Hoppa till huvudinnehåll

Lagförslag: Också köttet i färdigmat måste ursprungsmärkas

Mathylla i S-market i Ekenäs.
Mathylla i S-market i Ekenäs. Bild: Yle/Minna Almark butikshylla,affärskedjor,mat,livsmedel,köttprodukter

I Finland har vi lag på att tillverkarna måste märka ut varifrån helköttsprodukter kommer. Det är ändå mer sannolikt att dåligt kött hamnar i halv- och helfabrikat, vars kött för tillfället inte behöver ursprungsmärkas, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm.

Köper du en inre filé eller griskotletter ska du enligt lagen kunna läsa på förpackningen varifrån köttet härstammar. Kravet gäller däremot inte halv- och helfabrikat som innehåller kött.

- Säljer man till exempel skinkpizza, makaronilåda eller köttsoppa på burk så behöver man inte informera konsumenten om köttets ursprung. I produkter där kött bara ingår som en beståndsdel räcker det att man berättar vilket djur köttet kommer från, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm vid jord- och skogsbruksministeriet.

Ju mer vi ser av skandaler som i Brasilien, desto mer inser man att det i livsmedelsbranschen är ganska lätt att fuska.

För tillfället arbetar ministeriet ändå med att få ändring på detta. Enligt ett nytt lagförslag skulle köttets och mjölkens ursprung måsta märkas i alla livsmedel. Hielm uppskattar att den nya lagen kan träda i kraft i början av juni.

- Det är viktigt att konsumenterna får veta varifrån de produkter de konsumerar kommer från.

Lammkotletter
Lammkotletter Bild: FOTO: YLE/BananaStock Ltd smältpunkt

Köttskandalen i Brasilien har fått myndigheterna att utreda om ruttet och infekterat brasilianskt kött har exporterats till Finland. Hielm anser att bättre märkningar på förpackningarna skulle hjälpa konsumenter att göra mer upplysta val.

- Jag tror inte problemet med det brasilianska köttet är filéerna som importeras och säljs för 30 euro kilo, de är säkert av ganska bra kvalitet hela tiden. Där som fusket sker är olika köttblandningar och sådant som säljs direkt till industrin för att göras till korv eller annat. Om man som konsument är rädd för att äta brasilianskt kött så hjälper det om det på grillkorvspaketet måste stå varifrån köttet kommer.

Skandaler försvagar tilltron till köttindustrin

Hielm säger att fall som Brasilien försvagar människors tilltro till köttindustrin.

- Ju mer vi ser av sådana här skandaler, desto mer inser man att det i livsmedelsbranschen är ganska lätt att fuska, säger han.

Sebastian Hielm arbetar med livsmedelssäkerhet vid Jord- och skogsbruksministeriet
Sebastian Hielm är livsmedelssäkerhetschef vid jord- och skogsbruksministeriet. Sebastian Hielm arbetar med livsmedelssäkerhet vid Jord- och skogsbruksministeriet Bild: Yle/Anna Savonius hielm

I dagens läge är ungefär en femtedel av allt kött som säljs i Finland utländskt. Enligt Hielm är det bästa sättet att försäkra sig om kvaliteten att köpa kött som är producerat nära, inom ett system man litar på.

Inget system är säkert till hundra procent.

Men hur kan man vara säker på att inhemskt kött verkligen är av god kvalitet?

- Inget system är ju säkert till hundra procent, men det finns inget systematiskt fusk i köttproduktionen här. Överlag finns det ganska få saker i Finland som kan göra maten osäker. Vi använder inga gifter, vi använder inte antibiotika, säger Hielm.

En ask processat bondböneprotein.
Processerade bondbönor har blivit ett populärt alternativ för att ersätta kött i maträtter. En ask processat bondböneprotein. Bild: Leo Gammals bondböna,Bondböna,processad mat,färdigmat,vegetariska produkter,vegetarianism,vegetariska rätter,ärter (släkte),vegetabiliska proteiner,proteiner

Hielm tror att skandaler kring köttindustrin har en inverkan på människors konsumtionsvanor. Överlag pågår det enligt honom en trend där man i allt större grad väljer vegetariska alternativ. Hielm ser detta som en positiv utveckling.

- Att minska på köttkonsumtionen är bra för miljön, bra för hälsan och säkert också bra för plånboken.

Läs också