Hoppa till huvudinnehåll

Bulgarien förstärker gränsen mot Turkiet

Bulgarisk gränspolis vid gränsen till Turkiet i september 2016
Bulgarisk gränspolis vid gränsen till Turkiet i september 2016 Bulgarisk gränspolis vid gränsen till Turkiet i september 2016 Bild: EPA/VASSIL DONEV Bulgarien,Turkiet,Europeiska unionen,Frontex,flyktingar

Bulgarien förstärker sin gräns mot Turkiet. Ett gränsstängsel ska byggas klart och hundratals poliser och 200 arméofficerare skickas till området för att patrullera gränsen.

- Vi är beredda att skydda vår gräns på det sätt som stipuleras i vår lagstiftning, sade försvarsminister Stefan Yanev under ett besök till gränsstaden Malko Tarnovo.

Bulgarien befarar att Turkiet kan komma att släppa igenom allt fler asylsökande till den bulgariska gränsen.

Den bulgariska oron beror på att Turkiet har kommit på kant med både Bulgarien och med andra EU-länder, och har hotat med att riva upp flyktingavtalet med EU.

Bulgarien anklagar Turkiet för att blanda sig i parlamentsvalet om en vecka genom att öppet stöda ett parti för den turkiska minoriteten i Bulgarien. Partiet Dost deltar för första gången i ett bulgariskt val.

Den bulgariska regeringen beskyller Turkiet för att uppmuntra bulgariska invandrare i Turkiet att rösta på Dost i valet. Det finns 200 000 bulgariska medborgare i Turkiet.

Den bulgariska ledningen bad förra veckan Turkiets ambassadör om en förklaring och kallade i torsdags hem den bulgariska ambassadören i Turkiet för konsultationer.

Bulgarien har en befolkning på drygt sju miljoner. Av dem hör en tiondel till den turkiska minoriteten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes