Hoppa till huvudinnehåll

Brasilien efter krismöte: Köttexporten är trygg

Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer
Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer efter krismötet Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer Bild: AFP / Lehtikuva jordbruk,maträtter,Michel Temer,Blairo Maggi,Brasilien,presidenter,jordbruksminister

Brasilien försökte på söndagen försäkra omvärlden om att landets köttexport är trygg och inte utgör någon fara trots mutskandalen inom köttproduktionen.

Enligt polisen finns det bevis för att en del köttproducenter har mutat hälsoinspektörer för att de ska se mellan fingrarna när det gäller ohygieniska förhållanden, ruttet kött, bristfälliga dokument och spår av salmonella.

Brasiliens president Michel Temer kallade i söndags till ett krismöte med jordbruksministern Blairo Maggi och representanter för köttindustrin på grund av skandalen.

Enligt Temer är det bara 33 av sammanlagt 11 000 hälsoinspektörer som misstänks för att ha tagit emot mutor för att mörka eventuella kvalitetsbrister i köttet. Vid razzior förra veckan har man påträffat fiffel i 22 fall av alla 4 000 köttförpackare i landet. Temer försäkrar att att man nu kommer att intensifiera utredningarna av köttproducenterna.

Flera misstänkta packerier har nu stängts. Det har inte förekommit några uppgifter om att människor skulle ha insjuknat efter att ha ätit medfaret kött.

Brasilien är ett av de länder som exporterar allra mest kött och förhandlar som bäst om ett handelsavtal med EU. Köttbranschen och lantbrukssektorn har varit en av de få välmående branscherna i Brasiliens recessionsdrabbade ekonomi.

Också Finland importerar kött från Brasilien och på Jord- och skogsbruksministeriet säger man att det inom de närmaste dagarna klarnar om det har importerats undermåligt kött också till Finland.

 • Lars Losvik: Att ha roligt är viktigt för att lyckas

  Att skapa positiva minnesspår i hjärnan är viktigt.

  Hur gör man konkret för att flytta sina gränser och nå sina drömmars mål? Och hur gör man för att hjälpa sina barn och inte stjälpa dem i deras ambitioner? Bland annat det här talar ledarskapskonsulten Lars Losvik om i sitt sommarprat.

 • Kraftigt skalv i turistparadiset Kos - åtminstone två döda

  Jordbävningen uppmätte 6,7 på Richterskalan.

  Myndigheterna på Kos meddelar att åtminstone två dödats och över hundra skadats i jordbävningen. Folk uppmanas hålla sig borta från stränder och skadade byggnader. Många finländare befinner sig på området men det finns inga uppgifter om att någon av dem skulle ha skadats.

 • En gång i veckan slåss hon som en viking

  Emelie Lytz har en vikingahobby.

  Vikingatiden och medeltiden har igen blivit populär tack vare serier som Game of thrones och Vikings, men vikingahobbyn är väldigt sällsynt i Finland. Närpesbon Emelie Lytz är en av de få som håller på med det.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes