Hoppa till huvudinnehåll

De grundade ett företag innan de blev myndiga - "Krångligt då föräldrarna måste ge lov till allting"

Jesper Baijers och Oscar Westerholm.
Jesper Baijars och Oscar Westerholms verkstad ligger precis vid slalombacken i Grankulla. Där servar de slalomskidor, längdskidor och snowboards. Jesper Baijers och Oscar Westerholm. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Grankulla,företagare,oscar westerholm

17-åringarna Jesper Baijars och Oscar Westerholm har grundat ett företag som ger service för skidåkare i Grankulla. Uppgifter från Statistikcentralen visar att företagsamheten ökar i hela huvudstadsregionen och särskilt i Grankulla. Artikeln är en del av Svenska Yles serie Valfrågor inför kommunalvalet.

Under de senaste åren har antalet nya företag i huvudstadsregionen varit fler än antalet som har slutat. Det här visar uppgifter från Statistikcentralen för åren 2013 till 2015. I alla städer i huvudstadsregionen är antalet företag större 2015 än 2013. I Grankulla är antalet 20 fler 2013 än det var 2015.

Valfrågor

Svenska Yles serie Valfrågor rapporterar om de viktigaste frågorna i kommunalvalet varje måndag och en torsdag under tre veckor

Frågorna är skola 13.3, jobb & näringsliv 20.3, boende 23.3 och kultur 27.3

Vi gör nedslag i kommunerna, ger olika synvinklar och analyserar

Du hittar våra artiklar om kommunalvalet samlade på Svenska.yle.fi/val

Jesper Baijars och Oscar Westerholms företag syns inte ännu i statistiken eftersom det grundades i fjol. Baijars berättar att idén kom från honom.

- Jag satt med min kusin i ett kafé och pratade att det skulle vara skojigt att grunda ett företag och tänkte att jag har mycket erfarenhet av slalomåkning, säger Baijars.

- Vi är båda två före detta alpinåkare som har tävlat i slalom. Under våren och sommaren utvecklade vi idén och företaget grundades i höstas, säger Westerholm.

Jesper Baijers slipar skidor.
Bland annat vässer killarna kanterna på slalomskidorna. Jesper Baijers slipar skidor. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Grankulla,jesper baijers

"Vissa perioder har varit intensiva"

Baijars och Westerholm är båda 17 år gamla och går andra året i gymnasiet i Grankulla.

- Det var lite krångligt när vi båda är minderåriga och vi hamnade söka olika lov för att grunda företaget, säger Baijars.

- Det är inte så vanligt att företagare är minderåriga och vi måste ha lov av våra föräldrar att öppna bankkonto och skaffa kreditkort, säger Westerholm.

Båda två intygar ändå att föräldrarna har stött dem genom projektet.

- Speciellt min pappa har stött mig mycket, säger Baijars.

Har er skolgång lidit på grund av företaget?

- Man måste bara prioritera sin tid, säger Baijars

- Jag tycker vi sköter skolan relativt bra. Vissa perioder har ändå varit intensiva och vi har haft långa skift, säger Westerholm.

Ibland går ändå gymnasiet före företaget. Killarna höll stängt en fredag i februari och gav som orsak på företagets Facebooksida att de ska dansa gammeldans.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln var Jespers efternamn fel. Baijars ska det vara.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen