Hoppa till huvudinnehåll

Port och dörr till trädgård

Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgården till den andra.

Om man vill bygga en fantasidörr i trädgården så är det första man ska att se till att man har en stadig grund för porten. Vi fick tag i en jättestor kilsten. Jag borrade fyra hål i stenen med stenborr och slagborrmaskin och slog ner stolpskor - en stolpsko för varje ben.

Det är dörren som bestämmer hur bred och hög porten blir. Arbetsbeskrivningen skall mest ses som en princip, eftersom måtten är helt beroende av dörrens storlek.

Man kan kalla porten port men den är egentligen en dörrkarm, en dubbel-dörrkarm. En vanlig dörrkarm sitter fast i en vägg och det är väggen som håller karmen på plats. Karmen i sin tur håller dörren på plats. I den här konstruktionen saknas väggen men både karm och dörr behöver ju något att fästas i. Kilstenen är nog det som mest kan motsvara väggen i det här fallet.

Porten är en "smörgåskonstruktion"

För att få karmen och dörren stabila och inte svaja i den övre delen, behövs en konstruktion som består av flera lager. I båtkretsar kallar man det "sandwich", en smörgåskonstruktion. Det betyder att fler lager binder ihop varandra. Många skikt ger stabilitet. I portdelen är det konstruktionen med två karmar och kryssen mellan karmarna som gör den stabil - lite elastisk men stabil.

Gör två karmar som passar dörren. Karmarna kan skruvas eller limmas ihop på många sätt. Jag sågade en 45-graders gir och limmade ihop karmen med hjälp av en fjäder.

Bygge av port
Bygge av port Bild: yle/Strömsö Snickeri,trä,Verkstad

Mellanrummet mellan karmarna är 340 mm, vilket är ganska lite men med två kryss ser det bra ut och räcker till.

Gör ett kryss av två ca 35 mm tjocka ribbor som du sågar halvt i halvt. Sätt krysset mellan karmarna och såga det så det till rätt storlek. Fäll in två liggande ribbor så att krysset passar mellan.

Bygge av port
Bygge av port Bild: yle/Strömsö Strömsö (tv-program),trä,Verkstad

Man kan göra skojiga saker med lite målfärg

Börja målningen av porten uppifrån med vit färg. Blanda i mer och mer grönt under målningens gång och porten blir grönare och grönare ju närmare marken du kommer. Helheten kallas gradient i målarkretsar.

En port och en dörr i trädgården
En port och en dörr i trädgården Bild: yle/Strömsö dörrar,Snickeri,Strömsö (tv-program)
  • Klocka på skolvägg i rödtegel.

    Beslut om svenska skolnätet i Esbo skjuts upp

    En invånarkväll skulle ordnas på onsdag, men den inhiberas.

    Beslutet om framtiden för det svenska skolnätet i Esbo skjuts upp. Planen var att ordna en invånarkväll om skolnätet på onsdag, men nu meddelar Svenska bildningstjänster att invånarvkällen är inhiberad.

  • Snö på strandgräset.

    Snöfall på kommande - håll vinterdäcken på

    Ingen vår under de närmaste dagarna.

    Snöslask och snöfall gör vägarna opålitliga under de närmaste dagarna. Väglaget är dåligt natten till tisdag i Egentliga Finland, Nyland och Egentliga Tavastland på grund av snöfall och snöblandat regn.

  • lunchportion med potatis och köttfärssås

    Pargasstyrelsen remitterade förslag om att låta Arkea ta över kosthållet

    Pargasstyrelsen remitterade förslag om stadens kosthållning.

    Stadsstyrelsen i Pargas remitterade enhälligt förslaget om huruvida bolaget Arkea tar över kosthållet i staden från och med augusti. Det blir nya fullmäktige som får sista ordet i frågan, säger styrelseordförande Mikael Holmberg (SFP).

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid