Hoppa till huvudinnehåll

Mutskandal i Brasilien - ruttet kött såldes som färskt, exporterades också till Europa

Köttdisk.
Arkivbild Köttdisk. Bild: Yle/Jonas Blomqvist köttdisk

En köttskandal rullas upp i Brasilien. Polisen har gjort flera razzior mot köttproducenter som misstänks för att ha mutat hälsomyndigheter och politiker för att kunna sälja ruttet och salmonellainfekterat kött.

Köttet ska ha exporterats också till Europa, och fusket ska ha pågått i minst två år.

En del av mutpengarna som köttproducenterna JBS och BRF har lagt ut har betalats till personer i två stora partier, ett av dem president Michel Temers parti.

Skandalen kan slå hårt mot den brasilianska köttindustrin som många har räknat med då det gäller att få upp Brasilien ur den långvariga ekonomiska svackan.

Fiffel för att dölja lukt

Enligt en av utredarna har köttförpackarna använt kemikalier för att bättra på det förfarna köttets utseende och dölja lukten. Det har också förekommit att illafaret kött har blandats med färskt och sålts till konsumenterna. Man har också blandat köttet med vatten, rotmjöl eller mald kartong.

Skolbarn i den sydliga delstaten Parana har ätit av det undermåliga köttet som i vissa fall kan innehålla cancerframkallande ämnen.

Inspektörer som har sänts till köttfabrikerna har stått under direkt påverkan av de mutanklagade myndigheterna och de har kunnat skriva ut vilka hälsocertifikat som helst, oberoende av omständigheterna på fabrikerna.

Export också till Europa

Förfaret kött har också exporterats till Europa och i fjol stoppades fyra laster med salmonellasmittat kött i Italien som förpackaren BRF försökte exportera. Det blev ändå inga påföljder för BRF.

Både BRF och JBS har förnekat att de har gjort något fel och säger att de följer reglementen.

Stora inom branschen

JBS är en av de största köttprocessarna i världen med 150 fabriker runtom i världen och med bas i São Paulo.

BRF bildades genom en sammanslagning av två av de mest kända köttfabrikerna i Brasilien, Sadia och Perdiago. Båda kommer från Santa Catarina i södra Brasilien. BRF tillverkar också margarin, pizza och andra processade livsmedel.

Den brasilianska jordbruksministern Blairo Maggi har gett order om att de inspektörer som har sett mellan fingrarna gällande det medfarna köttet ska avskedas. En talesman för ministeriet säger att de tre eller fyra fabriker där missbruket har skett har stängts.

S-kedjan kontrollerar sin leverantör

I Finland säljer S-kedjan brasiliansk yttre- och inre filé av nöt.

- Produkterna kan följas ända till slakteriet och nu går vi igenom kedjan och kontrollerar om det finns några misstankar i den andra ändan, säger Ilkka Alarotu, affärschef vid SOK.

Enligt Alarotu genomgår köttet ständigt salmonella- och färskhetstest.

Vid S-kedjans restauranger används mycket lite kött från Brasilien, bara 0,09 procent av allt kött under de två första månaderna, berättar Eero Raappana som svarar för köttinköpen vid S-kedjans restauranger.

Livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm vid jord- och skogsbruksministeriet säger att det klarnar de närmaste dagarna om ruttet och infekterat brasilianskt kött har exporterats också till Finland.

Kommentarer

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes