Hoppa till huvudinnehåll

Brasilien efter krismöte: Köttexporten är trygg

Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer
Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer efter krismötet Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer Bild: AFP / Lehtikuva Blairo Maggi,Brasilien,jordbruk,jordbruksminister,maträtter,Michel Temer,presidenter

Brasilien försökte på söndagen försäkra omvärlden om att landets köttexport är trygg och inte utgör någon fara trots mutskandalen inom köttproduktionen.

Enligt polisen finns det bevis för att en del köttproducenter har mutat hälsoinspektörer för att de ska se mellan fingrarna när det gäller ohygieniska förhållanden, ruttet kött, bristfälliga dokument och spår av salmonella.

Brasiliens president Michel Temer kallade i söndags till ett krismöte med jordbruksministern Blairo Maggi och representanter för köttindustrin på grund av skandalen.

Enligt Temer är det bara 33 av sammanlagt 11 000 hälsoinspektörer som misstänks för att ha tagit emot mutor för att mörka eventuella kvalitetsbrister i köttet. Vid razzior förra veckan har man påträffat fiffel i 22 fall av alla 4 000 köttförpackare i landet. Temer försäkrar att att man nu kommer att intensifiera utredningarna av köttproducenterna.

Flera misstänkta packerier har nu stängts. Det har inte förekommit några uppgifter om att människor skulle ha insjuknat efter att ha ätit medfaret kött.

Brasilien är ett av de länder som exporterar allra mest kött och förhandlar som bäst om ett handelsavtal med EU. Köttbranschen och lantbrukssektorn har varit en av de få välmående branscherna i Brasiliens recessionsdrabbade ekonomi.

Också Finland importerar kött från Brasilien och på Jord- och skogsbruksministeriet säger man att det inom de närmaste dagarna klarnar om det har importerats undermåligt kött också till Finland.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Bilal, profil

  Bilförsäljare i Esbo: Erdoğan spionerar på oss

  Religiösa myndigheten har kartlagt turkar också i Finland.

  På flera håll i Europa rapporteras myndigheterna ha kartlagt turkars politiska åsikter och utövat hot och påtryckningar. Också i Finland är anhängare till Gülen-rörelsen oroade och rädda. Också här tycks det pågå påtryckningar.

 • Konfiskerat elfenben i Kina har förstörts.

  Nytt hopp för elefanter: Priset på elfenben har rasat i Kina

  Orsaken är bland annat Kinas förbud mot elfenbenshandel.

  Priset på elfenben har sjunkit drastiskt i Kina, efter att landet meddelade att det ämnar förbjuda elfenbenshandel. Det rapporterar organisationen Save the Elephants. Priset har på några år sjunkit från nästan 2 000 euro till knappa 700 euro per kilo.

 • Pulse of Europe-demonstration

  Demonstrationsrörelsen Pulse of Europe: Vi är inga EU-romantiker

  Pro-europeiska demonstrationer växer sig större.

  Sedan ett antal veckor tillbaka lockar en ny demonstrationsrörelse ut folk på gator och torg runtom i Europa. Rörelsen Pulse of Europe samlar mänskor som i tider av högerpopulism och antieuropeiska tongångar vill höja en röst för ett enat Europa och för den europeiska tanken.