Hoppa till huvudinnehåll

Sauli Niinistö meddelar om fortsättning sent i vår

Sauli Niinistö under ett besök i Kuopio 19 mars 2017
President Niinistö besökte Kuopio i söndags Sauli Niinistö under ett besök i Kuopio 19 mars 2017 Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva Sauli Niinistö,presidenter,Finlands president,Kuopio

President Sauli Niinistö väntar till slutet av våren innan han berättar om han ställer upp för omval.

Niinistö säger att han måste föra några diskussioner innan han kan fatta sitt beslut.

Det händer mycket i världen i dag som gäller Finland, och mycket som Finland vill påverka. En situation där presidenten till exempel är en "lame duck" eller som är mitt i en valkamp, är inte den bästa, sade Niinistö enligt tidningen under sitt besök i Kuopio på söndagen.

(En "lame duck" , eller en lam anka är en president som befinner sig i slutet av sin sista ämbetsperiod och därför upplevs sakna makt.)

Niinistö säger att han följer sin företrädares, Tarja Halonens exempel. Också hon meddelade om sina avsikter i slutet av våren året innan valet hölls.

Hittills har tre kandidater utnämnts inför presidentvalet: Matti Vanhanen för Centern, Pekka Haavisto, De gröna och Merja Kyllönen, Vänsterförbundet.

  • Lars Losvik: Att ha roligt är viktigt för att lyckas

    Att skapa positiva minnesspår i hjärnan är viktigt.

    Hur gör man konkret för att flytta sina gränser och nå sina drömmars mål? Och hur gör man för att hjälpa sina barn och inte stjälpa dem i deras ambitioner? Bland annat det här talar ledarskapskonsulten Lars Losvik om i sitt sommarprat.

  • En gång i veckan slåss hon som en viking

    Emelie Lytz har en vikingahobby.

    Vikingatiden och medeltiden har igen blivit populär tack vare serier som Game of thrones och Vikings, men vikingahobbyn är väldigt sällsynt i Finland. Närpesbon Emelie Lytz är en av de få som håller på med det.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes