Hoppa till huvudinnehåll

Högläsningstips: Hur talar en person med stor näsa?

Christoffer Strandberg intervjuas i Vega Dag
Så här låter en person med stor näsa Christoffer Strandberg intervjuas i Vega Dag Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos bärtils bokklubb,Christoffer Strandberg,högläsning

Skådespelaren och imitatören Christoffer Strandberg har vi fått se i många skepnader i X3M:s sketcher. Alexander “tre saakkää” Stubb, Tarja Halonen och nu senast bloggerskan Mickiss har alla sitt säregna sätt att prata och inlevelsen är viktig.

Vi bad Strandberg ge oss några högläsningstips med anledning av högläsningskampanjen “Bärtils bokklubb”. Strandberg har redan vid Teaterhögskolan fått en ganska teknisk skolning om röstanvändning.

Det viktiga är förstås att man läser och inte hur man läser. Men om det känns som att din högläsning för barnen är monoton eller orden stockar sig i halsen så låter vi proffset Strandberg visa hur det går till när man talar med riktig inlevelse.

En person med stor näsa talar så här

Framtung, proper och nyfiken. Med litet fantasi kan man nästan se den stora näsan när man lyssnar på Strandbergs tolkning av en person med stor näsa.

Bergtrollet talar så här

“Jörkka” avbröt intervjun med bergtrollet, men här märker vi hur rösten kommer djupare från kroppen när Strandberg talar som bergtrollet än när han var person med stor näsa.

Placera din röst i olika delar av kroppen

Hur gör man då för att ändra på sin röst så där snabbt i farten? Till exempel om man läser en saga högt för sina barn.

Strandberg förklarar att man mentalt skall försöka placera sin röst på olika ställen i kroppen.

Placerar man rösten i bröstet krävs det mer andning och det blir därför en varmare och mer omslutande klang. Och då låter det mer innerligt.

I huvudet blir det mycket vassare. Du är mer poängterad och har en annan intensitet i rösten, säger Strandberg.

Ur bäckenbottnet är man mer grundad och det låter som att man faktiskt menar vad man säger.

Strandberg säger att det egentligen är fråga om väldigt små nyansskillnader.

Christoffer Strandberg har inga egna barn, men han läste mycket för sin lillebror när han var i tonåren. Deras mamma var inte den bästa högläsaren, säger han och berättar att han läste allt från kalle Anka till klassiska sagor som “Bland tomtar och troll” för lillebror.

Strandberg säger att det är viktigt att tänka på när man läser vanligt, och inte gör olika karaktärer, att hitta ett bekvämt och behagligt röstläge.

Då brukar han använda mycket bröstklang och ha en värme i rösten så att det låter innerligt. Man får inte ha bråttom när man läser för barn. Inte för vuxna heller för den delen.

Man kan också ge boken sin egen touch och läsa t.ex. på sin egen dialekt som är bekant för barnet när man läser olika karaktärer i en bok, säger han. “Pettson” kan vara från Karis eller Malax t.ex.

 • Tullstrandens nya café Tulluddens oas (våren 2017)

  Tullstranden får sitt eget café

  Intill Tullstranden i Hangö öppnas ett nytt café till 1 maj.

  Det är den här byggnaden som väckt de senaste åsikterna i Hangö. Tullstrandens nya café, som byggs inne i plåtbaracker placerade i rad och ovanpå varandra. Kan det här bli snyggt? Visst kan det, menar de flesta.

 • Vasa torg med texten: Quiz: Hittar du i vasa?

  Lös gåtorna för att hitta till rätt ställe i Vasa

  Pampasveckan är i full gång - hittar du i Vasa?

  Pampasveckan i Vasa är i full gång! Glada studerande kavlar upp halarärmarna och springer från evenemang till evenemang hela veckan lång. Men det gäller ju att hitta fram också ...

Läs också

Familj

 • Gravid kvinna tränar.

  Så tränar du under graviditeten

  Förbered dig för ditt livs största idrottsprestation.

  Fördomar om träning under graviditeten håller på att luckras upp. Det som tidigare förknippades med själviskhet och risk för komplikationer är idag ett medvetet och hälsosamt livsval. Med graviditetsträning förbereder du din kropp för ditt livs största idrottsprestation.

 • Sophia Backlund med sin häst Hilton II

  Storsatsning på idrottskarriär också som gravid

  Baby och byte av häst väntar Sophia Backlund.

  Dressyrryttaren Sophia Backlund, 31, siktar målmedvetet uppåt i ryttarkarriären. Efter många intensiva år på tävlingsbanorna gör hon nu ett kort uppehåll för att bli mamma i juni. Planen är att komma tillbaka med ny häst och satsa mot ännu större mål i framtiden.

 • Barn reagerar på finlandssvensk musik

  Barn reagerar på finlandssvensk musik

  Tre barn lyssnar på gammal finlandssvensk musik

  Rebecka Kaseva (12 år), Johan Peitsalo (13 år) och Bertha Simojoki (13 år) är inte speciellt insatta i finlandssvensk musik så Svenska Yle lät dem lyssna på gamla låtar och kommentera dem.

 • familjeforskare anna rotkirch

  Vi vill ha färre barn, senare i livet

  Vi vill hitta den perfekta partnern och leva ut vår ungdom.

  Vi vill hitta den perfekta partnern och “leva ut vår ungdom” innan vi ens tänker på barn i dag. Att förstföderskornas ålder stiger, och fler önskar sig färre barn har inte enbart att göra med recessionen. Det handlar om en större kulturell förändring som rotat sig i oss.

 • Syskon bredvid varandra på en säng

  “Vänta med att planera syskon”

  Tätt mellan syskonen är dåligt både för barn och föräldrar.

  Max två år mellan barnen, tycker de flesta finländare att är perfekt. Men liten åldersskillnad mellan syskonen är förknippat med både skilsmässa, kortare livslängd, autism och schizofreni.

 • Två katter med svansarna formade som ett hjärta

  Hotet om skilsmässa kan vara början på något nytt

  Går relationen ännu att rädda eller är det dags att gå?

  Tiden efter jul- och nyårshelgerna är högsäsong för skilsmässor. När går relationen ännu att rädda och när är det dags att börja dela på gafflarna?