Hoppa till huvudinnehåll

HS: Teslafebern har grepp om Vasa

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry och Toni Laturi.
Vasas stadsdirektör Tomas Häyry och Toni Laturi. Vasas stadsdirektör Tomas Häyry och Toni Laturi. Bild: Yle/Filip Stén Tomas Häyry,gigavaasa,Vasa,Tesla Motors

Vasa får stor synlighet i söndagens upplaga av Helsingin Sanomat. Arbetet med att försöka locka Teslas Gigafactory till staden ges ett helt uppslag i tidningen.

Tidningen har bland andra intervjuat stadsdirektör Tomas Häyry, som uppger att han tror benhårt på Vasas chanser.

- Ju mer jag sätter mig in i det här, destu mer intresserar det mig, säger Häyry till Helsingin Sanomat.

Enligt Häyry fortgår arbetet snabbt med att förbereda för den dag när Vasa får lägga fram sitt förslag för Tesla och bolagets frontman Elon Musk. Presentationen kommer att få tuff konkurrens åtminstone från Holland, Frankrike, Portugal och Spanien.

Elon Musk
Nu gäller det bara att övertyga Tesla och Elon Musk om att Vasa är rätt ort för en ny fabrik, skriver Helsingin Sanomat. Elon Musk Bild: EPA/JEROME FAVRE Elon Musk,Tesla Motors

Häyry uppger även även för tidningen att Vasa redan har fyra tänkbara områden där batterifabriken kunde byggas, samtliga på stadens mark. I övrigt är stadsdirektör relativt förtegen, inte minst kring hurdana kontakterna till teslaledningen är.

- Vid Tesla är man väl medvetna om våra planer. Men det här är en känslig fråga och tyvärr kan jag inte berätta så mycket mer, säger Häyry.

Unik framåtanda

Helsingin Sanomat lyfter även upp faktorer som talar för Vasas chanser i kampen. Tidningen nämner energiklustret, tillgången till råvaror och tillgången till utbildad arbetskraft.

Toni Laturi, som har rötterna i Vasa, var ursprungligen den som hösten 2016 tipsade Vasas ledning om att Teslas planer på att slå sig ner i Europa. Laturi lyfter för sin del upp den iver och framåtanda som råder i Vasa.

- Som huvudstadsbo kan jag se hur saker och ting går framåt i Helsingfors och i Vasa, och det är en enorm skillnad. Medan politikerna i Helsingfors bara diskuterar så har man redan rest hela huset i Vasa, säger Laturi.

Läs också