Hoppa till huvudinnehåll

Vill du ut i världen och backpacka?

Strand, rinka
Så här kan det se ut, men det gör det inte alltid. Strand, rinka Bild: Cultura Creative (RF) / Alamy Äventyr,hav,turism,stränder

Drömmer du om att bege dig ut i världen på ett episkt äventyr med bara ryggsäck på ryggen? Fylls också ditt Instagramflöde av bilder på utsökta exotiska maträtter och drömlika utsikter i solnedgångar? Sakta i backarna innan du drömmer dig allt för långt och läs det här först. Backpacking är inte alltid en dans på rosor.

Allt fler har börjat resa på egen hand, vilket är ju föga överraskande med tanke på hur lätt det är att boka resor på nätet nuförtiden. Men det betyder också att allt fler råkar ut för olika missöden under sina äventyr. Vi vände oss till Iiris Strandman från Utrikesministeriet för att ta reda på vad som är bra att tänka på innan man hoppar på flyget och under själva resan.

Allra oftast kontaktar resenärerna ministeriet då de tappat bort sitt pass eller har blivit rånade, berättar Strandman. Råkar man ut för någotdera ska man alltid vara i kontakt med den lokala polisen. Man kan också ringa utrikesministeriets jour, och finns det en finsk ambassad i närheten kan man ta sig dit och be om hjälp.

Att det har blivit lättare att boka resor på egen hand på nätet betyder inte att man kan börja ignorera resemeddelandena. Det är viktigt att alltid läsa dem, betonar Strandman. Särskilt ifall man planerar att åka till ett krisområde.

Innan man beger sig ut i världen lönar det sig dessutom att kolla att resedokumenten är i skick och att man har en tillräckligt täckande reseförsäkring. Något som de flesta inte tar i beaktande är att reseförsäkringen oftast täcker bara tre månader. Efter det måste man själv stå för kostnaderna för till exempel sjukhusbesök, säger Strandman.

Att bli av med sin egendom ute i världen

Michaela von Kügelgen åkte första gången och backpacka då hon var 22 år gammal. Också hon har varit med om att bli av med sin egendom under sina resor. Då hon för första gången åkte till Sydamerika blev hon bestulen i Peru utan att hon lade märke till det, i Argentina råkade hon och hennes syster ut för några tonåriga tjuvar och under sin bussresa i Costa Rica nappade någon hennes plånbok ur ryggsäcken hon höll mellan benen.

- Ficktjuvarna var väldigt skickliga, men å andra sidan tycker jag inte att man ska låta bli att resa någonstans bara för att det finns en risk att bli bestulen, det kan man bli var som helst, konstaterar Michaela och tillägger att hennes senaste resor förlöpt utan problem.

Två herrar spelar traditionell musik utanför en restaurang i Buenos Aires.
Bilden är tagen under Michaelas resa till Buenos Aires. Två herrar spelar traditionell musik utanför en restaurang i Buenos Aires. Bild: Michaela von Kügelgen Barrio La Boca,Buenos Aires,Argentina,Backpacking

Vart ska man åka?

Australien och Sydostasien hör till backpackares populäraste resmål. Michaela valde ändå sin egen väg och flög iväg till Sydamerika eftersom hon studerat spanska i gymnasiet och alltid varit intresserad av språket. Efter det har hon återvänt två gånger, både 2014 och 2017.

Michaela von Kügelgen på resa
Michaela trivs ute i världen. Michaela von Kügelgen på resa Bild: Michaela von Kügelgen Backpacking,michaela von kügelgen

- Att vara i ett land där man kan språket ger en helt annan möjlighet att uppleva landets kultur och faktiskt bli en del av lokalborna och deras vardag.

Då man backpackar får man ändå också räkna med att uthärda mindre trevliga, svettiga upplevelser. Michaela räknade att hon under sina fem månader suttit 300 timmar i en buss.

Har du tänkt åka iväg och backpacka? Tänk på det här!

  • Planera inte för mycket i förväg. Resan kan ta nya vändningar och man kan träffa nya människor man vill resa omkring med.
  • Våga gå ut ur din bekvämlighetszon och träffa nya människor.
  • Kolla att dina resedokument är i skick och att ditt pass är giltigt.
  • Se till att du har en täckande reseförsäkring ifall du blir rånad eller insjuknar under resan.
  • Läs resemeddelanden och gör en reseanmälan till utrikesministeriet ifall du åker på en längre resa eller till ett krisområde.

Varför är backpacking så populärt?

- Jag tror att de flesta tycker det är skönt att bara ha en väska och inte ha en så tydlig plan. Det är ett ganska avslappnande sätt att resa och är en helt annan upplevelse än att åka på en charterresa till Gran Canaria, säger Michaela.

Att resa utomlands ensam för en längre period är ett stort steg för vem som helst. Vissa åker iväg för att uppleva ett äventyr, andra för att bli mer vuxna. För Michaela var det en sorts ritual.

- Då jag åkte iväg år 2009 hade jag just skrivit färdigt min kandidatavhandling och bodde ännu hos mina föräldrar. Då handlade det mest om att bli mer självständig och att fundera på vad nästa steg i livet borde vara.

Vart skulle du vilja resa på ett backpackingäventyr? Hör av dig i kommentarsfältet.

Text: Charlotte Lindberg, praktikant

Nyligen publicerat - X3M