Hoppa till huvudinnehåll

Många kunde få hemtjänster till halva priset – ”Synd att folk inte känner till det”

Kvinna med plånbok och eurosedlar
Kvinna med plånbok och eurosedlar Bild: Ismo Pekkarinen / AOP euro,Eurosedlar,fetma,pengar,Pensionär,Plånbok,sedlar

Hög ålder, hälsoproblem eller svåra familjesituationer kan innebära att man behöver lite extra hjälp i vardagen. Många har rätt att köpa hemtjänster momsfritt, men få utnyttjar möjligheten.

Forskaren Taija Härkki anser att alltför få äldre och personer med nedsatt funktionsförmåga är medvetna om rätten att köpa socialtjänster momsfritt.

Socialtjänster som ska underlätta vardagen är hemtjänstens stödtjänster, som till exempel städning och fönstertvätt. Man kan också få hjälp med att uträtta ärenden eller ta sig från en plats till en annan. Priset på tjänsterna kan ytterligare sänkas genom att ansöka om hushållsavdrag.

De som har rätt att köpa socialvårdstjänster utan moms kan enligt Härkki spara upp till hälften av serviceproducenternas normala priser.

- Om städtjänsten vanligtvis kostar 33 euro i timmen, skulle det momsfria priset efter hushållsavdrag ligga kring 15-20 euro, säger hon.

Det harmar Härkki att ingen egentligen har ansvar för att informera människor om möjligheten. Därför har hon själv tagit sig an uppgiften, speciellt för de äldres skull.

- Jag fick ett samtal av en person i rullstol, som skulle ha kunnat få momsfria tjänster redan i tre år! Det är synd, att man inte kände till det här.

Inga läkarintyg behövs

I praktiken fungerar systemet på följande sätt.

Personen med nedsatt funktionsförmåga kan ta kontakt med registrerade, privata socialtjänstproducenter.

Producenten och kunden gör upp ett serviceavtal. Kunden berättar själv på vilket sätt hens funktionsförmåga är nedsatt. Det kan till exempel vara frågan om hög ålder, minnessjukdomar, operationer eller utmattning i barnskötsel.

Det behövs inga läkarintyg eller andra officiella utlåtanden. En egen uppskattning räcker.

I serviceavtalet definieras också vilka tjänster kunden vill köpa, till exempel vad som ska städas och hur ofta.

Till sist beslutar tjänsteproducenten om kunden är berättigad till det momsfria priset. Sedan är det producenten tar hand om momsavdraget med skattemyndigheterna.

Kriterierna för att få köpa momsfria hemtjänster hittar du här.

Var hittar man tjänstproducenterna?

Att hitta en lämplig tjänsteproducent kan orsaka huvudbry. En del kommuner har gjort upp register, där man listat producenter som erbjuder momsfria tjänster.

I till exempel Vanda finns det redan över 120 tjänsteproducenter på listan över hemtjänster för äldre. En representant från staden träffar alla producenter innan de läggs på listan.

- Meningen med träffen är att bekräfta företagets lämplighet, men också att bygga upp samarbetet med de olika tjänsteproducenterna, berättar hemvårdschefen Tia Kotilainen vid Vanda stad.

Tuija Härkki har grundat en webbplats, där hon hoppas samla information om alla producenter som säljer momsfria socialtjänster. Enligt henne skulle det underlätta processen. Härkki vill också uppmuntra människor att ta fasta på en laglig möjlighet att spara pengar.

- Vi finländare, speciellt äldre folk, är rädda för att detta bryter mot någon lag, men så är inte fallet. Jag råder att ta tillfället i akt!

Olli-Pekka Kursi, Yle uutiset

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Ingången till en skattebyrå.

  Två Hangöföretagare dömdes till fängelse för grovt skattebedrägeri

  Straffet är villkorligt.

  En 65-årig far och hans 37-årige son har i Västra Nylands tingsrätt i Raseborg dömts till villkorligt fängelse för grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott. De dömdes också till att jämte räntor betala drygt 75 000 euro i utebliven källskatt och drygt 3 300 euro i obetalda socialskyddsavgifter till Skatteförvaltningen.

 • Barns stövlar på rad

  Utredning kring Åbodaghem fortsätter

  För lite behörig personal, visar granskning.

  Utredningarna kring verksamheten på ett privat daghem i Åbo fortsätter. Granskningen gäller Touhula-daghemmet i Kråkkärret.

 • Vit triangel på röd bil

  Helsingforsunga vill inte köpa bil

  I områden med bra kollektivtrafik vill färre unga köra.

  Ju mera kollektivtrafik, desto mindre intresse har unga för att äga en bil. Det visar en utredning som Helsingforsregionens trafik har gjort. I Helsingfors är de ungas intresse för att skaffa bil mindre än i kranskommunerna.