Hoppa till huvudinnehåll

USA:s inflytande syns i G20 - formuleringar om att stöda klimatavtal ströks

G20 ländernas möte i Baden Baden i Tyskland
G20 ländernas möte i Baden Baden i Tyskland Bild: RONALD WITTEK / EPA Baden,G20

Världens 20 största ekonomier, G20-länderna, har strukit formuleringar om att stöda klimatavtalet i Paris, efter motstånd från USA. Ur slutkommunikén ströks också formuleringar om att kämpa mot klimatförändringen.

Detta ses som ett klart nederlag för värdlandet Tyskland som har försökt kämpa emot den nya amerikanska ledningens försök att urvattna tidigare förpliktelser.

USA:s president Donald Trump planerar att kraftigt minska finansieringen för miljöskyddet, och har gjort "Amerika först" till slagord i sin handelspolitik.

"Som ett möte med 19 mot en"

Enligt möteskällor var det ibland som att G20-mötet i Tyskland var ett möte där 19 stor mot en. Det var USA som krävde att omnämnandena om miljön skulle strykas och beslut inom G20 kräver konsensus.

G20-länderna tog också bort formuleringar om att motverka protektionism ur sin slutkommuniké. Protektionism innebär att man skyddar inhemsk produktion från utländsk konkurrens.

G20-ledarna godkände en rad principer som ska stärka ländernas ekonomier med tanker på framtida chocker och stärka handelns bidrag till den ekonomiska utvecklingen.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble
Wolfgang Schäuble Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble Bild: RONALD WITTEK/EPA finansministrar,Tyskland,Wolfgang Schäuble

- Riskerna inom den globala ekonomin kvarstår och enligt vissa har de till och med ökat. Därför är det allt mer viktigt att vi är förberedda, sade den tyske finansministern Wolfgang Schäuble.

G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer avslutade på lördagen sitt årliga möte i Baden Baden i Tyskland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Donald Trump lägger sin hand på Klagomuren i Jerusalem

  Trump besökte klagomuren i Jerusalem

  Trump fortsatte sin kritik mot Iran.

  USA:s president Donald Trump besökte Klagomuren i Jerusalem som den första sittande amerikanska presidenten någonsin. På tisdag ska Trump besöka Betlehem och palestinska ledare där.

 • Den ukrainska parlamentarikern, journalisten och aktivisten Mustafa Nayyem.

  Ukrainsk parlamentariker: EU borde straffa Ukraina om reformerna uteblir

  ”Nu har vi moroten, men det behövs också en käpp”.

  I Ukraina går arbetet med demokratiska reformer alltför långsamt säger den ukrainska parlamentarikern, journalisten och Majdan-aktivisten Mustafa Nayyem. EU kunde hjälpa med hårdare krav. Nu står det ukrainska civilsamhället rätt ensamt i kampen mot den gamla eliten, säger Nayyem.