Hoppa till huvudinnehåll

Mutskandal i Brasilien - ruttet kött såldes som färskt, exporterades också till Europa

Köttdisk.
Arkivbild Köttdisk. Bild: Yle/Jonas Blomqvist köttdisk

En köttskandal rullas upp i Brasilien. Polisen har gjort flera razzior mot köttproducenter som misstänks för att ha mutat hälsomyndigheter och politiker för att kunna sälja ruttet och salmonellainfekterat kött.

Köttet ska ha exporterats också till Europa, och fusket ska ha pågått i minst två år.

En del av mutpengarna som köttproducenterna JBS och BRF har lagt ut har betalats till personer i två stora partier, ett av dem president Michel Temers parti.

Skandalen kan slå hårt mot den brasilianska köttindustrin som många har räknat med då det gäller att få upp Brasilien ur den långvariga ekonomiska svackan.

Fiffel för att dölja lukt

Enligt en av utredarna har köttförpackarna använt kemikalier för att bättra på det förfarna köttets utseende och dölja lukten. Det har också förekommit att illafaret kött har blandats med färskt och sålts till konsumenterna. Man har också blandat köttet med vatten, rotmjöl eller mald kartong.

Skolbarn i den sydliga delstaten Parana har ätit av det undermåliga köttet som i vissa fall kan innehålla cancerframkallande ämnen.

Inspektörer som har sänts till köttfabrikerna har stått under direkt påverkan av de mutanklagade myndigheterna och de har kunnat skriva ut vilka hälsocertifikat som helst, oberoende av omständigheterna på fabrikerna.

Export också till Europa

Förfaret kött har också exporterats till Europa och i fjol stoppades fyra laster med salmonellasmittat kött i Italien som förpackaren BRF försökte exportera. Det blev ändå inga påföljder för BRF.

Både BRF och JBS har förnekat att de har gjort något fel och säger att de följer reglementen.

Stora inom branschen

JBS är en av de största köttprocessarna i världen med 150 fabriker runtom i världen och med bas i São Paulo.

BRF bildades genom en sammanslagning av två av de mest kända köttfabrikerna i Brasilien, Sadia och Perdiago. Båda kommer från Santa Catarina i södra Brasilien. BRF tillverkar också margarin, pizza och andra processade livsmedel.

Den brasilianska jordbruksministern Blairo Maggi har gett order om att de inspektörer som har sett mellan fingrarna gällande det medfarna köttet ska avskedas. En talesman för ministeriet säger att de tre eller fyra fabriker där missbruket har skett har stängts.

S-kedjan kontrollerar sin leverantör

I Finland säljer S-kedjan brasiliansk yttre- och inre filé av nöt.

- Produkterna kan följas ända till slakteriet och nu går vi igenom kedjan och kontrollerar om det finns några misstankar i den andra ändan, säger Ilkka Alarotu, affärschef vid SOK.

Enligt Alarotu genomgår köttet ständigt salmonella- och färskhetstest.

Vid S-kedjans restauranger används mycket lite kött från Brasilien, bara 0,09 procent av allt kött under de två första månaderna, berättar Eero Raappana som svarar för köttinköpen vid S-kedjans restauranger.

Livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm vid jord- och skogsbruksministeriet säger att det klarnar de närmaste dagarna om ruttet och infekterat brasilianskt kött har exporterats också till Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

 • Spansk polis bekräftar: Den huvudmisstänkte i terrorattackerna har dött

  Det är frågan om ynglingen som misstänks vara bilföraren.

  I Spanien har polisen bekräftat att den huvudmisstänkte i terrordåden i Barcelona och Cambrils har dött. Den yngling som misstänks ha kört skåpbilen i Barcelona är en av de fem misstänkta terrorister som sköts ihjäl i Cambrils.

 • Spanien tystnade för en minut

  Minnesstund i Barcelona för att hedra offren.

  En tyst minut har hållits i Barcelona för att hedra minnet av offren i torsdagens terrorattack. Spaniens kung Felipe VI deltog i minnesstunden på torget Placa de Catalunya, bredvid gågatan La Rambla, på fredagen.

 • Skyddspolisen: Ingen höjd hotbild mot Finland

  Hotnivån kvar på nivå två av fyra.

  Skyddspolisen har i det här skedet inga uppgifter om att terrordåden i Spanien skulle ha några kopplingar till Finland. Man kommer heller inte att höja hotnivån i Finland.

 • Forskare: Terrordåd i Spanien inte oväntat

  Spanien historia av terrorism och en radikaliserad miljö.

  Enligt terrorforskaren Mats Fridlund har Spanien en lång historia av terrorism och en radikaliserad miljö, så torsdagens terrordåd var inte oväntat.

 • Fem misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  Polisen stoppade pågående terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis har skjutit ihjäl fem misstänkta terrorister i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna körde på folk med en bil i likhet med terrordådet i Barcelona då de sköts. Polisen meddelar också att en tredje person har gripits.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.