Hoppa till huvudinnehåll

Saken är biff – några tips för lyckad stekning

Biff, ägg och en sikfilé.
Känns det svårt att steka biff, ägg och fisk? Det finns hjälp att få! Biff, ägg och en sikfilé. Bild: Yle/Parad Media biffar,efter nio,fisk,sik,ägg

När ska man vända på biffen i stekpannan och hur ska man få fisken att hålla ihop? Matskribenten Kenneth Nars ger några tips för en lyckad stekning av ägg, fisk och biff.

Stekning kan, beroende på råvaran, vara en källa till frustration för den som inte är en erfaren kock. Torrt kött, sönderstekt fisk och mat som fastnar i stekpannan är något som flera säkert kan relatera till. Matskribenten Kenneth Nars kommer med några tips för hur du lyckas i stekningen av ägg, fisk och biff.

Allmänt

När det gäller stekning i överlag är det bra att se till att grundförutsättningarna är i sin ordning. Kött ska vara rumstempererat innan stekning. Det här för att få en jämn värme i råvaran och bättre stekyta.

Val ev stekpanna har naturligtvis också betydelse. Ska man välja en stekpanna till köket är teflonpannan ett bekymmerslöst val, så länge man inte överhettar den, vilket den inte tål. Annars är kolstålspannan ett bra alternativ. Det är en enkel stålpanna gjord av pressat kolstål. Pannan får en teflonaktig yta som skapas när man steker in den med fett på ytan. Man ska med andra ord aldrig tvätta den med diskmedel efter stekning, för då blir man av med den flottiga stekytan. Hett vatten räcker bra.

Matolja är ett bra universalfett att steka i. Rypsolja eller olivolja går bra. Smöret används främst för att få smak på råvaran, och kan bra tillsättas i slutet av stekningen.

Ägg i stekpanna.
Stekt ägg. Ägg i stekpanna. Bild: Yle/Parad Media efter nio,stekning,ägg

Ägg

Gör enligt följande följande för att lyckas med att steka ägg.

Se till att pannan är riktigt het i början då du lägger i ägget. Undvik gjutjärnspanna, för då fastnar ägget lätt. Sänk värmen direkt efter att du knäckt ägget i pannan.

Vänd på ägget då äggvitan är näst intill genomstekt. Om du steker ägget enbart på ena sidan får du vänta längre för att det ska bli klart. Stek ägget snabbt också på andra sidan för att få stekta ytor på båda sidorna och en lös gula inuti. Alternativt kan du också steka ägget lite längre för att få en fast gula.

Du kan också hälla lite vatten i pannan utan att vända ägget och sedan lägga ett lock på. Då sprids värmen i pannan och ångar det uppifrån samtidigt som det steks från undersidan.

Sikfilé i stekpanna.
Stekt sikfilé. Sikfilé i stekpanna. Bild: Yle/Parad Media fisk,sik,stekning

Fisk

Att steka fisk kräver vissa grundregler. Mest på grund av att den lätt fastnar i pannan och går sönder. Här är ett tips på hur du kan lyckas med en fjällad och färsk sikfilé som exempel.

Använd en het teflonpanna med olja för att fisken inte ska fastna. Använd också smör för smak. Börja med skinnsidan neråt, efter att du torkat skinnet med ett hushållspapper. Skinnet torkas för att det ska bli knaprigt. Skinnet håller fisken ihop och skinnets fett sprider också smak och värme vidare in i själva fisken.

Skinnsidan ska stekas tills skinnet får färg. Man ska akta sig för att peta för mycket på filén, men man kan försiktigt lyfta på filén för att se hur ytan ser ut. Det är dags att vända på filén när skinnet fått tillräckligt med färg och kanterna på filéns övre sida blivit ljusa. Det kräver lite övning att veta när tidpunkten är den rätta.

Stek filén på andra sidan tills den känns lite styv då man trycker på den. Den behöver inte stekas länge, eftersom den redan stekts en god stund på skinnsidan. Fiskfiléer ska för övrigt inte vändas flera gånger.

Servera filén med den knapriga skinnsidan uppåt. Och ja, skinnet kan absolut ätas!

Ytterfilé i stekpanna
Stekt nöt ytterfilé. Ytterfilé i stekpanna Bild: Yle/Parad Media efter nio,kött,stekning,ytterfile

Kött

Det finns en uppfattning om att biff inte heller ska vändas mer än en gång. I det här exemplet, med en marmorerad nöt ytterfile som exempel, kan man bryta mot regeln.

Börja med att salta köttet en aning innan stekningen. Man behöver inte vara rädd att saltet ska suga ut vätska ur köttet eftersom stekningen inte tar så lång tid. Saltet hjälper också att ta fram smakerna på stekytan tillsammans med stekfettet och skapa en knaprigare stekyta. Ett marmorerat kött behöver nödvändigtvis inte smör, men det kan användas för att ge mera smak.

Stek köttet i en het panna en kort stund för att sedan vända det ganska snabbt. Pannan ska naturligtvis vara het och det får gärna osa lite och fräsa ordentligt. Värmen måste skruvas upp om ljudet är pysande och slött och om vätskan i köttet börja sippra ut.

Vänd sedan köttet igen, igen och igen. Hemligheten här är att man gradvis arbetar fram en fin stekyta, varv efter varv. Tekniken med att ofta vända köttet kombinerar grillning med en slags ugnseffekt där värmen distribueras jämnt i köttet medan man skapar en fin stekyta.

Det här går mot uppfattningen att inte vända köttet mer än en gång. Men det här är också en regel som gott kan ifrågasättas.

Stektiden beror på vilken stekgrad du vill ha. Du vet att köttet är färdigt då det ger ett visst motstånd då man trycker på det.

Mera om stekning i Efter Nio med temat vändpunkt, måndagen den 20 mars 2017, kl. 21.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.

Mer från programmet

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

    Sumpmarksträdgård

    Skapa en egen sumpmark i trädgården.

    Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

  • en port och dörr i trädgården

    Port och dörr till trädgård

    En port med dörr mitt i trädgården.

    Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.

  • Glasassietter limmade på fönster.

    Glas på glas

    Camilla gör ett insynskydd med udda assietter.

    Om du har några udda assietter i skåpet kan de komma till användning på ett helt nytt sätt. Har du dessutom ett gammalt fönster kan du skapa ett alldeles unikt insynskydd.

  • Ett fotocollage med ett tygarmband med pärlor, en hembygd radiostyrd lyftkran, etn träskiva med karvsnitt och ett virkat cykelsitsöverdrag.

    Från smocking till radiostyrning - här är en glimt av framtidens slöjd

    Strömsö har samarbetat med framtida slöjdlärare.

    Vad skulle framtidens slöjd kunna handla om? Allt från traditionella tekniker som karvsnitt och tovning till nymodigheter som RC-stydning och metallåtervinning, blir svaret man frågar blivande slöjdlärare. I samband med Slöjdkryssningen 2017 gjorde Strömsö ett samarbete med en grupp slöjdlärarstuderande vid Åbo Akademi. Här hittar du deras instruktioner.

  • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

    Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

    "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

    Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid