Hoppa till huvudinnehåll

Saken är biff – några tips för lyckad stekning

Biff, ägg och en sikfilé.
Känns det svårt att steka biff, ägg och fisk? Det finns hjälp att få! Biff, ägg och en sikfilé. Bild: Yle/Parad Media biffar,fisk,sik,ägg,efter nio

När ska man vända på biffen i stekpannan och hur ska man få fisken att hålla ihop? Matskribenten Kenneth Nars ger några tips för en lyckad stekning av ägg, fisk och biff.

Stekning kan, beroende på råvaran, vara en källa till frustration för den som inte är en erfaren kock. Torrt kött, sönderstekt fisk och mat som fastnar i stekpannan är något som flera säkert kan relatera till. Matskribenten Kenneth Nars kommer med några tips för hur du lyckas i stekningen av ägg, fisk och biff.

Allmänt

När det gäller stekning i överlag är det bra att se till att grundförutsättningarna är i sin ordning. Kött ska vara rumstempererat innan stekning. Det här för att få en jämn värme i råvaran och bättre stekyta.

Val ev stekpanna har naturligtvis också betydelse. Ska man välja en stekpanna till köket är teflonpannan ett bekymmerslöst val, så länge man inte överhettar den, vilket den inte tål. Annars är kolstålspannan ett bra alternativ. Det är en enkel stålpanna gjord av pressat kolstål. Pannan får en teflonaktig yta som skapas när man steker in den med fett på ytan. Man ska med andra ord aldrig tvätta den med diskmedel efter stekning, för då blir man av med den flottiga stekytan. Hett vatten räcker bra.

Matolja är ett bra universalfett att steka i. Rypsolja eller olivolja går bra. Smöret används främst för att få smak på råvaran, och kan bra tillsättas i slutet av stekningen.

Ägg i stekpanna.
Stekt ägg. Ägg i stekpanna. Bild: Yle/Parad Media ägg,stekning,efter nio

Ägg

Gör enligt följande följande för att lyckas med att steka ägg.

Se till att pannan är riktigt het i början då du lägger i ägget. Undvik gjutjärnspanna, för då fastnar ägget lätt. Sänk värmen direkt efter att du knäckt ägget i pannan.

Vänd på ägget då äggvitan är näst intill genomstekt. Om du steker ägget enbart på ena sidan får du vänta längre för att det ska bli klart. Stek ägget snabbt också på andra sidan för att få stekta ytor på båda sidorna och en lös gula inuti. Alternativt kan du också steka ägget lite längre för att få en fast gula.

Du kan också hälla lite vatten i pannan utan att vända ägget och sedan lägga ett lock på. Då sprids värmen i pannan och ångar det uppifrån samtidigt som det steks från undersidan.

Sikfilé i stekpanna.
Stekt sikfilé. Sikfilé i stekpanna. Bild: Yle/Parad Media sik,stekning,fisk

Fisk

Att steka fisk kräver vissa grundregler. Mest på grund av att den lätt fastnar i pannan och går sönder. Här är ett tips på hur du kan lyckas med en fjällad och färsk sikfilé som exempel.

Använd en het teflonpanna med olja för att fisken inte ska fastna. Använd också smör för smak. Börja med skinnsidan neråt, efter att du torkat skinnet med ett hushållspapper. Skinnet torkas för att det ska bli knaprigt. Skinnet håller fisken ihop och skinnets fett sprider också smak och värme vidare in i själva fisken.

Skinnsidan ska stekas tills skinnet får färg. Man ska akta sig för att peta för mycket på filén, men man kan försiktigt lyfta på filén för att se hur ytan ser ut. Det är dags att vända på filén när skinnet fått tillräckligt med färg och kanterna på filéns övre sida blivit ljusa. Det kräver lite övning att veta när tidpunkten är den rätta.

Stek filén på andra sidan tills den känns lite styv då man trycker på den. Den behöver inte stekas länge, eftersom den redan stekts en god stund på skinnsidan. Fiskfiléer ska för övrigt inte vändas flera gånger.

Servera filén med den knapriga skinnsidan uppåt. Och ja, skinnet kan absolut ätas!

Ytterfilé i stekpanna
Stekt nöt ytterfilé. Ytterfilé i stekpanna Bild: Yle/Parad Media kött,stekning,ytterfile

Kött

Det finns en uppfattning om att biff inte heller ska vändas mer än en gång. I det här exemplet, med en marmorerad nöt ytterfile som exempel, kan man bryta mot regeln.

Börja med att salta köttet en aning innan stekningen. Man behöver inte vara rädd att saltet ska suga ut vätska ur köttet eftersom stekningen inte tar så lång tid. Saltet hjälper också att ta fram smakerna på stekytan tillsammans med stekfettet och skapa en knaprigare stekyta. Ett marmorerat kött behöver nödvändigtvis inte smör, men det kan användas för att ge mera smak.

Stek köttet i en het panna en kort stund för att sedan vända det ganska snabbt. Pannan ska naturligtvis vara het och det får gärna osa lite och fräsa ordentligt. Värmen måste skruvas upp om ljudet är pysande och slött och om vätskan i köttet börja sippra ut.

Vänd sedan köttet igen, igen och igen. Hemligheten här är att man gradvis arbetar fram en fin stekyta, varv efter varv. Tekniken med att ofta vända köttet kombinerar grillning med en slags ugnseffekt där värmen distribueras jämnt i köttet medan man skapar en fin stekyta.

Det här går mot uppfattningen att inte vända köttet mer än en gång. Men det här är också en regel som gott kan ifrågasättas.

Stektiden beror på vilken stekgrad du vill ha. Du vet att köttet är färdigt då det ger ett visst motstånd då man trycker på det.

Mera om stekning i Efter Nio med temat vändpunkt, måndagen den 20 mars 2017, kl. 21.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.

  • Borgå besvärar sig över Edupolirektor

    Enligt staden är rektorsvalet olagligt.

    Stadsstyrelsen i Borgå beslutade skicka in ett besvär till Helsingfors förvaltningsdomstol. Besväret är riktat mot samkommunen för yrkesutbildningen i Östra Nyland och handlar om hur och på vilka vilkor Pentti Suursalmi valts till ny rektor för Edupoli.

  • Nya Zeeland tog hem America's Cup

    Avgjorde finalen mot USA på första matchbollen.

    På Bermuda avgjorde rorsmannen Peter Burling och hans Emirates seglingsklassikern på första matchbollen.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Beräkna rätt - kaffebjudning

    Tips för att beräkna rätt mängder mat och dryck

    För att minska svinnet vid en kaffebjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

  • Beräkna rätt - matbjudning

    Tips om hur minska matsvinn.

    För att minska matsvinnet vid en bjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

  • Evira: Ät högst två matskedar frön per dag

    Fröna samlar i sig tungmetaller, visar Eviras undersökning.

    Frön från oljeväxter är en nyttig källa till omättade fetter och kostfiber. Men fröna kan också innehålla tungmetaller enligt Livsmedelssäkerhetsverket, som kommer med nya strikta frörekommendationer.

  • Sumpmarksträdgård

    Skapa en egen sumpmark i trädgården.

    Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid