Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande utsatt för gasattack på Järnvägstorget i Helsingfors

Asylsökande demonstrerar för en humanare asylpolitik med Finlands flagga i handen på Järnvägstorget i Helsingfors.
Arkivbild. Asylsökande demonstrerar på Järnvägstorget i Helsingfors den 15 mars 2017. Asylsökande demonstrerar för en humanare asylpolitik med Finlands flagga i handen på Järnvägstorget i Helsingfors. Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Järnvägstorget, Helsingfors stad,asylsökande,demonstrationer (samhälleliga händelser)

En asylsökande har blivit utsatt för en gasattack i Helsingfors centrum på Järnvägstorget där asylsökande har demonstrerat mot Finlands asylpolitik. Attacken skedde på söndagskvällen strax efter klockan nio.

Gärningsmannen sprejade någon slags gas i ansiktet på den asylsökande vid demonstrationen på Järnvägstorget.

Enligt ögonvittnen på plats började incidenten då några asylsökande försökte använda den allmänna toaletten som finns på norra ändan av Järnvägstorget, nära Suomi Ensin-gruppens demonstration.

Saara som inte vill ha sitt efternamn i offentligheten berättar att de ringde till nödnumret när mannen som utsattes för gas-attacken kom tillbaka till de asylsökandes demonstration.

- En av oss ringde till nödcentralen, efter en stund kom polis och ambulans. Vi bad sedan polisen komma på nytt efter att de farit eftersom vi inte var nöjda i det skedet ännu, men nu har saken förts vidare, säger Saara.

En man från Suomi Ensin-gruppen som ville vara anonym uppgav för Yle Huvudstadsregionens reporter att han inte vet om gärningsmannen hör till Suomi Ensin-gruppen.

Gärningsmannen har inte hittats

Orsaken till attacken är tillsvidare okänd, uppger polisen till Yle Huvudstadsregionen.

Den asylsökande fick första hjälp på plats och fördes till sjukhus.

Attacken är brottsanmäld och polisen håller på att utreda fallet. Gärningsmannen misstänks för misshandel.

Efter attacken avlägsnade sig gärningsmannen från platsen och var fortfarande på fri fot tidigt på måndag morgon.

Asylsökande har demonstrerat på Järnvägstorget i ungefär en månad. I andra ändan av torget demonstrerar en annan nationalistisk grupp mot de asylsökande.
Tidigare samma månad försökte en asylsökande hänga sig i ett träd utanför Ateneum vid torget.

En främlingsfientlig hatsida publicerade videon som fick flera rasistiska kommentarer.

Tidningen Helsingin Sanomat var först ute med nyheten.
Artikeln uppdaterad 20.3.2017 kl 8:40 med uppgifter av ögonvittnen.
Artikeln uppdaterad 20.3.2017 kl 6:15 Yle Nyheter har själv talat med polisen och fått tidningen Helsingin Sanomats uppgifter bekräftade. Gärningsmannen fortfarande inte gripen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Österbottningar: Dådet i Åbo känns nära

  Bra med ökad polisnärvaro, tycker folk i Vasa.

  Dådet i Åbo berör och känns nära, säger folk på stan som Yle Österbotten talar med på lördagseftermiddagen. Vardagen går ändå vidare, säger alla.

 • Demonstrationer på Salutorget i Åbo

  Polisen övervakade demonstrationerna.

  En grupp på cirka 50- 70- personer från den invandrarfientliga gruppen Suomi ensin demonstrerade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen på Salutorget i Åbo. Även en motdemonstration ordnades på samma gång.

 • Ljushavet växer i Åbo

  Många vill hedra knivdådets offer.

  En strid ström av mänskor har under dagens lopp lämnat blommor och ljus vid den plats i hörnet av Auragatan och Universitetsgatan i Åbo där en person knivhöggs till döds på fredagen.

 • Statsminister Sipilä: Nu behövs sans och förtroende

  Åboattacken ingen större överraskning för regeringen.

  Det vi har befarat och förberett oss för har hänt. Det sade statsminister Juha Sipilä (C) på lördag eftermiddag och tillade att hela Europa deltar i Finlands sorg.

 • Tyst minut ordnas för att hedra offren i Åbo

  Tyst minut på söndag klockan 10.

  Offren i knivattacken i Åbo hedras i hela Finland med en tyst minut på söndagen 20.8 klockan 10. Beslutet om den tysta minuten fattades av regeringen på lördagen.

 • KD ställer inte upp en egen kandidat i presidentvalet

  Sari Essayah stöder president Niinistö.

  Kristdemokraterna ställer inte upp någon egen presidentkandidat. Partiordförande Sari Essayah vill inte ställa upp. Inte heller den tidigare ordföranden Päivi Räsänen är intresserad av en kandidatur.

 • Pizzeria i Pargas attackerades

  Inslagna fönster och hot i pizzeria i Pargas inatt.

  Ägaren Mahmoud Haval Khalil, berättar att en man började söndra fönster och skrika in i pizzerian kring halv tre natten till lördagen. Mannen skrek "Jag dödar dig!", berättar Mahmoud Haval Khalil för Yle Åboland. Polisen i Åbo bekräftar att man gick larm från pizzerian i natt.

 • Skyddspolisen: Hotnivån fortfarande den samma

  Finland har haft förhöjd terrorhotnivå sedan juni.

  Skyddspolisen bibehåller terrorhotnivån på samma nivå trots dådet i Åbo. Hotnivån skärptes senast i juni. Finlands terrorhotnivå är förhöjd, på nivå 2.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.