Hoppa till huvudinnehåll

De grundade ett företag innan de blev myndiga - "Krångligt då föräldrarna måste ge lov till allting"

Jesper Baijers och Oscar Westerholm.
Jesper Baijars och Oscar Westerholms verkstad ligger precis vid slalombacken i Grankulla. Där servar de slalomskidor, längdskidor och snowboards. Jesper Baijers och Oscar Westerholm. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Grankulla,företagare,oscar westerholm

17-åringarna Jesper Baijars och Oscar Westerholm har grundat ett företag som ger service för skidåkare i Grankulla. Uppgifter från Statistikcentralen visar att företagsamheten ökar i hela huvudstadsregionen och särskilt i Grankulla. Artikeln är en del av Svenska Yles serie Valfrågor inför kommunalvalet.

Under de senaste åren har antalet nya företag i huvudstadsregionen varit fler än antalet som har slutat. Det här visar uppgifter från Statistikcentralen för åren 2013 till 2015. I alla städer i huvudstadsregionen är antalet företag större 2015 än 2013. I Grankulla är antalet 20 fler 2013 än det var 2015.

Valfrågor

Svenska Yles serie Valfrågor rapporterar om de viktigaste frågorna i kommunalvalet varje måndag och en torsdag under tre veckor

Frågorna är skola 13.3, jobb & näringsliv 20.3, boende 23.3 och kultur 27.3

Vi gör nedslag i kommunerna, ger olika synvinklar och analyserar

Du hittar våra artiklar om kommunalvalet samlade på Svenska.yle.fi/val

Jesper Baijars och Oscar Westerholms företag syns inte ännu i statistiken eftersom det grundades i fjol. Baijars berättar att idén kom från honom.

- Jag satt med min kusin i ett kafé och pratade att det skulle vara skojigt att grunda ett företag och tänkte att jag har mycket erfarenhet av slalomåkning, säger Baijars.

- Vi är båda två före detta alpinåkare som har tävlat i slalom. Under våren och sommaren utvecklade vi idén och företaget grundades i höstas, säger Westerholm.

Jesper Baijers slipar skidor.
Bland annat vässer killarna kanterna på slalomskidorna. Jesper Baijers slipar skidor. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Grankulla,jesper baijers

"Vissa perioder har varit intensiva"

Baijars och Westerholm är båda 17 år gamla och går andra året i gymnasiet i Grankulla.

- Det var lite krångligt när vi båda är minderåriga och vi hamnade söka olika lov för att grunda företaget, säger Baijars.

- Det är inte så vanligt att företagare är minderåriga och vi måste ha lov av våra föräldrar att öppna bankkonto och skaffa kreditkort, säger Westerholm.

Båda två intygar ändå att föräldrarna har stött dem genom projektet.

- Speciellt min pappa har stött mig mycket, säger Baijars.

Har er skolgång lidit på grund av företaget?

- Man måste bara prioritera sin tid, säger Baijars

- Jag tycker vi sköter skolan relativt bra. Vissa perioder har ändå varit intensiva och vi har haft långa skift, säger Westerholm.

Ibland går ändå gymnasiet före företaget. Killarna höll stängt en fredag i februari och gav som orsak på företagets Facebooksida att de ska dansa gammeldans.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln var Jespers efternamn fel. Baijars ska det vara.

 • Lars Losvik: Att ha roligt är viktigt för att lyckas

  Att skapa positiva minnesspår i hjärnan är viktigt.

  Hur gör man konkret för att flytta sina gränser och nå sina drömmars mål? Och hur gör man för att hjälpa sina barn och inte stjälpa dem i deras ambitioner? Bland annat det här talar ledarskapskonsulten Lars Losvik om i sitt sommarprat.

 • Kraftigt skalv i turistparadiset Kos - åtminstone två döda

  Jordbävningen uppmätte 6,7 på Richterskalan.

  Myndigheterna på Kos meddelar att åtminstone två dödats och över hundra skadats i jordbävningen. Folk uppmanas hålla sig borta från stränder och skadade byggnader. Många finländare befinner sig på området men det finns inga uppgifter om att någon av dem skulle ha skadats.

 • En gång i veckan slåss hon som en viking

  Emelie Lytz har en vikingahobby.

  Vikingatiden och medeltiden har igen blivit populär tack vare serier som Game of thrones och Vikings, men vikingahobbyn är väldigt sällsynt i Finland. Närpesbon Emelie Lytz är en av de få som håller på med det.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen