Hoppa till huvudinnehåll

Bollhallen i Sibbo står kvar - ingen kan ta ner den

kupoltältet i nickby 14.07.16
Bollhallen måste monteras ner inför varje vår och sommar. Sommaren 2016 var ett undantag. kupoltältet i nickby 14.07.16 Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,nickby fotbollshall

Sibbo-Vargarnas fotbollssektion har inte lyckats lösa problemet med att hitta kunnigt folk som kunde nermontera övertryckshallen i Nickby. Senast den sista mars borde bollhallen vara borta enligt det avtal som idrottsföreningen har med Sibbo kommun.

Från början var planen att bollhallen i Nickby skulle resas tidigast den 1 oktober för att monteras ner senast den 31 mars.

Hallen monterades aldrig ner för ett år sedan. Orsaken var att det företag som levererade bollhallen gick i konkurs och att idrottsföreningen Sibbo-Vargarna inte lyckades hitta andra med den kunskap som krävs.

Sibbo-Vargarna kom därför överens med Sibbo kommun om att bollhallen undantagsvis skulle få stå kvar under sommarsäsongen.

fotbollshallen i nickby
fotbollshallen i nickby Bild: Yle/Alexandra Karlsson Nickby,Fotbollshall,Sibbo,fotbollshall

Problemet kvarstår

Under året som gått har Sibbo-Vargarna inte lyckats hitta ett annat företag eller personer som vet hur man monterar ner övertryckshallen.

- Det bästa skulle vara om vi inte över huvud taget skulle behöva montera ner bollhallen. Det verkar nämligen inte vara en alldeles lätt process. Klart är att vi skulle få ner bollhallen också på talkokraft, men mycket kan gå snett om man inte har kunskapen, säger Markku Sandström, ordförande för Sibbo-Vargarnas fotbollssektion.

Sandström tycker också att det känns onödigt att riva bollhallen när den ska resas igen om bara några månader.

- Dyrt blir det också. Dessutom slits bollhallens tältduk och konstruktioner av att bygga upp och nermontera den två gånger per år, säger Sandström.

kupoltältet i nickby 14.07.16
kupoltältet i nickby 14.07.16 Bild: Yle/Stefan Härus Sibbo,nickby fotbollshall

Lång process

Mycket talar alltså enligt Markku Sandström för att inte över huvud taget nermontera bollhallen, men det lov som Sibbo kommun har beviljat innehåller en klausul om att den måste nermonteras före den sista mars varje år.

- Jag har uppmanat Sibbo-Vargarnas fotbollssektion att lösa problemet. Kommunen har inte beviljat lov för en fotbollshall som kan stå där året runt. Enligt avtalet borde fotbollshallen i princip vara nermonterad om en vecka, säger Sibbo kommuns byggnadstillsynschef Ulla-Maija Upola.

Nu hoppas Sibbo-Vargarnas fotbollssektion trots allt att de inte ska behöva nermontera bollhallen. Hur ser du på det?

- Det lyckas nog inte. Inte i alla fall utgående från det avtal vi har gjort. Det blir i så fall aktuellt med en helt ny ansökningsprocess och slutresultatet av den kan ju vara både ja och nej, säger Upola.

Om det blir aktuellt med en ny ansökan betyder det en åtminstone fyra månader lång process av utlåtanden av olika instanser och hörande av grannar med mera.

Det här innebär att bollhallen troligen kommer att stå upprätt också sommaren 2017 i väntan på kommunens beslut i frågan.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland