Hoppa till huvudinnehåll

Maskinen Tomi Kallio: ”TPS ska inte vara nåt jäkla losergäng”

Vi kräver väldigt mycket av varandra, nämner TPS-ikonen Tomi Kallio som huvudingrediens i vinnarkulturen som återvänt till Åbohallen. Nu är det endast guld som duger.

När Tomi Kallio återvände hem till TPS sommaren 2015 var den anrika Åboklubben körd i botten. Efter skrällguldet våren 2010 hade laget radat upp placeringarna 13, 10, 13, 13 och 13.

I fjol gav erfarna förstärkningar som Kallio, Henrik Tallinder och Eric Perrin ett nivålyft som ledde fram till en sjunde plats.

I vinter har det avgörande klivet tillbaka in bland eliten kommit – TPS slutade tvåa i grundserien och går in som medaljfavorit i slutspelet.

Tomi Kallio, TPS, februari 2017.
Tomi Kallio, 40, slutade fyra i grundseriens poängliga. Tomi Kallio, TPS, februari 2017. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press Tomi Kallio,FM-ligan i ishockey,TPS (ishockey herrar)

– Jag är väldigt nöjd, det måste jag säga. Det var närmare 15 år sen TPS senast placerade sig i topp-2. Det känns verkligen stort och vi är väldigt, väldigt stolta, säger Kallio till Yle Sporten.

– TPS ska vara en stolt förening. Vi ska vara uppe i toppen och inte nåt jäkla losergäng som det varit i flera, flera år. Jag är väldigt stolt över hur långt vi kommit, för jag vet hur mycket arbete som ligger bakom.

Lättja tolereras inte

Kallio lyfter särskilt fram två saker där framsteg skett: TPS spelar numera modern och aktiv ishockey, och spelarna en betydligt proffsigare inställning.

– Vi kräver väldigt mycket av varandra. Det funkar inte om bara tränaren gör det, utan också spelarna måste kräva bra prestationer av varandra dag ut och dag in, säger Kallio och fortsätter att attityden måste vara den rätta även på träning.

– Det måste vara toppklass, och det har vi verkligen haft i år. Vi låter inga spelare vara lata eller säga ”jag känner inte för det här i dag”. Nä, det går inte i det här laget. Vi säger till direkt.

– Det är en viktig, viktig sak, poängterar lagkaptenen. Så bygger man en vinnarkultur.

”Fruktansvärt annorlunda”

Tränaren Ari-Pekka Selin anlände till Åbo samtidigt med Kallio. Stämningen – och mer eller mindre allting – runtom klubben har ändrat totalt på ett par år.

– Det är fruktansvärt annorlunda. Våren 2015 stod vi inför ett enormt arbetsfält som vi började putsa och bygga upp.

Ari-Pekka Selin coachar TPS, februari 2017.
Selin leder ett rutinerat svartvitt manskap. Ari-Pekka Selin coachar TPS, februari 2017. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press Ari-Pekka Selin,TPS (ishockey herrar),FM-ligan i ishockey

Selin säger att ledargestalter som Kallio och Tallinder underlättar hans jobb. Kloss för kloss har man höjt det sargade självförtroendet och sopat undan alla mörka moln kring klubben.

– De förstod vad det hela handlade om och vad som måste göras, beskriver Selin veteranernas betydelse. Ett framgångsrikt lag har alltid starka ledare i omklädningsrummet – och det har vi verkligen.

– Resan har minsann inte varit enkel, men vi har uppnått de mål som klubbledningen satte upp 2015 – till och med lite före tidtabellen.

Guld tydligt mål

Trots det ordentliga uppsvinget bestämde sig klubbledningen för att inte förlänga Selins kontrakt. Selin var väldigt besviken över beskedet, men vill inte gräva i det desto mer nu längre.

Det kommer efter säsongen, konstaterar Selin – och vänder blicken mot slutspelet.

– Det är helt klart att vi siktar på att nå ända fram, det är ingen fråga om saken, slår Selin fast målsättningen.

– Såklart går man in i playoff för att vinna, tillägger Kallio. Vi har ett ödmjukt lag som är berett att göra det som krävs för att vinna. Plus att vi är väldigt hungriga, det var inte direkt i går TPS vann senast.

”Kallio en maskin”

Tomi Kallio har vunnit flera titlar i såväl Finland som Sverige, och tagit fem VM-medaljer med Finlands landslag. Och han håller fortfarande måttet – i grundserien plockade lagkaptenen 50 poäng (20+30).

– Han är en maskin, det är ju bara att inse, skrattar backen Per Savilahti-Nagander som TPS lånade in från SaiPa för en månad sedan.

– Han är 40 år gammal och kommer fyra i poängligan, fortsätter svensken berömmet. Han vet vad som gäller, jobbar hårt, leder laget på rätt sätt och kan också ryta till när det behövs. En riktigt bra kapten.

Per Savilahti-Nagander, TPS våren 2017.
Savilahti-Nagander, som spelat många säsonger i SaiPa, är utlånad från Villmanstrand till Åbo resten av säsongen. Per Savilahti-Nagander, TPS våren 2017. Bild: Matti Raivio / All Over Press TPS (ishockey herrar),Per Savilahti-Nagander

Vad ger det laget att ha så många rutinerade spelare i truppen?

– Det hjälper jättemycket. Fast jag själv är 31 år lär de också mig saker hela tiden. Det är viktigt när vi dessutom har många yngre i laget, de tar ansvar och hjälper allihop.

”Alltid skitroligt!”

Olikt Kallio är Savilahti-Naganders medaljer lätträknade. Han tog en CHL-titel med fostrarföreningen Luleå för ett par år sedan, men har inte håvat in några ädelmetaller i inhemska serier.

– Jag börjar ju bli gammal, så det skulle vara på tiden att vinna nåt. Det är tråkigt att inte ha nån medalj från finska eller svenska ligan, men nu finns chansen, säger kolossen som spelade semifinal med SaiPa för några år sedan.

– Det är nu det roliga börjar. Det är det här man tränar för, nu gäller det att njuta. Slutspelet är alltid slutspel, det är alltid skitroligt!

TPS möter antingen Ässät eller HIFK i kvartsfinalerna med start på tisdag. Motståndaren klarnar på lördag.