkligen sorgligt. Det slog in då vi samlades med laget strax innan starten. Hela uppvärmningen gick sedan åt till att samla sig själv.

– Under tävlingen kände jag mig jättetrött, men jag tänkte på honom hela tiden och jag skickar mina hälsningar dit upp. Han har varit en person som trott på mig hela min karriär. Jag vill tro på att han såg hur fint jag åkte i går och i dag.

– Det har varit ett hårt slag för hela laget. Sorgen är stor. Mina hälsningar på målsträckan var hela lagets, säger Laukkanen med en klump i halsen.

Det blev emotionellt också i det finskspråkiga referatbåset då Mari Laukkanen kom i mål. Expertkommentatorn Sanna-Leena Perunka blev rörd av Laukkanens hyllning.

Men Laukkanen klarade av att vända sorgen till styrka i spåret på lördagen. Ett så gott som felfritt skytte i elitklass gav henne segern. Allt tack vare Nuutinen, säger hon.

– Det var otroligt fint att få chansen att göra en sådan där målgång. Helt ärligt talat var så var det allt jag tänkte på under hela tävlingen.

– Jag vet inte hur det påverkade resultatet, men därifrån fick jag all motivation. Jag klarade inte av att tänka på något annat så jag använde det som en kraftkälla istället, säger Laukkanen.

Man ser tydligt på er att Asko har haft en stor betydelse för hela laget, hur mycket har han betytt för dig?

– Asko har alltid varit den som man kan lita på och som har gett stöd då man verkligen behövt det… ja, inte vet jag egentligen. Styrkekramar till hela familjen, avslutar Laukkanen.

Kommentarer

Läs också

Nyligen publicerat - Sport