Hoppa till huvudinnehåll

Byggstart för Skatagarden i slutet av april

Operativa chefen  Samuel Hjulfors och vd Christian Grankulla vid Nordic Byggtjänst
Operativa chefen Samuel Hjulfors och vd Christian Grankulla vid Nordic Byggtjänst. Operativa chefen Samuel Hjulfors och vd Christian Grankulla vid Nordic Byggtjänst Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,nordic byggtjänst

Snellmans kött- och korvfabrik startade sin verksamhet i bostadskvarteret i Skata i Jakobstad 1951. Fabriken har lämnat området och nu byggs ett bostadskvarter upp på nytt. Om ett år kan första skedet med 24 lägenheter stå klart.

Skatagarden byggs i två skeden och skede 1 inleds på allvar i slutet av april. Det första skedet med 24 lägenheter skall stå klart om ungefär ett år.

115 år gammalt hus inbyggt i fabriken

När projektet startade var entreprenören Nordic Byggtjänst inte medveten om att det fanns ett gammalt hus byggt i jugendstil från 1901 eller 1902 inbyggt bredvid en nybyggd tegeldel av betydligt senare datum.

- När den gula tegeldelen där fabrikens kontor byggdes så murades det gamla huset i jugendstil in i nybygget med väggar och tak och allt, säger vd Christian Grankulla vid Nordic Byggtjänst.

- Den gamla delen är i sånt skick att den kan göras till bostäder och den gamla fasaden som vetter mot gatan ska tas fram.

Det inbyggda gamla huset från 1901 vid Snellmans gamla kött- och korvfabrik.
Det inbyggda gamla huset från 1901 vid Snellmans gamla kött- och korvfabrik. Bild: Yle/Kjell Vikman. Jakobstad,Österbotten,skatagarden

Gemensamma utrymmen

I höghus finns vanligen gemensamma utrymmen av olika slag men i Skatagarden-projektet har det här konceptet drivits längre.

Det finns en bastuavdelning med simbassäng, gym och gemensamma utrymmen där större familjefester kan ordnas.

- Om allt går vägen sker byggstarten i slutet av april och det första skedet borde stå klart ungefär ett år efter det, säger operativa chefen vid Nordic Byggtjänst, Samuel Hjulfors.

Läs också