Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande hindrades att använda toaletten på Järnvägstorget - utsattes för gasattack

de asylsökandes demonstration 10.3.
Arkivbild. De asylsökande har demonstrerat mot Finlands flyktingpolitik i flera veckor på Järnvägstorget. de asylsökandes demonstration 10.3. Bild: Yle/Helena von Alfthan Järnvägstorget, Helsingfors stad,asylsökande,demonstration

En man utsattes för en gasattack på Järnvägstorget i Helsingfors på söndag kväll. Helsingforspolisen bekräftar att offret var en asylsökande.

Gärningsmannen sprejade någon slags gas i ansiktet på den asylsökande utanför de allmänna toaletterna på Järnvägstorget, efter att ett gräl utbrutit mellan två asylsökande och finländare som hindrat dem att använda toaletten.

Enligt Helsingforspolisen var offret och hans kompis på väg till toaletten i hörnet av Järnvägstorget, då några finländska män hindrade dem. Toaletten ligger nära Suomi Ensin-gruppens demonstration.

- Enligt polisens uppgifter är offret en asylsökande. Polisen har videomaterial från händelsen, det verkar som att ett längre gräl och knuffar har förekommit händelsen, säger undersökningsledare kriminalkomissarie Petri Juvonen på Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Gick till en restaurang för att skölja ansiktet

Polisen undersöker händelserna och hur de som syns i videon är delaktiga i dem. Polisen har uppgifter om gärningsmannens identitet.

Suomi Ensin demonstrerar på Järnvägstorget den 10.3.
Arkivbild, personerna på bilden har inte med händelsen att göra. Suomi Ensin demonstrerar på Järnvägstorget den 10.3. Bild: Yle/Helena von Alfthan Suomi Ensin

En man från Suomi Ensin-gruppen som ville vara anonym uppgav för Yle Huvudstadsregionens reporter att han inte vet om gärningsmannen hör till Suomi Ensin-gruppen.

- Helsingforspolisen har fått uppgifter om att offret har sprejats med någotslags gas i ansiktet. Efter det här hade offret gått till en av restaurangerna vid torget för att skölja sitt ansikte, men männen hade följt efter offret och hans vän till restaurangen och hotat dem en stund där också. Efter det hade de som hotade de asylsökande lämnat platsen, säger undersökningsledare kriminalkomissarie Petri Juvonen.

Ringde till polisen flera gånger

Saara som inte vill ha sitt efternamn i offentligheten berättar för Yle Huvudstadsregionen att de frivilliga ringde till nödnumret när mannen som utsattes för gasattacken kom tillbaka till de asylsökandes demonstration.

- En av oss ringde till nödcentralen, efter en stund kom polis och ambulans. Vi bad sedan polisen komma på nytt efter att de farit eftersom vi inte var nöjda i det skedet ännu, men nu har saken förts vidare, säger Saara som är en av de frivilliga som hjälper till vid de asylsökandes demonstration.

Asylsökande har demonstrerat på Järnvägstorget i ungefär en månad. I andra ändan av torget demonstrerar en nationalistisk grupp mot de asylsökande.

Läs också

Huvudstadsregionen

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen