Hoppa till huvudinnehåll

Minskat intresse för yrkesutbildningar i Österbotten

Yrkesakademins flagga vajar i vinden.
Arkivbild. Yrkesakademins flagga vajar i vinden. Bild: YLE/Mira Myllyniemi yrkesakademin i österbotten

Yrkesutbildningarna i Österbotten har i vår lockat något färre sökande än ifjol.

Optima i Jakobstad har i år fått in 282 förstahandsansökningar, en liten minskning jämfört med förra året. Totalt sett kom 415 ansökningar in.

Rektor Max Gripenberg ser stor skillnad i vilka utbildningar som har lockat i år.

- Om vi ser på våra teknikbranscher har vi fortfarande en stabilitet. Vi har också en glädjande ökning på merkonom- och konditorlinjerna jämfört med förra året, säger Gripenberg.

Max Gripenberg.
Max Gripenberg. Max Gripenberg. Bild: Yle/ Luzilla Backa båtbyggarlinje

Samtidigt kan man alltså se ett minskat intresse på vissa linjer. Till dem hör rörmontörutbildningen, utbildningarna inom skönhetsbranschen och undgoms- och fritidsinstruktör. Gripenberg tror att det främst handlar om en tillfällighet. Mest oroar det sjunkande intresset för kockutbildningen, som endast tio personer hade som förstahandsval.

- Det oroar mig lite, för det finns nog ett behov av kunnig personal inom matproduktionen både på privata sidan men också inom offentliga sektorn. Jag är lite förvånad med tanke på hur mycket det talas om kosthållning och matlagning, säger Gripenberg.

Färre ansökte till Yrkesakademin

I år fick Yrkesakademin ta emot totalt 680 ansökningar. Av dem hade 252 valt skolan som första preferens. Motsvarande siffra för ifjol låg på 327.

- Jag tror att det handlar om en kombination av en liten årskull och en ökad gymnasiebenägenhet, säger Boris Ståhl, rektor för Yrkesakademin i Österbotten.

Det är utbildningarna inom husteknik som har dragit in färre ansökningar. Enligt Ståhl sökte runt 50 personer in till elmontörsutbildningen för några år sedan - i år var det endast tio.

Ståhl hoppas att det handlar om ett undantagsår.

- Ett år med färre ansökningar kan inte påverka arbetsmarknaden.

Boris Ståhl, rektor på Yrkesakademin i Österbotten.
Boris Ståhl. Boris Ståhl, rektor på Yrkesakademin i Österbotten. Bild: Yle/Joni Kyheröinen boris ståhl

Boris Ståhl tror att utvecklingen kommer att vändas redan nästa år, om man ser på hur många som går ut grundskolan. I år kan ändå de små grupperna bli ett problem som man behöver tackla.

- Inte är jag orolig men det blir något av en utmaning, säger Ståhl.

Läs också