Hoppa till huvudinnehåll

Brexit kommer igång den 29 mars

Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.
Brexitprotester utanför det brittiska parlamentet. Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit. Bild: All Over Press / Andy Rain Brexit,Storbritannien

Premiärminister Theresa May kommer att aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget den 29 mars, och det är det formella meddelandet om att Storbritannien lämnar EU.

Det innebär att Storbritannien sedan har två år tid på sig att förhandla med EU om hur brexit ska gå till i praktiken.

May kommer att skriva ett brev till de övriga 27 medlemsländerna och Storbritannien förväntar sig sedan att förhandlingarna kommer igång så fort som möjligt.

Det har tagit landet nio månader att få igång processen. Det var vid midsommar ifjol som britterna röstade för att lämna EU med 51,9 procent för och 48,1 procent emot.

Förhandlingar om hur britternas utträde ska gå till är inte tillåtna förrän artikel 50 är aktiverad.

Om allt går enligt planerna är brexit ett faktum i mars 2019.

Samtidigt meddelade May på måndagen att det inte finns några planer på att hålla förtida parlamentsval i landet.

Europeiska kommissionen: Vi är redo

Den europeiska kommissionen är beredd på det brittiska utträdet.

- Allt är redo för vår del, säger Margaritis Schinas, huvudtalesperson för kommissionen vid en pressträff.

Han säger att förhandlingarna kan börja så fort de andra EU-länderna har hållit möte för att ge kommissionen mandat att förhanlda.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger att han inom två dagar från att artikel 50 har aktiverats kommer att ge EU-länderna ett utkast för hur förhandlingarna ska gå till.

Förhandlingarna borde ändå vara klara redan i augusti 2018 så att utträdesavtalet ska hinna godkännas av både det brittiska parlamentet och EU-parlamentet, och dessutom måste minst 20 EU-länder med en folkmängd som motsvarar 60 procent av alla EU-medlemmar godkänna utträdesavtalet.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Bilal, profil

  Bilförsäljare i Esbo: Erdoğan spionerar på oss

  Religiösa myndigheten har kartlagt turkar också i Finland.

  På flera håll i Europa rapporteras myndigheterna ha kartlagt turkars politiska åsikter och utövat hot och påtryckningar. Också i Finland är anhängare till Gülen-rörelsen oroade och rädda. Också här tycks det pågå påtryckningar.

 • Konfiskerat elfenben i Kina har förstörts.

  Nytt hopp för elefanter: Priset på elfenben har rasat i Kina

  Orsaken är bland annat Kinas förbud mot elfenbenshandel.

  Priset på elfenben har sjunkit drastiskt i Kina, efter att landet meddelade att det ämnar förbjuda elfenbenshandel. Det rapporterar organisationen Save the Elephants. Priset har på några år sjunkit från nästan 2 000 euro till knappa 700 euro per kilo.

 • Pulse of Europe-demonstration

  Demonstrationsrörelsen Pulse of Europe: Vi är inga EU-romantiker

  Pro-europeiska demonstrationer växer sig större.

  Sedan ett antal veckor tillbaka lockar en ny demonstrationsrörelse ut folk på gator och torg runtom i Europa. Rörelsen Pulse of Europe samlar mänskor som i tider av högerpopulism och antieuropeiska tongångar vill höja en röst för ett enat Europa och för den europeiska tanken.