Hoppa till huvudinnehåll

Brasilien håller krismöte på grund av köttskandalen

President Michel Temer anklagas också för att vara inblandad i den enorma muthärvan kirng oljejätten Petrobras. Vicepresidenten Temer är tillfälig president på grund av riksrättsprocessen mot president Dilma Rousseff
Brasiliens president Michel Temer President Michel Temer anklagas också för att vara inblandad i den enorma muthärvan kirng oljejätten Petrobras. Vicepresidenten Temer är tillfälig president på grund av riksrättsprocessen mot president Dilma Rousseff Bild: EPA/FERNANDO BIZERRA JR Brasilien,Michel Temer

Brasiliens president Michel Temer har kallat till krismöte med representanter för köttindustrin i dag. Orsaken är skandalen kring ruttet kött.

Polisen säger sig ha bevis för att en del köttproducenter har mutat hälsoinspektörer för att de ska se mellan fingrarna när det gäller ohygieniska förhållanden, ruttet kött, bristfälliga dokument och spår av salmonella.

De stora köttföretagen JBS och BRF tillbakavisar de flesta anklagelserna och säger att mycket handlar om missförstånd.

Brasilien är ett av de länder som exporterar allra mest kött och förhandlar som bäst om ett handelsavtal med EU. Köttbranschen och lantbrukssektorn har varit en av de få välmående branscherna i Brasiliens recessionsdrabbade ekonomi.

Också Finland importerar brasilianskt kött. Vid Jord- och skogsbruksministeriet säger man att det klarnar inom de närmaste dagarna om också Finland har fått ruttet eller infekterat kött.

Polisen grep i går en direktör vid BRF. Direktören Roney Noguiera var ansvarig för företagets relationer med myndigheterna.

Direktören beskylls för att ha diskuterat betalning av mutor till hälsoinspektörer.

Läs också