Hoppa till huvudinnehåll

Brasilien efter krismöte: Köttexporten är trygg

Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer
Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer efter krismötet Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer Bild: AFP / Lehtikuva jordbruk,maträtter,Michel Temer,Blairo Maggi,Brasilien,presidenter,jordbruksminister

Brasilien försökte på söndagen försäkra omvärlden om att landets köttexport är trygg och inte utgör någon fara trots mutskandalen inom köttproduktionen.

Enligt polisen finns det bevis för att en del köttproducenter har mutat hälsoinspektörer för att de ska se mellan fingrarna när det gäller ohygieniska förhållanden, ruttet kött, bristfälliga dokument och spår av salmonella.

Brasiliens president Michel Temer kallade i söndags till ett krismöte med jordbruksministern Blairo Maggi och representanter för köttindustrin på grund av skandalen.

Enligt Temer är det bara 33 av sammanlagt 11 000 hälsoinspektörer som misstänks för att ha tagit emot mutor för att mörka eventuella kvalitetsbrister i köttet. Vid razzior förra veckan har man påträffat fiffel i 22 fall av alla 4 000 köttförpackare i landet. Temer försäkrar att att man nu kommer att intensifiera utredningarna av köttproducenterna.

Flera misstänkta packerier har nu stängts. Det har inte förekommit några uppgifter om att människor skulle ha insjuknat efter att ha ätit medfaret kött.

Brasilien är ett av de länder som exporterar allra mest kött och förhandlar som bäst om ett handelsavtal med EU. Köttbranschen och lantbrukssektorn har varit en av de få välmående branscherna i Brasiliens recessionsdrabbade ekonomi.

Också Finland importerar kött från Brasilien och på Jord- och skogsbruksministeriet säger man att det inom de närmaste dagarna klarnar om det har importerats undermåligt kött också till Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes