Hoppa till huvudinnehåll

"Plötsligt är man med hus"

Caroline Eriksson vid sin tomt
Caroline Eriksson vid sin tomt Caroline Eriksson vid sin tomt Bild: Yle/Peter Fahllund caroline eriksson på sin tomt

Huset har inte kommit på plats ännu, men Caroline Eriksson kan mycket väl föreställa sig hur det kommer att bli när allt är klart. Hon och sambon Fredrik Kuni gjorde ett snabbt beslut i höstas. De hade sett allt fler kompisar bygga eller köpa hus, och de började själva känna suget, efter att länge bott tillsammans i lägenhet. Så i höstas hände det, de blev med hus. Och lån.

Just nu finns bara råmärkena utsatta. Några vatten- och elslangar sticker upp här och där. Grundstenen skall läggas under veckan som kommer, och om några veckor är det meningen att husstommen levereras.

Verktyg
Verktyg Bild: Pixabay byggande,hammare,renovering,Tång (handverktyg),verktyg

Men marken där huset skall resas är redan jämn och fin. Det kommer att ligga uppe på en slänt med skog runt omkring. Med ett fint stenröse som omgärdar tomten, och med en bedårande utsikt över fälten mot Petalax tätort.

Vår plats på jorden

- Vi är så nöjda och lyckliga med platsen vi valt, säger Caroline. De jobbar båda inom vården i Malax, och förutom de själva kommer tre katter att flytta in vid juletid om allt går väl.

Mesta bestyren denhär veckan blir att ta bort presenningar och styrox som legat ovanpå marken under vintern. Sedan grävs det också ner skyddsrör för avlopps- och elledningar. När grunden är på plats skall den vila i två veckor innan den är redo för att ta emot ett hus.

Om två veckor kommer huset

- Det spantras upp det som bäst, och hela utsidan blir färdig, säger Caroline. Om ungefär två veckor skall det vara gjort, sedan börjar Fredrik och jag jobba med insidan. Vi har tänkt göra allt det arbetet själva, så gott det går. Paret har ändå anställt grävare, rörmokare och elektriker.

Caroline säger att hon känner sig jättelugn, och att allt känns verkligt bra. Mest nervös var hon faktiskt innan de hade fått bygglov. Caroline betonar vikten av att vara säker på vad man gör, och att man förstår vad det handlar om.

- Det är ju inte precis som att fara och handla ett par skor. Man skuldsätter sig ju för livet. Var det då mycket att tänka på innan ni satte igång processen?

Största beslutet i livet

- Jo säger Caroline, jättemycket. Otroligt mycket pappersarbete, som man inte har en aning om på förhand. Först skall man ju hitta och bestämma sig för sitt drömhus och så blir det en massa möten med olika instanser.

- Bara bygglovet innebär en hel "pino" med papper, säger hon. Du skall hitta en byggmästare och så borde du ha klart med alla entreprenörer som behövs. Så nog finns det att fundera på, nog. Paret har en suverän grävmaskinist, som är specialist på det mesta, och det känns tryggt.

- Jag vill aldrig bli av med honom säger Caroline, jag är färdig att anställa honom för resten av livet.

Bild: Derrick Frilund verktyg,verktygsback,verktygslåda

Vi är ett team, Fredrik och jag

Hade ni samma linje då? Hur ni vill ha det? Inget dividerande om vad som var det rätta?

- Inga problem, vi är ett team Fredrik och jag. Vi är på samma nivå och vill samma sak. Det blev ett hus med tre sovrum och två badrum, ett var till oss båda. Så blir det en walk-in closet och ett stort, öppet vardagsrum. Plus ett arbetsrum till mig. Caroline säger att hon kan se exakt hur allt kommer att bli, i sitt stilla sinne.

Yle Vega skall få följa med hur husbygget framskrider. Nästa gång vi kommer hit är det maj, och då är också Fredrik på plats. Den här gången hade han arbetsförhinder.

- Då står det ett hus här, säger Caroline. Och vi fyller på med grus, styrox och armeringsjärn i huset och vi kan börja vänta på att få golvvärme på plats. Då kommer det att vara betydligt mera påtagligt.

 • Klocka på skolvägg i rödtegel.

  Beslut om svenska skolnätet i Esbo skjuts upp

  En invånarkväll skulle ordnas på onsdag, men den inhiberas.

  Beslutet om framtiden för det svenska skolnätet i Esbo skjuts upp. Planen var att ordna en invånarkväll om skolnätet på onsdag, men nu meddelar Svenska bildningstjänster att invånarvkällen är inhiberad.

 • Snö på strandgräset.

  Snöfall på kommande - håll vinterdäcken på

  Ingen vår under de närmaste dagarna.

  Snöslask och snöfall gör vägarna opålitliga under de närmaste dagarna. Väglaget är dåligt natten till tisdag i Egentliga Finland, Nyland och Egentliga Tavastland på grund av snöfall och snöblandat regn.

 • lunchportion med potatis och köttfärssås

  Pargasstyrelsen remitterade förslag om att låta Arkea ta över kosthållet

  Pargasstyrelsen remitterade förslag om stadens kosthållning.

  Stadsstyrelsen i Pargas remitterade enhälligt förslaget om huruvida bolaget Arkea tar över kosthållet i staden från och med augusti. Det blir nya fullmäktige som får sista ordet i frågan, säger styrelseordförande Mikael Holmberg (SFP).

Läs också

Nyligen publicerat - Vega

 • Bild från bokmässan i Göteborg år 2015.

  Avvaktan kring bokmässan i Göteborg

  På finlandssvenskt håll avvaktar man läget i Göteborg.

  I fredags publicerades en lista i svenska medier med över hundra namn på författare med flera som meddelade att de inte kommer att delta i bokmässan i Göteborg i höst eftersom arrangörerna tillåter den högerextrema tidningen Nya Tider att ställa ut på mässan. I dagsläget avvaktar de finlandssvenska aktörerna läget, men den finlandssvenska scenen kommer att vara på plats i Göteborg.

 • Österby skola i Raseborg.

  Läs en bok och gör gott

  Genom att läsa kan skolelever hjäpa folk i nöd.

  Olika lässatsningar uppmuntrar skoleleverna att läsa och att bidra med pengar till biståndsarbete och katastrofhjälp, såsom Röda Korsets "Bokmånad"-projekt.

 • DJ Glenn Grip

  Cancern utvecklade empatin

  "Cancern gav ödmjukhet och insikter."

  För musikern Glenn Grip flöt livet på. Han jobbade heltid som dj och producent och hade just inlett arbetet med sin andra fulla lp-skiva då cancersjukdomen slog till. Diagnosen lymfkörtelcancer innebar många tuffa behandligar och såväl fysiska som psykiska påfrestningar. Fyra år senare kan Glenn också se att cancern innebar en resa in i honom själv.

 • Eeva Soivio i Mustarastas - eli kadonnut veli.

  Teaterrecension: En drabbande dokumentär om brodern som försvann

  Eeva Soivio rekonstruerar egen familjetragedi i Mustarastas.

  Vad hände med sjuttonåringen som försvann spårlöst under en kryssning till Sverige? I Mustarastas – eli kadonnut veli förvandlar Eeva Soivio sin egen familjetragedi till en berörande föreställning om maktlöshet, sorg och försoning.