Hoppa till huvudinnehåll

Brexit kommer igång den 29 mars

Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.
Brexitprotester utanför det brittiska parlamentet. Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit. Bild: All Over Press / Andy Rain Brexit,Storbritannien

Premiärminister Theresa May kommer att aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget den 29 mars, och det är det formella meddelandet om att Storbritannien lämnar EU.

Det innebär att Storbritannien sedan har två år tid på sig att förhandla med EU om hur brexit ska gå till i praktiken.

May kommer att skriva ett brev till de övriga 27 medlemsländerna och Storbritannien förväntar sig sedan att förhandlingarna kommer igång så fort som möjligt.

Det har tagit landet nio månader att få igång processen. Det var vid midsommar ifjol som britterna röstade för att lämna EU med 51,9 procent för och 48,1 procent emot.

Förhandlingar om hur britternas utträde ska gå till är inte tillåtna förrän artikel 50 är aktiverad.

Om allt går enligt planerna är brexit ett faktum i mars 2019.

Samtidigt meddelade May på måndagen att det inte finns några planer på att hålla förtida parlamentsval i landet.

Europeiska kommissionen: Vi är redo

Den europeiska kommissionen är beredd på det brittiska utträdet.

- Allt är redo för vår del, säger Margaritis Schinas, huvudtalesperson för kommissionen vid en pressträff.

Han säger att förhandlingarna kan börja så fort de andra EU-länderna har hållit möte för att ge kommissionen mandat att förhanlda.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger att han inom två dagar från att artikel 50 har aktiverats kommer att ge EU-länderna ett utkast för hur förhandlingarna ska gå till.

Förhandlingarna borde ändå vara klara redan i augusti 2018 så att utträdesavtalet ska hinna godkännas av både det brittiska parlamentet och EU-parlamentet, och dessutom måste minst 20 EU-länder med en folkmängd som motsvarar 60 procent av alla EU-medlemmar godkänna utträdesavtalet.

 • Williams dementerar kontrakt med Kubica: ”Inget är klart”

  Kubica kommer inte att presenteras i samband med nästa GP.

  Rykten har gjort gällande att Robert Kubica skrivit kontrakt med Williams för nästa säsong. Nu går stallet ut och dementerar uppgifterna och säger att man inte kommer att publicera namnet på Felipe Massas ersättare den här helgen.

 • Riksrättsprocessen småningom igång i Zimbabwe

  Vicepresidenten uppmanar Mugabe att lyssna på sitt folk.

  Zimbabwes parlament har inlett de procedurer som ska leda till riksåtal mot president Mugabe vilket innebär att han kan bli avsatt från presidentämbetet.

 • Utredning: S:t Karins behöver inget eget svenskspråkigt högstadium

  Fördelarna är få och nackdelarna många med eget högstadium.

  Nackdelarna är fler än fördelarna. Det konstaterar en ny utredning om huruvida en svenskspråkig skola för årskurserna 1-9 borde grundas i S:t Karins. I nuläget kan man lita på att eleverna kan gå skola i antingen Åbo eller Pargas, konstaterar S:t Karins stad i utredningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes