Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Nu behövs lugn och sans på arbetsmarknaden

Juha Sipilä deltog i Statsministerns frågetimme i Yle Radio Suomi i S:t Michel den 19 mars 2017.
Juha Sipilä deltog i Statsministerns frågetimme i Yle Radio Suomi i S:t Michel den 19 mars 2017. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Finlands statsminister,Yle Radio Suomi,Yle,Centern i Finland,Sankt Michel,statsministerns frågetimme

Statsminister Juha Sipilä (C) hoppas att höstens besvärliga arbetsmarknadsförhandlingar inte sätter stopp för den positiva ekonomiska trenden.

Sipilä önskade under söndagens Statsministerns frågetimme i Yle Radio Suomi lugn och sans av alla parter.

- Vi har fått i gång sysselsättningsutvecklingen på ett positivt sätt. Ekonomin växer och arbetslösheten minskar. Nu skulle det vara ytterst viktigt att vi under hösten inte omintetgör den här utvecklingen som börjat så bra.

Han ser det som oroväckande att Skogsindustrin valt att lämna centralorganisationen Finlands Näringsliv EK.

- Nog är de här budskapen oroväckande. Det återstår att hur det inverkar i höst att skogsindustrin lämnar EK. Hoppas att alla håller sig lugna och att man ser på helheten och inte endast den egna branschen.

Sipilä hoppades att situationen inte skulle inverka på det förbättrade sysselsättningsläget. Han påminde om att det finns mycket kvar att göra trots att utvecklingen går i rätt riktning.

- Nu borde vi hålla oss lugna och sansade, eftersom vår ekonomi har ett fortsatt underskott och sysselsättningsgraden avviker kraftigt från läget i Sverige, Danmark och Norge.

Konkreta åtgärder för sysselsättningen

Sipilä lovar konkreta åtgärder av regeringen i halvtidsöverläggningarna för att förbättra sysselsättningen. En del av åtgärderna kommer att kunna genomföras i rask takt.

- Vi arbetar för att det ska vara lönsamt att ta emot arbete och för att det ska löna sig att flytta på sig för att jobba – och vi ska se vad vi kan göra för att det snabbare skapas mer jobb. En del av åtgärderna kommer att vara väldigt snabba, säger
Sipilä.

Enligt Sipilä är budgetbesluten nästa år en etapp och lagberedningen tar sin tid, men han antydde också att en del av åtgärderna kan skötas med enbart anvisningar.

Jari Strömberg, Yle uutiset / Linn Karlsson

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes