Hoppa till huvudinnehåll

Högläsningstips: Hur talar en person med stor näsa?

Christoffer Strandberg intervjuas i Vega Dag
Så här låter en person med stor näsa Christoffer Strandberg intervjuas i Vega Dag Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Christoffer Strandberg,högläsning,bärtils bokklubb

Skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg har vi fått se i många skepnader i X3M:s sketcher. Alexander “tre saakkää” Stubb, Tarja Halonen och nu senast bloggerskan Mickiss har alla sitt säregna sätt att prata och inlevelsen är viktig.

Vi bad Strandberg ge oss några högläsningstips med anledning av högläsningskampanjen “Bärtils bokklubb”. Strandberg har redan vid Teaterhögskolan fått en ganska teknisk skolning om röstanvändning.

Det viktiga är förstås att man läser och inte hur man läser. Men om det känns som att din högläsning för barnen är monoton eller orden stockar sig i halsen så låter vi proffset Strandberg visa hur det går till när man talar med riktig inlevelse.

En person med stor näsa talar så här

Framtung, proper och nyfiken. Med litet fantasi kan man nästan se den stora näsan när man lyssnar på Strandbergs tolkning av en person med stor näsa.

Bergtrollet talar så här

“Jörkka” avbröt intervjun med bergtrollet, men här märker vi hur rösten kommer djupare från kroppen när Strandberg talar som bergtrollet än när han var person med stor näsa.

Placera din röst i olika delar av kroppen

Hur gör man då för att ändra på sin röst så där snabbt i farten? Till exempel om man läser en saga högt för sina barn.

Strandberg förklarar att man mentalt skall försöka placera sin röst på olika ställen i kroppen.

Placerar man rösten i bröstet krävs det mer andning och det blir därför en varmare och mer omslutande klang. Och då låter det mer innerligt.

I huvudet blir det mycket vassare. Du är mer poängterad och har en annan intensitet i rösten, säger Strandberg.

Ur bäckenbottnet är man mer grundad och det låter som att man faktiskt menar vad man säger.

Strandberg säger att det egentligen är fråga om väldigt små nyansskillnader.

Christoffer Strandberg har inga egna barn, men han läste mycket för sin lillebror när han var i tonåren. Deras mamma var inte den bästa högläsaren, säger han och berättar att han läste allt från kalle Anka till klassiska sagor som “Bland tomtar och troll” för lillebror.

Strandberg säger att det är viktigt att tänka på när man läser vanligt, och inte gör olika karaktärer, att hitta ett bekvämt och behagligt röstläge.

Då brukar han använda mycket bröstklang och ha en värme i rösten så att det låter innerligt. Man får inte ha bråttom när man läser för barn. Inte för vuxna heller för den delen.

Man kan också ge boken sin egen touch och läsa t.ex. på sin egen dialekt som är bekant för barnet när man läser olika karaktärer i en bok, säger han. “Pettson” kan vara från Karis eller Malax t.ex.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP