Hoppa till huvudinnehåll

Domare manipulerade match i VM-kvalet – stängs av på livstid

En domare ger rött kort och pekar.
Domaren Joseph Odartei Lamptey fick rött kort av Fifa. Personen på bilden har ingenting med incidenten att göra. En domare ger rött kort och pekar. Bild: imago/Fotoarena/ All Over Press Rött kort

Den ghananska domaren Joseph Odartei Lamptey har dömt sin sista match. Lamptey uppträdde suspekt i VM-kvalmatchen mellan Sydafrika och Senegal i fjol – och har nu blivit avstängd för matchfixning.

Lamptey har stängts av från alla fotbollsrelaterade aktiviteter på grund av insatsen i VM-kvalmatchen mellan Sydafrika och Senegal den 12 november i fjol.

Sydafrika vann mötet med 2–1 och gjorde det första målet från straffpunkten. Lamptey blåste i pipan på grund av hands, trots att bollen träffade Senegals försvarare Kalidou Koulibalys ben.

Hoppa över Twitterpostning

Annan domare friad

Det afrikanska fotbollsförbundet stängde av Lamptey efter matchen – och nu har Fifa sagt sitt.

Fifa meddelar samtidigt att David Lionheart Nii Lartey Laryea – en annan ghanansk domare som granskats – frias från anklagelserna.

Fifa meddelar inte om beslutet påverkar resultatet i matchen, men skriver att mer information är att vänta i ett senare skede.

 • Personporträtt av Christine Saarukka.

  Journalisten Christine Saarukka är död

  Saarukka dog efter en tids sjukdom. Hon blev 69 år gammal.

  Saarukka avled under helgen efter en tids sjukdom. Hon blev 69 år gammal. Hon var alltid klar och tydlig med hög ambition, berättar kollegan Benny Törnroos.

 • Ishockeylejonen i EHT-turneringen i Tjeckien

  På tv idag: Sista VM-genrepet för ishockeylejonen

  Finland tar sig an Sverige i Budejovice.

  EHT-turneringen i Tjeckien avslutas för Finlands del med klassikermötet mot Sverige. Matchen är den sista chansen för de finländska spelarna att övertyga landslagsledningen om att de är värda en plats i VM-truppen. Finland–Sverige i TV2 och på Arenan med start klockan 15.10.

 • Familjen sitter på en trädstam ute i skogen

  En sammansvetsad familjen Hedenhös

  Dansk serie följer familj som vill vara självförsörjande.

  Danska serien Mamma, pappa, barn följer en familje som inte har tv, ingen radio, inget kylskåp, använder sällan skor och tillverkar tyget till sina kläder av ullen från sina får. Eller som de själv säger - en grottfamilj.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Sport