Hoppa till huvudinnehåll

Erdoğan fortsätter med sina naziutfall mot Tyskland – ordkrig även om dödsstraffet

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har anklagat både Tyskland och Nederländerna för nazifasoner då de förbjöd turkiska valmöten inför den omstridda folkomröstningen nästa månad
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har i sina valtal anklagat både Tyskland och Nederländerna för nazifasoner då de förbjöd turkiska valmöten inför den omstridda folkomröstningen nästa månad Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har anklagat både Tyskland och Nederländerna för nazifasoner då de förbjöd turkiska valmöten inför den omstridda folkomröstningen nästa månad Bild: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE Turkiet,Recep Tayyip Erdogan,Tyskland

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har fortsatt med sina nazianklagelser mot Tyskland och särskilt förbundskansler Angela Merkel.

Erdoğan anklagade Merkel idag för att ha vidtagit naziliknande åtgärder då turkiska politiker förbjöds från att hålla valmöten i Tyskland.

Merkel har flera gånger försvarat sig med att det inte var regeringen eller hon som fattade besluten utan lokala myndigheter på olika håll i Tyskland.

- När vi kallar dem nazister så blir de obekväma. De enas i solidaritet, särskilt Merkel, sade Erdoğan i ett tal i turkisk tv.

- Krisen mellan Turkiet och EU visar att ett nytt blad har vänts i kampen mot vårt land, fortsatte Erdoğan.

Rasar över kurdisk demonstration

Turkiet har också i kraftiga ordalag fördömt tyska myndigheters beslut att tillåta en pro-kurdisk demonstration i Frankfurt på lördagen samtidigt som turkiska valmöten har förbjudits av säkerhetsskäl.

Tyskland har för sin del fördömt den kommande turkiska rättegången mot en tysk journalist med dubbelt medborgarskap.

Journalisten Deniz Yucel, som arbetar för tidningen Die Welt, greps nyligen bland annat misstänkt för terrorism.

Erdoğan beskrev idag Yucel, som en "terror agent" och en "förmodad journalist" som skyddades i en månad av det tyska konsulatet i Istanbul innan han greps i februari.

Gripandet av Deniz Yucel har utlöst en protestvåg i Tyskland. Demonstranter körde nyligen genom Berlin i protest mot att Ycel dras inför rätta
Demonstranter i Tyskland har protesterat mot gripandet av journalisten Deniz Yucel som anklagas för terrorism Gripandet av Deniz Yucel har utlöst en protestvåg i Tyskland. Demonstranter körde nyligen genom Berlin i protest mot att Ycel dras inför rätta Bild: EPA/CLEMENS BILAN Turkiet,Tyskland

Vill återinföra dödsstraffet

Samtidigt har ett ordkrig blossat upp mellan EU och Turkiet om Erdoğans planer på att återinföra dödsstraffet.

Den turkiska presidenten sade i ett tal igår att han förväntar sig att parlamentet återinför dödsstraffet efter den omstridda folkomröstningen om en grundlagsändring nästa månad.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnade på söndagen Turkiet för att dödsstraffet skulle utgöra ett rött streck som inte kan överträdas med tanke på Turkiets eventuella medlemskap i EU.

"EU-medlemskap aldrig så fjärran"

Turkiet avskaffade dödsstraffet år 2004 men debatten om att återinföra det tog fart igen efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet ifjol somras.

Erdoğan och hans styrande Rättvise- och utvecklingsparti (AKP) vill bestraffa kuppmakarna med dödsstraff, medan EU har gjort det klart att det skulle omintetgöra alla planer och förhandlingar om Turkiets medlemskap i EU.

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel sade den här veckan att ett turkiskt EU-medlemskap aldrig har varit så fjärran som nu.

Läs också