Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande utsatt för gasattack på Järnvägstorget i Helsingfors

Asylsökande demonstrerar för en humanare asylpolitik med Finlands flagga i handen på Järnvägstorget i Helsingfors.
Arkivbild. Asylsökande demonstrerar på Järnvägstorget i Helsingfors den 15 mars 2017. Asylsökande demonstrerar för en humanare asylpolitik med Finlands flagga i handen på Järnvägstorget i Helsingfors. Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Järnvägstorget, Helsingfors stad,asylsökande,demonstrationer

En asylsökande har blivit utsatt för en gasattack i Helsingfors centrum på Järnvägstorget där asylsökande har demonstrerat mot Finlands asylpolitik. Attacken skedde på söndagskvällen strax efter klockan nio.

Gärningsmannen sprejade någon slags gas i ansiktet på den asylsökande vid demonstrationen på Järnvägstorget.

Enligt ögonvittnen på plats började incidenten då några asylsökande försökte använda den allmänna toaletten som finns på norra ändan av Järnvägstorget, nära Suomi Ensin-gruppens demonstration.

Saara som inte vill ha sitt efternamn i offentligheten berättar att de ringde till nödnumret när mannen som utsattes för gas-attacken kom tillbaka till de asylsökandes demonstration.

- En av oss ringde till nödcentralen, efter en stund kom polis och ambulans. Vi bad sedan polisen komma på nytt efter att de farit eftersom vi inte var nöjda i det skedet ännu, men nu har saken förts vidare, säger Saara.

En man från Suomi Ensin-gruppen som ville vara anonym uppgav för Yle Huvudstadsregionens reporter att han inte vet om gärningsmannen hör till Suomi Ensin-gruppen.

Gärningsmannen har inte hittats

Orsaken till attacken är tillsvidare okänd, uppger polisen till Yle Huvudstadsregionen.

Den asylsökande fick första hjälp på plats och fördes till sjukhus.

Attacken är brottsanmäld och polisen håller på att utreda fallet. Gärningsmannen misstänks för misshandel.

Efter attacken avlägsnade sig gärningsmannen från platsen och var fortfarande på fri fot tidigt på måndag morgon.

Asylsökande har demonstrerat på Järnvägstorget i ungefär en månad. I andra ändan av torget demonstrerar en annan nationalistisk grupp mot de asylsökande.
Tidigare samma månad försökte en asylsökande hänga sig i ett träd utanför Ateneum vid torget.

En främlingsfientlig hatsida publicerade videon som fick flera rasistiska kommentarer.

Tidningen Helsingin Sanomat var först ute med nyheten.
Artikeln uppdaterad 20.3.2017 kl 8:40 med uppgifter av ögonvittnen.
Artikeln uppdaterad 20.3.2017 kl 6:15 Yle Nyheter har själv talat med polisen och fått tidningen Helsingin Sanomats uppgifter bekräftade. Gärningsmannen fortfarande inte gripen.

Läs också